Målrettethet, balansekunst og hukommelsestap

Filmpoliti Birger Vestmo har trillet fire femmere på terningen i sine nye filmanmeldelser.

Les: Milk (5)

Sean Penn gjør en av sine aller beste roller i en streit film om en skeiv helt! Politikeren og homseaktivisten Harvey Milk (Sean Penn) ble myrdet i 1978. Filmen forteller hvordan han flyttet til San Francisco i 1972, og ble stadig mer opptatt av de homofiles rettigheter i et konservativt samfunn. Han forsøkte å bli byens første åpent homofile politiker, men det skulle ikke bli enkelt.

Les: Vals med Bashir (5)

Krigens grufulle absurditet skildres hardt i en bemerkelsesverdig animasjonsfilm. Det er en dokumentarisk skildring av Folmans opplevelser under krigen i Libanon i 1982. Eller rettere sagt, jakten på minnene om dem. Han tar oss med på en reise i fortiden som er vond og smertefull, men nødvendig. Dette har blitt en fabelaktig film som gjør et stort inntrykk.

Les: Jakten på hukommelsen (5)

En fascinerende norsk dokumentarfilm om en helt utrolig situasjon! Tenk deg at du plutselig sitter på et tog i Kina og ikke vet hvem du er, hvor du er, hva et tog er, hva Kina er, eller at du egentlig burde være litt bekymret over situasjonen. Nettopp dette skjedde med Øyvind Aamot i 2000. Han husket null og niks fra sine foregående 27 år.

Les: Man on wire (5)

”Man on wire” er den mest svimlende filmen du får se i år! Dette er nemlig en dokumentarfilm om hvordan Philippe Petit gikk på line mellom de to tårnene i World Trade Center i 1974. Hvordan han fikk til dette høyst ulovlige stuntet er virkelig en historie som er verdt å bli fortalt.