Med blekk på kroppen

Ville du hatt trynet til Kristopher Schau på armen?

Hva får et menneske til å tatovere Kristopher Schau på armen? Eller Røyksopps storhit “Happy Up Here”? Og hva synes egentlig artistene om at mennesker permanent har dekorert kroppen sin med deres band?

Velger du å tatovere deg, så er den ingen vei tilbake. Greit nok, er du stinn av gryn og angrer som en hund kan du gå gjennom den lange og smertefulle laserbehandlingen for å få den vekk, men i prinsippet så skal den være der resten av livet. Selv når du er 60, og huden ser mer ut som en appelsin enn den spenstige sprettrompa du hadde da du var 20.

Ville du ha tatovert gassmasken til Kaizers Orchestra på ryggen?

Hekta på Schau

En mørk og stormfull fredagskveld spiller The Cumshots opp til dans på Ålesunds kanskje eneste brukbare konsertscene. Utenfor står Markus Olauson og kommer ikke inn. Det suger å være 19 år når aldersgrensen er 20. Han har litt penger til overs, plass på armen og forsåvidt god tid før kvelden. Han slår til. Noen timer senere trapper han opp på utestedet med trynet til vokalist Kristopher Schau på armen. Da blir det andre boller.

Markus har trynet til Schau på armen. (Foto: Privat)
Markus har trynet til Schau på armen. (Foto: Privat)

– Etter å ha sett tatoveringen fikk jeg komme inn. Å tatovere nettopp Kristopher Schau kom egentlig ganske naturlig. Når du er “gæren”, så trenger du et forbilde. Det finnes ingen bedre, slår han fast.

– Schau syntes det var jævlig fett. Han ble supergira, stoppa musikken, henta resten av bandet og tok bilder. Når jeg møter ham nå erter jeg med at jeg tok den på riktig tidspunkt, for nå har han blitt rundere i kantene, og da hadde jeg ikke hatt plass på armen. Da blir han forbanna, ler Markus.

Markus med sin hyllest til Kristoffer Schau. (Foto: Privat)
Markus med sin hyllest til Kristoffer Schau. (Foto: Privat)

Markus var ikke tatoveringsjomfru da portrettet kom på plass. Fra før av hadde han Schaus signatur og sitatet “gi dem juling” på høyrearmen. Den tok han på sin 18-årsdag, og førte til at han, i følge seg selv, ble gjort arveløs. I ettertid spøker Markus ofte med at han tatoverte Schau kun for å få mus og gratis øl. For det er visstnok nettopp det du får mye av når du går rundt med en av Norges mest provoserende menn på armen.

Også Schaus signatur er foreviggjort på Markus. (Foto: Privat)
Også Schaus signatur er foreviggjort på Markus. (Foto: Privat)

– Bare la meg leve

Andreas Øverland fra Popsalongen og Lydverket er ikke ukjent med blekk på kroppen. Han har blant annet tatovert et sitat fra Jay-Zs “Can I Live”.

– Den er ikke direkte inspirert av Jay-Z, men jeg mener at det er en av verdens beste låter. Den er fra første albumet, og jeg har hørt på den siden jeg var kid. Like lenge som jeg har hørt på den sangen har jeg sagt “bare la meg leve”, så da jeg skulle tatovere meg var det egentlig ikke noe spørsmål om hva jeg skulle ha.

Selv om Andreas understreker at sitatet, som er satt sammen med en svale som blir stukket med en dolk, ikke er en hyllest til en av verdens største rappere, så måtte den vises frem da musikkjournalisten fikk møte selveste Jay Z.

– Jay-Z syns at det var morsomt at jeg hadde det sitatet, forteller Andreas.

Andreas med sin "La meg leve". (Foto: Jonas Jeremiassen Tomter)
Andreas med sin "La meg leve". (Foto: Jonas Jeremiassen Tomter)

Galskap og glede

Da Eivind Rønneberg hørte Røyksopps “Happy Up Here” for første gang spratt han ut av senga og danset og hoppet av glede. Kanskje er dette normalt for deg, men for Eivind som er notorisk B-menneske var reaksjonen ganske unik. Det var kjærlighet fra første tone.

– Bare smak på tittelen: Happy Up Here. Du kan nesten ikke si det uten å bli glad og gira! Jeg syns tittelen oppsummerer meg og min livsfilosofi på en veldig god måte. Galskap og glede burde gå hånd i hånd, forteller sunnmøringen.

Så, kommer han noen gang til å angre?

– Aldri! Det er kanskje ikke så lurt å ha en sangtittel på arma i tilfelle du blir lei, men jeg er helt forelsket i setningen. Å si at du blir lei av Røyksopp er på lik linje med å ta ned maleriet av Mona Lisa i Louvre bare fordi det er gammelt. Kunst blir ikke gammelt, det blir bare bedre på lik linje med en fin flaske vin.

Happy Up Here. (Foto: Privat)
Happy Up Here. (Foto: Privat)

Hyllest

Tarjei Strøm fra programmet Sexy er kjent for sine armer. Han har to musikk-relaterte tatoveringer: En hyllest til favorittbandet Devo, og en liten kiste med tre x`er inni som en hyllest til hans gode venner i Purified In Blood.

