– Enhver bakside har en medalje (del 2)

Sprøytenarkomane André (26) selger =Oslo til hovedstadens befolkning. Han sover på gaten under åpen himmel og har vært avhengig fra det første skuddet speed han satt som 17-åring, men har det ikke kjipt nok til å ville gjøre noe med situasjonen.

Se første episode av «Hver bakside har en medalje» her

De utstøtte

I serien «Leo og de utstøtte» møter Leo Ajkic unge mennesker som lever et litt annerledes liv enn de fleste av oss. Gjennom fem episoder blir vi kjent med unge mennesker som lever i samfunnets ytterkanter. To av episodene handler om André. Møtet med den et par år yngre mannen har gjort sterkt inntrykk på Leo.

– Han var en jævlig snill person, veldig grei og lite stresset. Jeg fikk mer enn jeg forventet av han, sier Leo.

Han trodde jakten på dop og det å sette skudd skulle være en større del av Andrés hverdag enn det faktisk var. Leo tror André kunne levd et tilnærmet vanlig liv, hadde han bare hatt god speed tilgjengelig.

Jeg ville ikke grave i fortiden hans, men jeg tror folk har vært slemme med han og at han trengte en utvei. Det er ikke sikkert han hadde hatt det bedre hvis han var streit, sier Leo.

Leo Ajkic får et godt innblikk i hvordan landets utstøtte har det i hverdagen. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Har det ikke kjipt nok

Selv mener ikke André at han har hatt en vanskelig barndom, men at han var en del ensom. Om ti år håper han Leo kan komme tilbake og møte han som en musiker, men speeden er også med i fremtidsplanene. På spørsmål om han noen gang kommer til å slutte, svarer han kort og enkelt:

– Nei, jeg har det ikke kjipt nok, faktisk.

Leo forteller om André som en person med drømmer, tross en livssituasjon folk flest ser på som fullstendig håpløs og destruerende.

– Han virker mer fornøyd enn mange A4-folk som alltid vil ha mer og jakter på noe som ikke finnes. Han har funnet sin greie, sier Leo.

Kommer du til å leve til du er hundre?

– Det kommer til å ta tid, men jeg skal prøve, avslutter André.

Se intervju med Leo om møtet med André

 

Se del 1 av «Enhver bakside har en medalje» her!