Fikk vite at moren var død på sms

Ola mistet moren sin i tsunamien i 2004. I dag – drøye ti år senere – snakker han ut med sin aller beste venn om som skjedde.

Ola mistet moren sin i tsunamien i Thailand i 2004. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
Ola mistet moren sin i tsunamien i Thailand i 2004. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Martin Melvolds beste venn, Ola, mistet moren sin i tsunamien i Thailand for drøye ti år siden. Den gang klarte ikke Martin å være der for Ola, og de har ennå ikke snakket om det. Han visste ikke hvordan. Det fikk Martin til å lage tv-serien Venn i døden.

Se siste episode av Venn i døden øverst i saken og se alle episodene her!

Martin og Ola har vært venner så lenge de kan huske, men dette er første gang de snakker ut om Olas tap.

– Helt surrealistisk

– Etter tsunamien hadde roet seg ble broen min, Simen, spurt av en lokal mann om han kunne hjelpe han å bære en kropp. Det viste seg å være henne. Det rakna litt for han i det øyeblikket. Jeg fikk vite det på i en sms fra Simen, forteller Ola som beskriver det som skjedde som helt surrealistisk.

På en hyttetur i 2013 med to av Olas beste venner, inkludert Martin, fikk Ola sitt første angstanfall. De hadde sittet å drukket en hel kveld.

– Det begynte med litt skjelving, men så ga det seg aldri. Det var jo starten på hele det angstopplegget. Det førte i ettertid til posttraumatisk stress som jeg måtte behandles for. Det var et vendepunkt som jeg er glad for at skjedde, sier Ola.

Forstår sorg litt mer

– Jeg har ikke lært hva man skal – og hva man ikke skal gjøre, sånn som jeg trodde da dette prosjektet begynte. Men jeg har kanskje forstått litt mer om hvordan sorg er. Hvor jævlig det er og hvor lang tid det tar. Jeg tror nå, enda mer enn da vi starta, at det hjelper å prate om ting, sier Martin.

Etter at han og Ola fikk pratet om tragedien som skjedde for over ti år siden, ser han hvor mye bedre kompisen har fått det. Samtidig har han fått et innblikk i hvor fælt det kommer til å bli når han selv mister en av sine nærmeste.

– Men da setter jeg kanskje litt mer pris på dem nå – når jeg har dem – og det er jo fint, sier Martin.

 

Se alle episodene av serien Venn i døden på nytt her!