De siste årene har det vært mye snakk om mangelen på store artister her til lands. Artister som Taylor Swift, Coldplay og Beyoncé har hoppet over Norge på turneene sine.
Lav kronekurs og økte turnekostnader har fått skylda. Men 2025 kan se ut som året ting snur.
Det er i hvert fall ikke mangel på artister som kommer til Norge i år:
Men er det for dyrt å dra på disse konsertene? Og hvorfor skjer det akkurat i år?
– Bør ikke snakke seg vekk
La oss ta pengespørsmålet først:
En sitteplass på Sabrina Carpenter ligger på mellom 2220 til 3605 kroner. Ukepass på Øyafestivalen ligger på 4284 kroner.
Konsert- og festivalsjef i Live Nation Norge, Martin Nielsen, mener økte kostnader, svakere krone og et marked der etterspørselen er vesentlig større enn tilbudet er hovedgrunnen til at prisen er som den er.
– Det er en vanskelig balansegang siden vi ofte konkurrerer med andre steder i Europa om å få en artist. Tar vi lavere billettpriser, så tjener artisten mindre penger, som gjør at de kan velge oss bort.
– Alt tyder på at 2025 blir et veldig sterkt år for konserter i Norge. Fansen må prioritere konsertbesøkene sine, konkluderer han.
Ida Madsen Hestman er ikke i tvil om at mange må prioritere sine konserter i år. Hun er redaktør i kulturplattformen TBA, og selv om hun har forståelse for at ting også er dyrt for konsertarrangørene, skulle hun ønske det ble jobbet mer med å få ned billettprisen.
– Dette er jo artister med unge fans, så det har helt sikkert blitt diskutert i skolegårder hvem som har råd til å dra på Sabrina og hvem som ikke har det. Det er veldig kjipt, sier hun.
Hun skulle ønske billettpriser ble diskutert mye hyppigere.
– Arrangørene bør ikke snakke seg vekk fra det, men ta et ansvar for at flere unge skal få dra på konsert uavhengig av klassebakgrunn og geografisk bosted. De er fremtidens konsertpublikum, og det er ikke bra hvis de forbinder en konsert med noe man må spare til og har råd til en gang i året.
Kan konsertene bli mer inkluderende?
Men kan noe gjøres for å få ned prisen? Ida har noen konkrete ideer.
I dag tilbyr de fleste arrangørene egne VIP-pakker til konsertene. Ida spør om man kanskje kunne satt opp prisene på disse og satt ned prisene på ordinære billetter? Så kan de med god råd indirekte finansiere billigere kulturopplevelser for andre?
– Da håper jeg virkelig alle de superrike benytter seg av det, så kan konsertene bli litt mer inkluderende, oppfordrer hun.
Martin Nielsen synes forslaget er interessant, men sier at markedet for VIP-billetter er begrenset, og at en økning i prisen sannsynligvis ikke vil kompensere nok til å redusere prisen på vanlige billetter.
Bookingsjef på Øyafestivalen, Claes Olsen, forteller at deres VIP-tilbud ble innført nettopp for å holde de ordinære billettprisene nede.
Ida skulle også sett at man jobbet for å flytte flere konserter til andre byer enn Oslo, slik at fans utenfor hovedstaden ikke alltid må ut med fly og overnatting, i tillegg til billettpris, for å se idolene sine.
Det siste hun oppfordrer til, er egne priser for ungdommer. Hun skryter av Øyafestivalen som i år for første gang har egne billettpriser for dem under 23.
Derfor fikk de Charli
– Vi har i mange år hatt «under 18» ukespass til rundt halv pris. I år innførte vi et ukespass for de under 23 også, rett og slett fordi det er en aldersgruppe med mindre kjøpekraft, forteller Claes hos Øyafestivalen.
Den nye billettkategorien er ikke det eneste Øya har fått skryt for i år.
For med bookinger som Charli XCX og Chappel Roan skal i hvert fall ikke gen Z klage på lineupen. For å lande disse bookingene var det vesentlig å være tidlig ute.
Faktisk tok de kontakt med artistene før de var tenkt å være headlinerne. Les: Før de ble monsterpopulære!