– Kista tok jeg for noen år siden, da noen i bandet sluttet å være straight edge. De er gode venner av meg, de var et straight edge band og jeg er straight edge selv – så jeg tenkte at jeg skulle markere den triste oppløsningen med en liten tatovering. Nå er de jo sammen igjen, og alt er vel og bra, forteller Tarjei.

Video: Sjekk ut Blood Commands turnedagbok hos P3 TV!

– Rett og slett paff

Tarjei, som i tillegg til å være programleder for Sexy, er trommeslager i Datarock forteller at det var totalt absurd å plutselig skulle spille konserter med Devo. Å få sjansen til å vise bandet tatoveringen var noe han aldri hadde forestilt seg å gjøre da han tok den.

– De synes det var kjempestas. Jeg fikk vist den frem første gang vi spilte sammen på en festival i Brasil. Motivet er fra en gammel poster, og det er ansiktet til gitaristen. Som forøvrig kanskje er den mest nedpå og beskjedne i bandet, som er tatovert.

Han forteller at det var nettopp denne herremannen som var den siste i bandet til å se tatoveringen.

– Da jeg endelig fikk vist han tatoveringen ble han forholdsvis paff og lett smigret. Han ble målløs, takket, og sa at jeg måtte vente litt i lobbyen. En stund etterpå kom han ned igjen med masse plektre, stickers og diverse, og inviterte meg til å overvære lydprøven deres. Han sa også at jeg måtte si fra om det var noe jeg hadde lyst på, så skulle han fikse det. Han ble rett og slett så paff at han ville gi meg ting tilbake som takk for tatoveringen.

Devo-tatoveringen til Tarjei. (Foto: Privat)
Devo-tatoveringen til Tarjei. (Foto: Privat)

The King

Da NRK Tyholts tekniske geni Bjarne Ringstad Olsen fylte 30 fikk han tatovering i gave med en tatovør-kompis.

– Jeg har elsket Elvis siden jeg var 7 år. Hva er det ikke å elske med Elvis? Ingenting. Han har en fantastisk stemme, og karisma fra en annen verden. Han var for sin tid en rebell, og det var så klart tiltalende.

Hva Elvis hadde syns om tatoveringen er Bjarne derimot usikker på.

– Det er en psychobilly-utgave av Elvis. Litt råere, og mer på zombie-stilen. Så jeg er ikke helt sikker på hva Elvis hadde ment om den, undrer Bjarne.

Bjarne har tatovert Elvis på armen. (Foto: Erlend Lånke Solbu/NRK P3)
Bjarne har tatovert Elvis på armen. (Foto: Erlend Lånke Solbu/NRK P3)

Gale hunder

Det er mange som tatoverer ynglingsbandet sitt en eller annen plass på kroppen. Det er derimot ikke så mange som tatoverer sitt eget bands navn og logo på armen.

– Jeg er veldig nostalgisk, og tatoveringen representerer de mange minnene fra da jeg bodde i London og spilte i band, forteller Endre Forbord.

I 2005 valgte vokalisten å tatovere inn Mad Dogs n` Glory på armen. En måned senere var bandet oppløst.

– Jeg hadde på følelsen at bandet kom til å oppløses. Logoen var fet og jeg er veldig glad i tatoveringer. Så da ble det gjort. Ingen av tatoveringene mine betyr noe spesielt, men de minner meg på hva jeg gjorde og hvor jeg var da de ble tatt. Jeg kommer aldri til å angre. Skulle jeg angra på noe, så hadde jeg sluttet å tatovere meg, forteller Endre, som avslutter med at bandet han spiller i nå, The Action Five, også skal inn på kroppen.

Endre har tatovert logoen til sitt gamle band. (Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK P3)
Endre har tatovert logoen til sitt gamle band. (Foto: Erlend Lånke Solbu/NRK P3)

Kaizers nærmest hjertet

Kaizers Orchestra er det bandet i Norge med mest trofaste tilhengere. Noen elsker bandet så høyt at de velger å tatovere på seg noe fra bandets univers. Beathe Engelsen brukte to år på å bestemme seg for det perfekte motivet. Først da kom gassmasken, en abstrahert tegning av logoen til Ompa Til Du Dør platen til Kaizers på plass på ryggen. Satt sammen med logoen til Foo Fighters og et sitat fra Queens Of The Stone Age mener hun at den beskriver henne som person.

-Jeg tror Kaizers alltid kommer til å være det bandet som ligger nærmest hjertet mitt. De vekker en slags følelse av å være nyforelsket fjortis. Jeg hadde rett og slett ikke noe valg, avslutter Beathe.

Beathe Engelsen har sin hyllest til Kaizers på ryggen. (Foto: Privat)
Beathe Engelsen har sin hyllest til Kaizers på ryggen. (Foto: Privat)

Hva mener DU om å tatovere logo, bilder og tekst fra yndlingsbandet? Kjør diskusjon!