Møter de utstøtte

 Leo og de utstøtte har premiere på P3.no tirsdag 7. februar. Gjennom fem episoder blir vi kjent med unge mennesker som lever i samfunnets ytterkanter; en sprøytenarkoman som ikke har planer om å legge stoffet på hylla, en overvektig som venter på operasjon, en nigeriansk prostituert som har vært utsatt for menneskehandel og en transseksuell som er i ferd med å gå fra  mann til kvinne.

Leo har fulgt disse menneskene gjennom en dag i deres liv i håp om å bryte ned fordommer og få mer innsikt.

– Jeg har fått større forståelse for mennesker i vanskelige livssituasjoner etter å ha møtt disse folka. Det er interessant å få et innblikk i livene til noen man gjerne har en stereotyp oppfatning av. Jeg håper serien vil få folk til å åpne øynene, sier Leo.

André er 26 år og sprøytenarkoman (Skjermdump: NRK P3)

En viktig serie

Håkon Moslet er redaksjonssjef for TV-produksjon i NRK P3 UNG, og mener Leo og de utstøtte er en viktig serie.

– En av de vi møter i serien, overvektige Jørgen sier det veldig bra – «jeg vil at folk skal se på meg som Jørgen, ikke bare masse fett». Vi er opptatt av å speile ung virkelighet, og ikke bare den vellykka delen av den. Serien handler om unge folk som lever på siden av samfunnet og som opplever mange fordommer. Leo møter disse folka med respekt og genuin nysgjerrighet. Han viser at en junkie som bor under brua også er et menneske med verdighet, intelligens og personlighet, sier han.

Tøffe skjebner

Menneskene vi møter i serien står overfor vanskelige valg i livet – og det har gjort inntrykk på programlederen. Han innrømmer at det var tungt å få innblikk i livene til flere av deltagerne, men understerker at han ikke synes synd på dem.

– Det er viktig å huske at de er vanlige folk. Ingen mennesker er A4, alle har noen issues. Tilværelsen til folka i serien er veldig annerledes, men de er folk som deg og meg, sier programlederen.

Leo forteller at han har lagt stor vekt på å stille spørsmål mange gruer seg for.

– Det er vanlig å tenke, eller si, «ser han tissen sin?», når man ser en overvektig mann. Det er et eksempel på et spørsmål jeg har stilt, istedetfor å snakke om det bak ryggen på overvektige Jørgen.

Fra humor til alvor

Tidligere har Leo i hovedsak jobbet med humor – blant annet for Banden og Badevaktene på P3. Selv synes han steget over i en tyngre, og tidvis svært alvorlig materie er naturlig.

– Humor skal uansett ikke bare være gøy. Det skal være et alvor i bunn. Nå er alvoret i sentrum, men vi bruker også noe humor i serien, forklarer han.

Håkon Moslet synes Leo har mestret overgangen fra humor til alvor  på mesterlig vis.

– Leo er fra før av kjent som en morsom og munnrapp reporter. Men i denne serien viser han at han har flere lag og at han også takler alvorlige temaer. Han klarer å takle respekt, humor og varme med spørsmål som alle lurer på, sier han.

Se teaser på Leo og de utstøtte

Leo og de utstøtte blir publisert på P3.no hver tirsdag fremover. Første episode har premiere tirsdag 7. februar kl 10.00.