Lover masse action og drama i «18»

– Du må ikke snakke kebabnorsk eller gå med «tracksuit» for å kjenne deg igjen i denne historien, sier Serhat som har hovedrollen i storsatsingen «18».

– Emrah er en målbevisst gutt. Du ser hvilken retning han velger fra første episode, forklarer Serhat Yildirim som spiller hovedrollen i «18».

De har blitt ett år eldre, og med det så følger det enda mer ansvar.

I «18», som du ser i NRK TV, følger vi en karakter som står på kanten av voksenlivet. Emrah, en ung, flerkulturell tenåringsgutt fra Oslo øst, er mer opptatt av å gjøre det sterkt og bra enn det Abdi, hovedrollen i «17», var. Han har et sterkt ønske om å stå på egne bein, ha suksess og han skyr nesten ingen midler for å fremme det. Med det kommer det tilhørende dramatikk.

Se «17» her!

Mørkere enn forrige sesong

– Emrah har heller ikke noen gode rollemodeller rundt seg. Det er en mørkere serie enn forrige sesong, forklarer manusforfatter Marte Sunde Härter, som også skrev forløperen til «18», «17».

Manusforfatterne har gjort grundig forarbeid – de har snakket med flere titalls ungdommer som bor på Oslo øst for å gjøre serien mest mulig realistisk. Både ungdommer som er en del av miljøet vår karakter går inn i, men også helt vanlige personer som bor i den delen av hovedstaden.

– Vi ble godt kjent med dem før vi startet å skrive, og underveis har vi sjekka innholdet med dem, og skuespillerne i «18», om ting faktisk stemmer, sier manusforfatteren.

Hva får vi se i serien?

– Seerne får se det vi internt kaller «det kriminelle underlivet». Det som skjer hver dag, men som er tabu å snakke om. Vi går i psyken til folk som driver med «det her». Hvordan man skal balansere et normalt liv, og «dette», sier Serhat Yildirim som spiller Emrah.

Hva er «det her»? Dopsalg?

– Blant annet, men også det å ikke gå en lovlig vei. Ikke en «hvit» vei. Mennesker som velger en annet rute enn normalen.

Se traileren til serien:

Lov å være sårbar

Selv om vi i serien ser målbevisste Emrah, som stort sett tar avgjørelser som dekker sine egne behov, er han også sårbar. Det er også et av de viktigste punktene for «18»-gjengen.

Hva ønsker dere å oppnå med serien?

– Jeg er redd for at seerne skal tro at sårbarhet er en svakhet. Men det er lov å være sårbar. Det er noe vi prøver å få frem i serien. Hvis folk feiloppfatter det så har vi bomma. Men det tror jeg ikke vi har gjort, sier Serhat med et smil.

Sunde Härter understreker at det er lov å spørre om hjelp: – Ikke tenk at du skal klare alt alene. Du kommer lenger med flere enn alene. Jeg håper at de macho tenåringsgutta tør å snakke mer om følelser etter denne serien.

HÅPER PÅ NYSGJERRIGE SEERE: Manusforfatter Marte Sunde Härter med Serhat Yildirim. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
HÅPER PÅ NYSGJERRIGE SEERE: Manusforfatter Marte Sunde Härter med Serhat Yildirim. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Ingen glorifisering

«17» traff godt blant ungdom på Oslo øst. I denne omgangen håper «18»-gjengen å treffe flere.

– Vi ser mot vest, ikke bare øst og Groruddalen. Vi håper på at de også kan kjenne seg igjen. Du må ikke snakke kebabnorsk eller gå med «tracksuit». Følelser er likt uansett, og det er mye følelser i «18». Du kan gå med Polo-skjorte og brette buksene opp til knærne, men samtidig kjenne deg igjen, sier Emrah.

– Også håper jeg at de som ser på ikke tenker at det er en glorifisering av et sånt miljø, men heller tenker at vi viser forskjellige mekanismer som gjør at tenåringsgutter ender opp i det miljøet. At seerne blir nysgjerrig og reflekterer istedet for at de blir sinte, tilføyer Sunde Härter som lover også masse action og drama i serien.

Se «18» i NRK TV.