Mange unge jenter onanerer aldri

Onani er fortsatt tabu blant jenter. – Vi burde ha kommet lenger i 2017, men på et eller annet vis tar vi noen steg tilbake, sier sexolog.

– Jeg synes det er trist. I dag er mange opptatte av å ha bra sex, men skal man ha god sex med andre, er det viktig å kjenne seg selv, sier Trude Slettvoll Lien fra Sex og samfunn. Hun er sexolog og spesialist i sexologisk rådgiving, og hun skulle ønske tallene hun har foran seg, ikke stemte.

Blant jenter i alderen 17 til 20 år sier 21 prosent at de aldri onanerer.

Det viser en undersøkelse Norstat har utført for NRK. Kun 6 prosent av guttene svarer det samme.

Grafikk: Martin Aas

Selv om Lien synes det er trist at langt færre jenter enn gutter onanerer, er hun ikke overrasket. Hun tror grunnen er at onani fortsatt er mer tabubelagt blant jenter.

– Jenter føler nok mer skam rundt onani, og noe av den skammen kan komme fra småbarnsalder av, sier Lien.

Du har kanskje vært vitne til noe lignende selv? En liten gutt har fått av seg bleien, løper rundt naken, føler på friheten – og drar seg i tissen. Folk rundt ler og rister kanskje litt på hodet. Et lite jentebarn gjør det samme; oppdager sitt eget kjønn og blir nysgjerrig.

– Da ler man ikke. Kanskje sier en voksen «æsj og æsj, nå går vi og vasker hendene», sier Lien.

Kjønnslepper, utflod, mensen. Lien tror mange dessverre synes det er noe litt ekkelt ved det kvinnelige kjønnsorgan, og det kan hindre jenter i å gjøre seg kjente med sin egen kropp.

– Noen jenter vil kanskje forbinde det med å bli våt når du blir kåt, med utflod – og dermed noe ekkelt, sier Lien.

Trist forskjell

– Oj, dette er trist!, utbryter Mari Otnæs Borgen (23) når hun får se hvor sjelden unge jenter sier de onanerer.

Mari og medstudentene Lovise Marie Gjertsen (22), Julie Amland (21) og Guro Hildershavn (22) sitter på et grupperom på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, NTNU, i Trondheim. Studentene lener seg interessert over undersøkelsen som ligger foran dem på bordet.

Julie Amland (21) og Guro Hildershavn (22) synes det er skuffende at unge jenter onanerer vesentlig sjeldnere enn gutter på samme alder. Foto: Kjersti Havdal/NRK P3

– Svarene fra guttene er innafor, men jeg skulle gjerne sett at flere av jentene i det minste hadde svart «1-5 ganger i halvåret», og ikke «aldri», fortsetter Mari.

Lovise er enig.

– Kategorien «aldri» burde vært borte, sier hun, og jentene begynner å diskutere seksualitet blant unge. Noen er jo ikke så seksuelle, påpeker Guro. Men det gjelder vel både kvinner og menn, så det burde ikke være grunnen til at forskjellene er så store?, spør Julie.

Ikke flaut, men privat

Jentene kommer fram til samme konklusjon som Lien fra Sex og samfunn; onani er fortsatt et tabu blant jenter. Gutter kan spøke om at de «drar laksen» – en sjargong som ikke er like vanlig blant jenter.

– Det var ikke snakk om å prate om onani med venninnene mine da vi gikk på videregående, sier Lovise.

– Nei, det er nok ikke før de siste årene vi har kommet over den kleine kneika, mener Guro.

– De i undersøkelsen er 17-20 år gamle, men det skjer mye når man passerer 20, sier Lovise. Hun tror statistikken hadde sett annerledes ut dersom de som ble spurt var i midten av 20-åra.

Snakker dere om onani i deres vennegjenger?

– I min gjeng er vi veldig åpne. Jeg bor sammen med min beste venninne, og da finnes det ikke filter, ler Mari.

– Jeg tror det er veldig forskjellig fra gjeng til gjeng. Kanskje jenter synes det er et mer privat tema enn hva gutter synes. Jeg synes selv at det er mer privat, enn flaut, sier Julie.

Onanipause på jobb

Ei som ikke blir flau av å snakke om onanering er Line Elvsåshagen. P3-programlederen er selverklært onaniaktivist.

