nrk.no

Trusler og skremselspropaganda: Dette er de beste løgnene du ble fortalt som barn

Du ble lurt trill rundt.

Husker du at familien sa du var «kjempeflink» da du opptrådte under forestillinger på barneskolen?

De løy!

Tannfeen, dodraugen og julenissen eksisterer ikke. Du får heller ikke firkantøyne av å se for mye på TV, hunden din dro ikke på ferie da du var syv år, og til tross for hva moren din sa, blir du antakeligvis aldri en «hjerteknuser».

Nå sprekker vi kanskje bobler hos mange av dere, men det er på tide. Sannheten er at klassekamerater, foreldre og «tante rødvin» ikke alltid er til å stole på.

Du ble rett og slett lurt trill rundt, og nå skal løgnene frem i lyset.

Ved hjelp av det anonyme og «pålitelige» nettforumet Jodel har P3.no lett land og strand etter de beste løgnene fortalt i Norge.

P3s henvendelse på Jodel: Journalist i NRK P3 her. Vi leter etter de beste løgnene du ble fortalt som barn. Skal brukes i en artikkel. Legg gjerne ved kjønn og alder.
ETTERSPØRSEL: Denne henvendelsen ble sendt ut i Tromsø, Stavanger, Ålesund, Bodø, Trondheim, Bergen, Oslo og Kristiansand. Skjermdump 6. september 2021: Sebastian Faugstad

Frykt og propaganda

I dette prosjektet har vi valgt å benytte oss av Jodel og den norske folkegruppen «jodlerne». Hvem er denne gruppen? Etter svarene vi fikk å dømme er de et resultat av løgner, trusler og propaganda fra foreldrene.

Deriblant har denne folkegruppa førstehåndserfaring med naturfenomen og klimaendringer.

Har du noen gang lurt på hvorfor innbyggertallet i Nord-Norge er så snevert? Nord-jodlerne har svaret.

 • Jodel: Jeg ble fortalt at man ikke skulle vinke til nordlyset for da kommer det å tar deg. Kvinne 27
 • Jodel: At det tordner når to skyer kolliderer. M24.
 • Ble fortalt at om jeg lagde grimaser mens vinden snudde ville fjeset forbli slik for alltid. Var redd for at vinden skulle snu mens jeg sov og at jeg skulle se rar ut for alltid, så prøvde å sovne smilende.

Det er nemlig slik at om du vinker til nordlyset, vil det bortføre deg. I dag er det kun et knippe mennesker som har sett dette naturfenomenet på tett hold – som fortsatt er blant oss.

Illustrasjon: Vi ser en ung, mørk gutt, med firkantede øyner, stirre ned i en iPad.
NEGLISJERENDE FORELDRE: I fjor sommer satt «Mathias» inne hele ferien med iPaden. Nå må han leve med firkantøyne resten av livet. Illustrasjon: Malin Skagen Rotnes

Men det er ikke bare været de en gang unge jodlerne fikk beskjed om å passe seg for. Foreldre og besteforeldre satte varseltrekanter ved alt fra å spise vannmelonfrø til å la buksesmekken stå åpen.

Bak hvert hjørne ble de fortalt om noe faretruende.

 • Jodel: Hvis du går utenfor stien blir du tatt av trollet. Hvis du ikke spiser fisk får du struma. Hvis du barberer deg vokser det ut enda sortere og tykkere hår. Jente 24.
 • At man får hudkreft av å tegne på kroppen. Har aldri fått verken bekreftet eller avkreftet dette, men var det første jeg kom på.
 • Jodel: Hvis du sutrer sånn så komme pipppipen å bæsjer på leppa di. Jente 23.
 • Jodel: Spiser du frøene til vannmelon eller eple vil det vokse til et tre i magen. Det var seriøst min største frykt.
 • Jodel: Hvis du ikke lukker buksesmekken faller pikken din ut. Mann 16.

Truet med troll

Formålet med løgnene varierer i stor grad, men det kan virke som det ofte handlet om å gjøre livet enklere for foreldre.