– Da gikk prisen fort oppover, alle festivalene i Europa kastet seg plutselig på, så det var en knallhard kamp om å bli prioritert. Det ble mange sene kvelder med jobbing.
Han understreker at selv om det er mange konserter å se frem til i Norge i år, så er det fortsatt vanskelig å få internasjonale artister til Norge, grunnet svak kronekurs.
Øya er vant til alltid enten å få ris eller ros for bookingen, men Claes tror noen kan ha godt av å jekke ned forventningene sine. Han understreker at selv om det er Norges nest største festival, så er den relativt liten i europeisk sammenheng.
– Det er bra at folk er engasjerte i programmet vårt, men noen må kanskje også ha en liten «reality-check» om man tenker at Beyoncé, Taylor Swift og Billie Eilish kan spille på en festival i Norge, mener bookingsjefen.
Det er altså fremdeles utfordrende tider for bookerne, ifølge Øyafestivalen. Men hva er grunnen til at det likevel ser ut til at 2025 blir et heftig konsertår?
Mye tilfeldig
– Økonomiske ressurser hos bookerne spiller selvsagt en rolle, men det er ikke hele forklaringen, forteller Martin Nielsen.
Han mener Norge har etablert seg som et attraktivt marked, takket være engasjert publikum og profesjonelle arrangører.
En annen fordel for Norge er at flere av artistene i år turnerer om vinteren/tidlig vår. Da kreves ikke de største utendørskonsertene på stadioner av en størrelse Norge ikke besitter.
Men i det store og hele, så er det tilfeldig at det kommer så mange utenlandske artister akkurat i år. Det er rett og slett uvanlig mange artister på turne i Europa de neste månedene.
Taper de små?
Og da må vi avslutningsvis stille spørsmålet: Kan det rett og slett bli for mange internasjonale stjerner på samme tid i år? Kan det gå ut over de norske artistene?
Martin Nielsen mener den norske musikkscenen i utgangspunktet har et lojalt publikum, men at det likevel ikke er en problemstilling vi bør kimse av.
– Alt handler om balanse. Internasjonale artister kan skape konkurranse om publikums oppmerksomhet, men de er også med på å sette Norge på den globale musikkscenen, noe som kan komme norske artister til gode på sikt.
Ida Madsen Hestman er enig i at det handler om balanse og er i utgangspunktet positiv til at arrangørene får hanket inn verdensstjerner, men er redd for at fokuset kan gå på bekostning av de mindre klubbscenene.
De siste årene har mye tydet på at store arrangementer og kulturopplevelser selger godt, mens mindre og mellomstore sliter mer.
– Det er så mye snakk om hva som er størst og populært, og det fokuseres veldig mye på tall. Jeg kan også elske en god, storartet konsert, men det er en helt særegen opplevelse å se en artist i en nær, intim setting.
Fire svar på spørsmålet:
Hvilken internasjonal artist gleder du deg til å se live i Norge i 2025?
ARIAN ENGEBØ:
Programleder «Studio P3»
– Charli XCX! Jeg har drømt om å være på et av de svette dansegulvene hennes gjennom hele «Brat summer» og nå skal endelig drømmen bli virkelig. Takk, Øya!
Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
NATE KAHUNGU:
Programleder «Studio P3»
– Will Smith! Han har, null kødd, vært det største forbildet mitt gjennom livet! Helt fra jeg så «The Fresh Prince of Bell-Air» til han slo ned Chris Rock. «Gettin’ Jiggy Wit It» var også den første låta jeg danset til på «Skal vi danse».
Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
IDA ELINE TANGEN:
Musikksjef P3:
– Sabrina Carpenter! Hun er blant de største artistene akkurat nå! Fikk seks Grammy-nominasjoner, og «Espresso» ble verdens mest strømmende låt i fjor. Nå gjør hun sin første konsert i Norge, og billettene ble utsolgt på få minutter. Jeg er ikke bare spent på showet, men også på hvordan norske fans tar imot henne.
Foto: Privat
ABIEL TESFAI:
Programleder «P3 Kveld»
– Tyla! Etter å ha avlyst tre konserter i Norge, så håper jeg hun endelig stiller opp på Slottsfjell i juli! Gleder meg til å se alle i Tønsberg gjøre «Water»-dansen!
Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
MER MUSIKK: