Lovleg: Gunnhild vs. Kristine

– Gunnhild er en naiv optimist, men jeg er en realist.

I serien «Lovleg» møter vi den sjarmerende og klønete sekstenåringen Gunnhild som flytter til Sandane i Sogn og Fjordane for å begynne på videregående.

Gunnhild har ikke funnet seg selv helt enda, men hun fortsetter å kaste seg ut i store og små utfordringer. Noen ganger fører det til panikkangst – andre ganger til kjærlighet og vennskap.

Kristine Ryssdalsnes Horvli (21) er jenta som spiller den sammensatte hovedrollen. Hvor går skillet mellom skuespilleren og den gulkledde karakteren fra vestlandet?

Følg den nye sesongen av «Lovleg» her

Kristine kan kjenne seg igjen i karakteren hun spiller, men understreker at de fleste sidene ved Gunnhild er overdrevent og karikert. Foto: Benedikte Grov / NRK

Sammensatt karakter

Gunnhild er en ordentlig kløne. Hun tryner, forsnakker seg og vet ikke alltid hvor hun skal gjøre av seg i sosiale settinger. Men bak det noe nervøse ytre er en modig, komplisert og omsorgsfull jente. Dybden i Gunnhild er noe skuespiller Kristine kan relatere til.

Hva er de største likhetene mellom deg og Gunnhild?
– Jeg kjenner meg igjen i de sårbare og emosjonelle trekkene. Det er også de sidene som fort kan bli glemt siden hun er så karikert og klein sosial, men oppførselen hennes formes av hvordan hun har det på innsiden.

Og de største forskjellene?
– Gunnhild er en evig optimist, og kanskje litt naiv. Jeg er i større grad en realist. Der hun fortsetter å prøve tross gjentakende motstand, ville jeg i større grad trekke meg tilbake og velge en annen vei når jeg får en avvisning eller gjør feil. Jeg hadde nok ikke klart meg gjennom de samme situasjonene som Gunnhild uten å gråte.

 

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

 

Å passe inn

Alt er nytt når Gunnhild ankommer Sandane. Menneskene, skolen, kollektivet – og sekstenåringen er helt alene. I begynnelsen har hun problemer med å finne sin plass i det nye miljøet. Hun vet ikke hvordan hun skal oppføre seg rundt de nye menneskene og roter seg bort i sine egne ord. Ofte prater hun lenge og usammenhengende når hun blir stresset.

Hvordan er du i sosiale situasjoner?
– Jeg tar gjerne ordet og snakker med fremmede. Der er jeg ganske ulik Gunnhild. Jeg er veldig sosial, sier det jeg mener og kan være direkte. Samtidig kan jeg bli usikker og er opptatt av hvordan folk oppfatter meg.

Tenker du før du snakker eller snakker du før du tenker?
– Det er ikke slik som med Gunnhild der alle ordene kommer ut som diaré, men jeg kan ofte bable uten å ha tenkt fullstendig igjennom det jeg sier.

 

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

 

Skumle følelser

Gunnhild uttrykker enormt mye følelser med ansiktet og kroppsspråket – men sliter med å åpne seg. Etter å ha blitt dumpet av kjæresten har Gunnhild kjærlighetssorg samtidig som et stygt rykte om henne sprer seg på skolen. Hun er knust, men lyver til venninnen Sara om hvorfor hun gråter midt i skoletimen.

Er du flink til å snakke om følelser?
– Jeg er veldig åpen og snakker en del om det. Nesten så mye at jeg dyrker følelsene. Vennene mine og jeg er ærlige om hvordan vi har det.

Er du god til å skjule følelser?
– Jeg er ganske ulik Gunnhild når det gjelder den overdrevne gestikuleringen og sleivete kroppsspråket. Jeg er mer kontrollert, men jeg klarer ikke skjule følelsene mine så godt. Det er ganske åpenbart hva jeg tenker i ulike situasjoner.

 

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

 

Raus venninne

Gunnhild stiller alltid opp for vennene sine. Hun heier på dem i kjærlighetslivet og er der når ting går galt, men hun er også typen til å sette krav til dem. Samtidig kaster hun seg med på det meste. Alt fra roadtrips og fester til å skulke gymtimer – gjerne i siste liten.

Hvem er du i vennegjengen?
– Den morsomme og litt irriterende lillesøsteren. Jeg er også veldig følsom og emosjonell, men tuller veldig mye.

Er du spontan eller liker du å planlegge hverdagen?
– Jeg lader opp når jeg er med venner, så jeg kan ofte være spontan. Men jeg må ha noe å stå opp til, så jeg er nok en blanding.

 

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

 

Uheldig kjærlighet

Gunnhild er ikke alltid like heldig med kjærligheten. I første sesong av «Lovleg» faller hun så hardt for en av beboerne i kollektivet at han til slutt avviser Gunnhild ved å kalle henne desperat. Hun har selvinnsikt, men gir aldri opp – og det gjør også kjærlighetslivet hakket mer interessant.

Hvordan oppfører du deg når du er forelsket?
– Jeg trekker meg tilbake før personen rekker å avslå meg. Der Gunnhild ofte er litt naiv og ikke skjønner at hun blir avvist så kan jeg feiltolke positive signaler som en avvisning.

Er du like uheldig kjærlighetslivet som Gunnhild?
– Jeg er kanskje uheldig fordi jeg tar på meg en frekk og køddete maske og er redd for å vise at jeg er interessert i noen. Helt motsatt av Gunnhild sin genuinitet i møte med de hun er betatt av.

 

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

 

Bein i nesa

Gunnhild er konfliktsky, men modig. Ofte venter hun lenge med å ta et oppgjør med utfordringene i livet, men når hun gjør det så går hun «all inn». I tredje episode blir Gunnhild hengt ut av en klassekamerat på grunn av et rykte. Først løper hun vekk fra situasjonen for så å storme inn igjen et par minutter senere for å stå opp for seg selv. Det går ikke helt som planlagt.

Hvordan håndterer du konflikter?
– Jeg holder som regel hodet kaldt, men kan handle ut i fra følelsene som oppstår. Det er viktig for meg å si ifra når jeg blir irritert.

Er du kjapp i replikken, eller bruker du lang tid på å finne et bra «comeback»?
– Jeg er nesten litt for kjapp i replikken. Om jeg blir sint så kommer kommentaren med en gang, og jeg kan fort angre meg.

 

Animated GIF - Find & Share on GIPHY