Må betale 20 millioner

Det svenske bandet The Hives må betale en formue til The Cardigans.

Pelle Almquist. (Foto: NTB Scanpix, AP, Jean-Christophe Bott)
Pelle Almquist. (Foto: NTB Scanpix, AP, Jean-Christophe Bott)

I perioden mellom 2002 og 2009 skal over 41 svenske millioner kroner ha blitt lånt ut fra det svenske popbandet The Cardigans til rockebandet The Hives. Problemet er at The Cardigans aldri fikk vite at dette skjedde, melder SVT. Omtrent 23 millioner er blitt betalt tilbake, men det gjenstår fortsatt 18,5 millioner av gjelden.

5 prosent årlig rente

I går dømte tingretten i Lund medlemmene i rockebandet til å betale underkant av 20 millioner til popbandet. Beløpet er basert på utestående gjeld. I tillegg må de betale saksomkostningene på nesten 5,3 millioner.

– De er kjempefornøyde. Saken har vart i tre år og nå er den avgjort av en domstol. Det er deilig å ha saken ferdig, forteller David Berggren, advokaten til The Cardigans til nevnte nettsted.

Konflikten mellom bandene har pågått lenge, men det var først i april i 2011 tvisten ble kjent for offentligheten. Både The Cardigans og The Hives brukte innspillingsstudioet Tambourine Studios i Malmö, et selskap som har hatt fullmakt over de respektive partenes økonomi og administrative deler.

Les: The Hives vil fortsette i tjue år til

Ifølge rettspapirer har Tambourine Studios et internt system der penger mellom de ulike bandenes selskaper kan lånes ut til 5 prosent årlig rente. Det er ikke første gang innspillingstudioet har vært roten til lignende tvister: The Ark, Weeping Willows og Europe har også vært i lignende situasjon.

Kjøpte luksusgitarer

Som et bevis på at The Hives var klar over at de brukte penger over evne, henvises det til en rekke e-post-utvekslinger mellom bandet og økonomiansvarlig hos Tambourine Records. Bandet fra Fagersta med vokalist Pelle Almqvist i front skal blant annet ha brukt lånte penger på luksusgitarer.

Men bandet er – ikke overraskende – uenige i dommen. De hevder at de har vært et offer for elendig regnskapsføring og har blant annet saksøkt sin tidligere revisor:

– Det finnes ingen avtale om lån, renter eller vilkår. Viktigst av alt: Vi har aldri snakket med The Cardigans eller Tambourine om disse «lånene», sier bandet.

Gruppen som har gitt ut fem album siden debuten Barely Legal (1997) forteller – via Pelle Almqvist – til Aftonbladet om den strevsomme prosessen.

– Vi har dedikert fem år til økonomi og juss. Det har jo ødelagt masse. Det har tatt mye lenger tid til å spille inn plate, og det har rett og slett vært dritvanskelig, sier vokalisten.

The Hives har et par uker på å bestemme seg om de vil anke saken.

Se «Tick Tick Boom» , den mest viste The Hives-musikkvideoen på YouTube: