nrk.no
Y2K: Lulia Tesfay t.v. (21) og Emilie Tjensvoll t.h. (20) kler seg i mote fra 90-tallet og 2000-tallet. Foto: Kim Erlandsen/Illustrasjoner: Malin Skagen Rotnes

Emilie (20) har «tramp stamp»: – Mange ser jo på det som negativt og stygt

I en verden full av bukser med lavt liv, tubetopper og miniskjørt fant Lulia Tesfay (21) og Emilie Tjensvoll (20) sin lidenskap.

Er du født på 1990-tallet, er du kanskje en av dem som føler eierskap til Buffalosko, leggvarmere og saggebukser, men de som er født etter 2000-tallet, har også tatt til seg den moten. I dag kalles denne stilen for Y2K.

Lulia Tesfay (21) forteller at hun begynte å bruke bukser med lavt liv allerede i 2019.

Hun har siden funnet sin egen stil innad i Y2K-trenden og bruker gjerne en kombinasjon av Y2K og nåtidens mote.

Et bildecollage av jentene med forskjellig antrekk. Fra venstre: Emilie har på seg et antrekk med ørevarmere, miniskjørt, stringtruse, strømpebukse og røde boots. Toppen har blomster på seg og er gjennomsiktig. Hun holder henda under haka og poserer. Lulia har på seg en baggy bukse som er beige. Hun har en sort veske over skulderen. Hun har på seg en sort t-skjorte. Hun har langt mørkt hår og har på solbriller. Bilde 3: Emilie har rødt hår og har solbriller på hodet. Hun står skeivt og ser mot kamera. Hun har en tatovering på korsryggen. Stringtrusen synes på begge sider. Hun har på seg et sort antrekk med leggvarmere på armene. Bilde 4: Lulia har på seg skinnjakke med pels på. Hun har på seg en topp med mennesker på. Hun har på seg en grå stripete bukse. Hun poserer mot kamera. Bilde 5: Emilie har på seg et helt hvitt antrekk. Hun har på seg en lue med husker på. Hun har sorte store buffalosko. Bilde 6: Lulia står fremoverbøyd. Hun har henda i lomma og har ansiktet mot kamera. Hun har på seg solbriller og håret henger ned mot gulvet. Hun har en liten sort vekse på skulderen. Hun har på seg en grønn genser og sorte buffalosko.
BRUKTKLÆR: Emilie med blomstertopp og Lulia med skinnjakke kjøper mye brukt fra 2000-tallet for å få en troverdig Y2K-stil. Foto: Kim Erlandsen/Illustrasjoner: Malin Skagen Rotnes

På TikTok har emneknaggen «Y2K» flere milliarder treff. Da får man blant annet se dem som velger å ha kjendiser på soveromsveggen istedenfor å bare la dem være i feeden på Instagram.

– Da jeg så en jente på TikTok som sammenlignet hvordan high waist-bukser og low waist-bukser ser annerledes ut på jenter som ikke har rumpe, var jeg sånn: «Ok, la meg teste det ut».

– Jeg syntes low waist-bukser passet veldig bra til kroppen min. Det er likevel ikke sånn at stilen kun er for én type kroppsfasong, sier Lulia.

Fulgte trenden

Lulia har på seg en baggy bukse som er beige. Hun har en sort veske over skulderen. Hun har på seg en sort t-skjorte. Hun har langt mørkt hår og har på solbriller.
MERKER: Lulia bruker klær fra kjente merker som blant annet Von Dutch. Foto: Kim Erlandsen/Illustrasjoner: Malin Skagen Rotnes

Da Lulia var yngre, likte hun ikke å prøve ut nye klesstiler.

– Da jeg først begynte med den type stilen, merket jeg at Y2K var veldig bredt. Det var liksom litt vanskelig å finne ut av hvor jeg passet inn, og jeg måtte gå gjennom forskjellig faser. Den prosessen har betydd mye, for det har gjort en stor endring i min klesstil.

Da 21-åringen merket at Y2K-moten ble trendy, ble hun enda mer opptatt av stilen.

Hun byttet ut deler av klesskapet ved å selge en del på appen Tise og gi bort noe. Men hun valgte også å beholde klær hun kunne kombinere med den typiske Y2K-stilen.

Hun prøvde ut alt det Y2K hadde å tilby, og da gjaldt det ikke bare klær.

– Da jeg nettopp hadde startet med stilen, hadde jeg masse Y2K-plakater på veggen min. Paris Hilton, Lindsay Lohan og Naomi Campbell overalt, sier hun.