– Det er jo fader meg ikke rart at mange jenter aldri onanerer! Så mye dritt som blir sagt om jentetissen, er det ikke rart den er fremmedgjort, sier Line og fortsetter ivrig:

– Og det gjør meg forbanna, for nesten halvparten av befolkningen har en vagina, og så skal den bli forsømt?

Derfor har hun viet en episode i sin nye serie «Line fikser kroppen» til det kvinnelige underliv. Seerne får blant annet være med når Line har sin egen onaniuke, for «sharing is caring», ifølge Line. Hun tror mange unge jenter vil få et mer naturlig og avslappet forhold til onanering dersom det er et tema man faktisk kan snakke om.

Line Elvåshagen er selverklært onaniaktivist og mener vi må snakke om onanering dersom jenter skal få et naturlig forhold til det. Foto: Kim Erlandsen/NRK P3

– I dag er det som «onani» er et hemmelig ord, og det blir helt stille i rommet dersom det blir sagt høyt. Å onanere er helt naturlig, så hvorfor ikke snakke om det? Jeg vil vise hvor flott onanering kan være, slik at flere kanskje vil få et bedre forhold til det, sier Line.

I boka «Women’s Sexualities: Generations of Women Share Intimate Secrets of Sexual Self-Acceptance» har programlederen lest om hvordan onani kan ha positiv effekt og rett og slett være sunt – man skal ikke bare få et bedre sexliv, man skal i tillegg bli mer avslappa og lykkelig. Så hva skjer hvis man onanerer tre ganger daglig?

– Det funka dritbra! Jeg ble mer komfortabel i min egen kropp og mindre stressa. Jeg har aldri vært så glad og fornøyd før, sier Line, som hadde en egen onani-alarm på mobilen som gikk av i hytt og pine – når hun var på jobb, når hun var seint ute til avtaler og når hun var på reise.

når onanialarmen går av på jobb ??

Et innlegg delt av Line Elvsåshagen (@linefikserkroppen)

en helt vanlig dag på jobb ??? snart tid for lunsj! #vaginapålufting

Et innlegg delt av Line Elvsåshagen (@linefikserkroppen)

– Det var litt rart da jeg måtte ta en pause på jobb for å onanere, men det funka fint. Da alarmen gikk av på flyet tenkte jeg «herregud, jeg kan ikke onanere inne på den bittelille doen», sier Line, som utsatte onaniøkta til hun hadde beina på jorda igjen.

Line forteller at hun alltid har vært glad i å onanere, men i en travel hverdag er det fort gjort å glemme å ta seg tid til det. Selv om onaniuka er ferdig, har hun klart å opprettholde den hyggelige vanen.

– Jeg har gått ned til 1-2 ganger om dagen, og det er jo fortsatt ganske ofte. Jeg merker at man begynner å tenke mye på sex – man blir et kåtere vesen, men det er det ikke noe galt i, ler Line.

Orgasmejag

I dag er unge eksponert for sex i alle mulige kanaler. Derfor tenker mange at vi vet utrolig mye om sex, tror Trude Slettvoll Lien fra Sex og samfunn, men kanskje vet vi ikke så mye om seksualitet. Hun er bekymret for at vanlige, nakne kopper blir sjeldnere å se i det offentlige rom når for eksempel dusjer i svømmehaller og treningssentre får skillevegger. Isteden finner unge «fasiten» til hva som er en normal kropp i sosiale medier eller porno. Hun synes det er trist at man i dagens samfunn opplever et prestisjejag også når det gjelder sex.

– Jeg har opplevd at magasiner og andre medier ber meg beskrive hvordan man får den beste orgasmen, og da tenker jeg «kjære vene, skal det være en konkurranse også?». Lydene skal være riktige, beinet skal ligge i riktig stilling – alt skal være så perfekt, sier Lien.

– Vi burde ha kommet lenger i 2017, men på et eller annet vis tar vi noen steg tilbake, legger hun til.

Dersom vi skal begynne å ta noen skritt framover igjen, mener Lien at vi må starte fra barna er små.

– Vi må tørre å si at onani er like fint for jenter som for gutter. Det må også gjøres mye med seksualundervisningen i skolen.