MÅNEDENS URØRT:Vilde slet med dårlig samvittighet etter bestevenninnens død: – Låten er en unnskyldning til henne

Hva gjør du når du har noe usagt til en som har gått bort? For Vilde Johannessen (26) ble musikk løsningen.

– Det er litt vanskelig å snakke om, det er så personlig.

Stemmen til Vilde høres litt nervøs ut i begynnelsen av telefonintervjuet med P3.no. Hun er «Månedens Urørt» på P3 i februar, og når undertegnede spør hva hennes siste låt «Never said enough» handler om, er svaret mildt sagt uventet.

– Da var det slutt

For snart tre år siden skjedde det nemlig noe som skulle prege Vilde i lang tid etterpå. På denne tiden bodde 26-åringen fra Tjøme i England, der hun studerte musikk ved prestisjetunge Liverpool Institute for Performing Arts, eller Paul McCartney-skolen, som mange kjenner den som.

SIR PAUL MCCARTNEY: Vilde sammen med Paul McCartney på uteksamineringen fra LIPA i 2019. Foto: Privat

Sommeren 2018 skulle hun flytte hjem for å satse på musikken på hjemmebane, samtidig som hun gjorde ferdig bachelorgraden over nett.

Hjemme ventet sol, sommer og bestevenninnen gjennom 17 år, Martine. De hadde ikke sett hverandre på lenge og hadde avtalt å dra på stranda sammen onsdagen etter at Vilde kom tilbake til Norge.

Dagen før ringer telefonen til Vilde. Det er foreldrene til Martine i andre enden.

– Da var det slutt. Hun hadde sovnet stille inn, forteller Vilde.

I 2012 var Martine i en skateboardulykke. Hun slo hodet hardt og fikk varige skader. Saken ble i sin tid omtalt i flere aviser og i en lengre reportasje på «God morgen Norge» på TV 2. I obduksjonsrapporten som kom syv måneder etter dødsfallet ble det konkludert med at årsaken til Martines plutselige bortgang var et epilepsianfall.

BESTEVENNER: Vilde og Martine var bestevenner i 17 år. Dette bildet er fra ungdomsskolen. Foto: Privat

Sorg og suksess

Samtidig som Vilde bearbeidet sjokket som hadde tatt plass i kroppen etter å ha mistet sin beste venninne så brått, begynte artistkarrieren å ta av. Noen måneder tidligere hadde hun debutert med låten «Get you», som streamet så godt at noen av hennes medstudenter mistenkte familien til Vilde for å ha kjøpt avspillinger på Spotify.

– Jeg tenkte den kom til å få lite streams, siden det var første låt, men så fikk den 100.000 avspillinger på én uke. Da ble det masse baksnakking på skolen, og folk slutta å si hei til meg. Det var mye misunnelse og lite støtte.

Debutsuksessen medførte også en stor spillejobb på Norway Cup foran 15.000 tilskuere. Konserten fant sted bare to uker etter begravelsen til Martine.

– Når jeg ser på klippet fra opptredenen, så husker jeg nesten ikke at jeg har vært der. Jeg var der fysisk, og jeg tror jeg hadde det gøy, forteller Vilde.

STOR SPILLEJOBB: Vilde spilte på Norway Cup sommeren 2018. Foto: Jørgen Jensen

Den dårlige samvittigheten

Sjokket etter Martines død ble etter hvert erstattet av dårlig samvittighet, for at hun ikke hadde vært der nok, for at hun ikke hadde ringt, for at hun ikke hadde sagt hvor glad hun var i henne, og for at hun ikke rakk å se henne før hun døde.

Musikken ble en måte å bearbeide sorgen på, men det var først i 2019, da Vilde så TV-serien «Det jeg ikke fikk sagt» med Solveig Kloppen, at hun ble inspirert til å se all den dårlige samvittigheten i hvitøyet.

I dokumentarserien, som følger Solveig Kloppen når hun mister moren og søsteren med kort tids mellomrom, anbefaler en sorgterapeut henne å skrive et brev til søsteren sin. Vilde var i studio i København da hun så episoden. Den inspirerte henne til å skrive et brev til Martine.

I STUDIO: «Never said enough» ble til i København. Foto: Privat

Resultatet av brevet ble «Never said enough», en låt skrevet sammen med den danske låtskriveren Jeppe Federspiel, som også delvis står bak 2011-hiten «Natteravn» av Rasmus Seebach.

– Jeg håper jeg treffer mange med denne låten, at de blir minnet på å ta opp telefonen og ringe en de er glad i, sier Vilde.

– Dyktig og fremoverlent poptalent

NYDELIG FØLELSE SOM LYTTER: Arianrhod Engebø i «StudioP3» mener Vilde skaper lager relaterbar musikk. Foto: Jonathan Vivaas Kise

En av dem som har latt seg treffe av musikken til Vilde, er programleder i «StudioP3», Arianrhod Engebø. Hun mener Vildes talent for å lage gode melodier og gjenkjennbare tekster demonstrerer hennes lidenskap for musikk.

– For min del går Vilde rett inn i rekken av dyktige og framoverlente poptalent vi har i Norge, og hun er i tillegg en spesielt god låtskriver. «Never said enough» viser at hun tør å være åpen i musikken og at hun våger å sette ord på vanskelige følelser på enn måte som er relaterbar for publikum. En føler virkelig at en blir kjent med Vilde gjennom tekstene hennes, og det er en nydelig følelse som lytter, sier Arianrhod.

Det er nettopp denne følelsen av åpenhet og noe man kan relatere seg til Vilde er opptatt av å skape. Målet hennes er å lage popmusikk med et budskap, helst inspirert av egne opplevelser, enten det handler om å oppleve motgang eller føle seg alene i musikkbransjen.

– Jeg har ingen plan B

Helt siden hun flyttet hjem fra England i 2018 for å satse på musikken for fullt, har Vilde gjort alt utenom booking selv. Ekstrajobben som hjelpepleier på et hjem for unge demente finansierer alle utgiftene artistkarrieren medfører.

I begynnelsen var hun frempå og, ifølge seg selv, litt vel ambisiøs. Det førte til låtskrivercamper i både London og Japan, samtidig som hun spilte konserter og fullførte bachelorgraden sin over nett.

HEKTISK ÅR: Vilde spilte mange konserter etter at hun kom tilbake til Norge. Foto: Mario de la Ossa

– Det var et rotterace, det året der. Jeg var overalt. Man må bare «suck it up» og gå inn i det med rak rygg. Jeg kan ikke sitte hjemme og vente på at mulighetene skal banke på døra, sier Vilde.

Det er nesten som om musikken har valgt henne og at hun ikke har noe annet valg enn å velge den tilbake.

– Jeg har ingen plan, B og det stresser meg veldig. Så jeg må bare hoppe i det og «see if it can fly».

Utforsk Urørt-universet

Vilde er kåret til «Månedens Urørt» på P3 i februar. Urørt er P3s plattform for de ferskeste artistene i Norge, og hver måned trekkes det frem en artist som det norske publikumet bør bli enda bedre kjent med. «Månedens Urørt» er med i konkurransen om å vinne «Årets Urørt» og en spillejobb på «P3 Gull» i november.

– Å spille på «P3 Gull» er en stor drøm og noe jeg har hatt lyst til i mange år. Det gir meg masse motivasjon å vite at noen har troa på meg, sier Vilde.

Tidligere denne måneden gjestet hun Arian og Nate i «StudioP3», hvor hun fremførte en nydelig coverversjon av Stig Brenner og Molly Sandéns «Når alt ikke er nok». Se den under og liveversjonen av «Never said enough» her.

LES FLERE SAKER FRA URØRT:

————————————————————————————————————

HVOR PASSER DENNE VIDEOEN INN?