Illustrasjon av en tribaltatovering. Den er sort og ligner på tatoveringen til Emilie.

Helt Y2K

Emilie Tjensvoll (20) har kledd seg i Y2K-mote siden 2013. Megan Fox, Christina Aguilera og Paris Hilton er noen av kjendisene som har inspirert Emilie til å bytte ut deler av klesskapet og kle seg i det hun selv kaller «den autentiske 1990- og 2000-tallsstilen».

Da Emilie vokste opp i Stavanger, var det de eldre ungdommene som gikk kledd i den stilen hun bruker nå. Som liten gledet hun seg til å kle seg som dem hun så på moteshow og på MTV.

Nærbilde av Emilie. Hun ser opp til høyre. Hun har bleket bryn og lange vipper. Hun har lys leppestift. Hun har rødt hår. Hun har på ørevarmere og har på seg en gjennomsiktig topp med blomster på. Hun har rosa pels på håndleddene.
INSPIRASJON: Emilie henter inspirasjon fra kjendiser og moteshow. Foto: Kim Erlandsen/Illustrasjoner: Malin Skagen Rotnes

– På ungdomsskolen begynte jeg tidlig å eksperimentere med stilen min. Det var ikke helt normalt på den tiden, så jeg ble jo plukket på. Folk slengte kommentarer om at jeg var hipster og annerledes. Jeg har alltid vært selvsikker på stilen og hadde lyst til å være meg selv, så det påvirket meg ikke sånn.

– Jeg kan ofte få hets for å gå med noe, men så ser jeg de samme folka gå med stilen noen måneder etter. Ting jeg gjør, har en tendens til å bli trendy senere, sier Emilie som har over 8000 følgere på Instagram.

Tramp stamp

Nærbilde av tatoveringen til Emilie. Det er en såkalt tramp stamp som er på korsryggen. Stringtrusen er synlig på begge sider av hoftene. Hun har på seg et stort antrekk. Hun holder henda på hoftene, to fingre på hver side.
TRAMP STAMP: Emilie tok nylig en tatovering som var populær blant unge på 90 og 2000-tallet. Foto: Kim Erlandsen/Illustrasjoner: Malin Skagen Rotnes

For Emilie er Y2K-mote en måte å uttrykke seg på. 20-åringen har en tatovering på korsryggen, som mange kjenner igjen som en såkalt «tramp stamp». Det er en type tatovering som ble populært på sent 1990-tallet.

– Jeg har jo fått litt hets for det. Jeg kjøpte en fake først, og da fikk jeg høre spesielt fra gutter som spurte om den var ekte, og da jeg sa nei, mente de at det var bra, hevder Emilie.

– Så var jeg sånn: «ok, men jeg skal ta en», ler hun. Mange ser jo på det som negativt og stygt.

Emilie innrømmer at hun igjen har blitt påvirket av kjendiser fra 1990-tallet.

Bildecollage av kjendiser som inspirerer Lulia og Emilie. Fra venstre: Naomi Campbell har på seg en lang gullkjole med åpen rygg. Hun har halvlangt brunt hår med pannelugg. Hun har lys sminke og har en diamantring i øret.  Christina Aguilera har blondt, rødt og sort hår. Hun har på seg en kort rød skinntopp med gulldeltajer på. Hun har på seg matchende bukse. Hun har en mikrofon i ene hånda. Megan Fox har på seg en rosa kjole med tynne stropper. Hun har lange strassøredobber. Hun ser mot kamera. Britney Spears har på seg en hatt med fjær på. Hatten er oransje med detaljer på. Hun har langt blondt hår. Hun smiler og ser litt opp. Hun har på seg oransje anntrekk.
MOTEIKONER: Dette er noen av kjendisene som Emilie og Lulia har hentet inspirasjon fra. Illustrasjoner: Malin Skagen Rotnes/Foto: REUTERS, Ap/NTB scanpix

– Det ser jo veldig fint ut med low waist-bukser. Skulle jeg angre på det i fremtiden, så kommer jeg ikke til å gå med low waist-bukser, liksom. Jeg er ikke redd for å angre, sier hun.

Aleksander Stubberud ved Attitude Tattoo Studio opplever at tramp stampen er tilbake. Han tror 2000-tallstrenden har mye å gjøre med det.

– Det har blitt litt røffere og mindre, men det har definitivt blitt populært igjen. Det er mest yngre som tar det, forteller Stubberud.