Dersom jodleren ikke satt i ro i bilen, om den lekte med lyset, hvis den hang med hodet ut av vinduet, da ble de løyet til, og i noen tilfeller truet.

 • Jodel: Min mor fortalte meg om Trollskolen og den trodde jeg på. Når jeg var slem så pleide hun å late som hun skrev brev til dem og truet med å sende meg til den skolen. Da var jeg snill i dagesvis.
 • Jodel: At det er var ulovlig å ha på lyset inne i bilen mens man kjørte. Jente 22.
 • At vi kom til å krasje om vi tok på lysene i baksetet på bilen mens vi kjørte. Jente 23.
 • Bestemora mi brukte å si at hvis jeg ikke vasket ørene mine, kom det fluer å la egg der.
 • At hvis man gjorde noe galt på skolen måtte man til rektor og straffen var å fargelegge en tegning uten at blyanten kom utenfor streken. Fortalt av andre barn da. Kvinne 25.

En god del av svarene handlet om trusler om at trollene kom og tok deg. Det kan dermed virke som om mange av jodlerne tok grunnskolegangen på «Trollskolen».

Men til tross for omfattende leting, fant vi dessverre ikke statistikk for antallet tidligere elever ved denne institusjonen.

 • Jodel: At en skive med ost og skinke blir mer usunn av å varme den i mikroen. Mamma som mente det og fortsatt mener det. Jente 22.
 • Tannfeen, påskeharen og julenissen som var ekte. Eller at hvis vi så for mye på TV så ble øynene firkantet. Dodraugen, som kunne komme opp av doen om man ikke lukket lokket. Jente 23.
 • At man fikk tenner i rumpa dersom man ikke pusset tennene. Kvinne 33.
 • At alle kaninene vi hadde om sommeren hvert eneste år rømte fra gården vi sendte dem til om vinteren. At julenissen finnes. Og at jeg var utrolig flink på opptreden på barneskolen. Mann 30.
 • Jodel: At babyer kommer ut av navelen. Fant ut av at mamma løy til meg, etter jeg hadde vært på sex undervisning på skolen. Mann 22.
 • Jodel: Mamma fortalte at når isbilen plinger er det for å si ifra at det er tomt for is. Jente 22

Lettlurte i barneoppdragelsen

Det er kanskje morsomt, flaut eller bittert å tenke tilbake på hvor lettlurt du var. Vi velger å fokusere på førstnevnte.

Underveis i arbeidet med de beste løgnene har det vist seg at de aller fleste vi har pratet med, ble løyet til som barn. Men kanskje var det for alles beste?

Det gjorde hvert fall livet enklere i barneoppdragelsen. Om det var «mamma» som utviklet en helt unik allergi for mas, den «magiske godteskuffen», eller tyggegummien som fortsatt svømmer rundt i magen din, antar vi at livet ble enklere av å lyve.

 • Jodel: Foreldrene mine pleide å stille klokken frem når jeg og broren min var kjempeslitne før leggetid, men ikke ville innrømme det. Slik godtok vi å legge oss siden klokka var blitt så mye.
 • Godteskuffen hadde magiske evner og åpnet seg kun på lørdager. Trodde på det til jeg var 17. Jeg sto å ventet til klokka 00:00 for å se den åpne seg.
 • Om jeg ikke drakk melk ville alle beina i kroppen knekke, og om jeg ikke sov natta før julaften ville ikke nissen komme med gaver, samme med tannfeen. Jente 24.
 • Jodel: Pappa sa at rognebær var giftige, men innrømmet senere at, neida, han bare visste at de var veldig bitre, og ville ikke at jeg skulle gå rundt og spise røde bær i troen på at det var rognebær.
 • Jodel: Hvis du svelger tyggisen blir den i magen i 7 år. Jente 26.
 • Jodel: Jente (20 år gammel) skriver: At ho mamma va allergisk mot mas, og at hvis æ masa kom til å få utslett.

Siste fra P3.no: