Det har gått noen dager siden hele verdens blikk vendte seg mot Norge, og de forferdelige tragediene i Oslo og på Utøya.
For mange kan hverdagen virke vanskelig å vende tilbake til, og kanskje spesielt for oss unge, som merker tapet av de mange engasjerte og flotte ungdommene som aldri kom hjem fra Utøya. Dere skal vite at det finnes mange å snakke med der ute.
I Norge har vi flere tilgjengelige tjenester som gjerne tar imot telefoner og eposter hvis man trenger å snakke med noen. En av de er og Mental Helse, og de opplevd økt pågang siden helga.
– Tema for yngre innringere er flere. Det ene er en generell bekymring rett og slett. Over terroraksjonen, uro og frykt i den sammenhengen. Det er sinne som kommer til uttrykk overfor hva som har skjedd. Det er et brennende ønske om at ikke sånne ting må skje igjen, eller at det er urettferdig at noen har blitt utsatt for noe sånn i det hele tatt, sier Bjørn Lydersen, generalsekretær i Mental Helse.
Info: Her kan du oppsøke hjelp
(Artikkelen fortsetter under bildet).
Åpner gamle sår
En synlig tendens er at mange innringere får gjenoppvekket eldre traumer etter en slike hendelser. Mennesker som tidligere har opplevd tragedier og sorg blir minnet om fortiden, og de gamle følelsene kommer tilbake med en voldelig kraft.
– Det kommer opp igjen, og blir enda verre når det skjer en sånn stor nasjonal hendelse, sier Bjørn Lydersen.
Røde Kors’ hjelpetelefon for barn og ungdom Kors på halsen har enda ikke opplevd en lignende økning i innringere, men forbereder seg på at stadig flere vil ta kontakt når navn på de avdøde offentliggjøres.
(Artikkelen fortsetter under bildet).
– Noen å snakke med
Rundt omkring i landet har det blitt opprettet flere samlingssenter hvor man kan snakke og sørge sammen med andre. Mental Helse Ungdom står bak tre av disse, i Oslo, Bergen og Stavanger. Lydersen påpeker at det absolutt viktigste i slike tider er å ha noen å snakke med, men at enkelte mangler nære personer, eller ikke tør å ta opp så følsomme temaer.
– Det er viktig å kunne å dele tanker og erfaringer med noen, om det er noen i nærmiljøet, om det er venner om det er andre, eller om det er å benytte seg av en tjeneste som vår, det er ikke det viktige. Det viktigeste er at man har noen å snakke med, og det er en viktig del med dette å kunne bearbeide en sånn type hendelse, sier Lydersen.
(Artikkelen fortsetter under bildet).
Blant generalsekretærens anbefalinger til unge blir både hjelpetelefoner og netttjenester som Mental Helse og sidetmedord.no trukket frem, men også avtalte samleplasser og samtale med helsesøster. Han påpeker derimot at noe av det beste kan være å ta det opp med venner og klassekamerater selv om det kan være vanskelig og kreve mye mot.
– Hvis du tør å ta det første skrittet og begynner å snakke, så er det mange andre som har opplevd lignende ting som deg selv. Så det er kanskje ikke noe dumt å være den som tar det første skrittet, hvis man klarer å gjøre det, sier Lydersen.
Mental Helse har nå oppjustert bemanningen både via hjelpetelefonen 116123, og nettjenesten sidetmedord.no. De ansatte består av erfarne veiledere og tjenestene er gratis og anonyme.
Mental Helse Ungdom holder i samarbeid med psykologiforeningen, rådet for psykisk helse og Mental Helse hjelpetelefonen åpent hver dag mellom 09:00 og 21:00 i Dronningens Gate 13 Oslo. Her kan man snake med både psykologer og andre unge.