På tatoveringsstudioet The Amber opplever de derimot ikke den store oppgangen av tramp stamps. Medeier Hilde Moen Nøkleby har flere kunder som ønsker å dekke over tatoveringer som er tatt på korsryggen. Hun forklarer at de er et tatoveringsstudio som jobber med store prosjekter.

– I 2020 har vi dekket over mange tramp stamps og andre tribaltatoveringer, men vi har ikke tatt noen. Hos oss har tramp stampen blitt erstattet av underbooben, som også var populær for noen år siden, forteller hun.

Illustrasjon av en tribaltatovering. Den er sort og ligner på tatoveringen til Emilie.

På skattejakt

Emilie har på seg et helt hvitt antrekk. Hun har på seg en lue med husker på. Hun har sorte store buffalosko.
HELT HVITT: Emilie må ut på skattejakt når hun skal finne klær som passer Y2K-trenden. Foto: Kim Erlandsen/Illustrasjoner: Malin Skagen Rotnes

Både Lulia og Emilie forteller at de ofte må ut på skattejakt for å finne klær som passer Y2K-stilen.

– Jeg synes det er kjempebra å kjøpe brukt med tanke på miljø. Jeg handler det meste brukt enten på Fretex eller Maritas brukthandel. Det er jo litt ekstra dyrt i Oslo fordi det er blitt så trendy, sier Emilie.

Lulia forteller at hun også har funnet skatter i klesskapet til mamma. Hun mener de beste Y2K-antrekkene er bruktklær.

– Jeg har fått jakker og bluser fra da hun var ung. Jeg kjøper også klær i bruktbutikker, men det er mye man ikke klarer å finne. Da har de kanskje low rise -bukser på Zara eller H & M, sier hun.

– Jeg vet hvor vanskelig det kan være å kjøpe brukt i Norge, også med tanke på hvor dyrt det er. Derfor ønsker jeg ikke å kjefte på noen for å kjøpe klær i butikk. Men jeg anbefaler følgerne mine til å finne klær brukt og å bruke appen depop til å støtte små bedrifter, sier Lulia.

Trender i ulike bølger

Portrettbilde av Lulia Tesfay. Hun har på seg sorte solbriller. En blinkende stjerne er redigert inn på høyre side av brillen. Hun har mørkt hår og brun hudfarge. Hun har på seg et sølvkjede og mørk topp. Bilde er så pass nært at man ikke ser hva slags to
MYE FORSKJELLIG: Lulia elsker å eksperimentere med stilen sin. Hun deler dette med over 5000 følgere på Instagram. Foto: Kim Erlandsen/Illustrasjoner: Malin Skagen Rotnes

Trine Rose Falch er faglærer ved motefagskolen Esmod Oslo. Hun forteller at det er typisk at trender kommer tilbake.

– I mote higer man alltid etter noe nytt, men også noe kjent. Man henter gjerne inspirasjon fra fortiden, og jeg tror det er derfor trender kommer tilbake.

Falch synes det er spesielt å se at mote fra 20 år siden er trendy i 2022.

– Jeg husker å kunne se at Y2K-trenden begynte så smått i 2020, men var for fullt på alles lepper og insta innen sommeren 2021, så det var ganske mainstream fra da, vil jeg si. Disse trendene var jo kule da jeg gikk på ungdomsskolen, men det er nytt for dem som er i 20-årene. Det er mye inspirasjon å hente fra nettet og fra skapet til mor og far.

Faglæreren forklarer at det gjerne er motehusene som påvirker hva som ender opp i butikkene.

– Det kommer gjerne fra catwalken, så dryppes det ned og videre til high street fashion som for eksempel H&M og Zara. Y2K-trenden som er nå, er jo bare en av mange som har vært, sier hun. Jeg opplever at denne trenden har nådd toppen sin allerede, sier hun.

Lulia har lagt merke til at de som følger Y2K-trenden blir yngre. Det har ført til at hun har vurdert hvor lenge hun faktisk kan gå kledd i den stilen.

– Jeg har tenkt på at jeg er student, og at jeg kanskje burde begynne å kle meg litt mer elegant. Samtidig tenker jeg at jeg fortsatt har mange venninner som kler seg i den stilen. De artistene som kledde seg sånn før i tiden, var jo også mye eldre enn meg. Jeg må bare tenke på hva jeg liker best, og jeg liker å eksperimentere med forskjellige stiler, sier hun.

LES MER:

Siste fra P3.no: