Søvn er en forutsetning for at man skal fungere godt i hverdagen, som du sikkert har merka kan man bli lettere irritert og følelsesmessig ustabil hvis man ikke sover godt om natta. Er det noe Silje, Ronny, Niklas og Mathias ikke får nok av under P3aksjonen er det nettopp søvn.
De sover i teltet på torget i Trondheim, kun med en tynn teltduk mellom soverommet og studio, der for eksempel Niklas gjerne kjører på med sitt heftige, basspumpende lasershow om natta.
Dermed sier det seg selv at programlederne ikke akkurat får sine åtte timer i løpet av døgnet, og etter et par dager i teltet begynner det å tære på.
SE OG LES: Alt fra P3aksjonen 2014!
Vi har jo, bank i bordet, ikke vært et sekund av lufta siden vi startet.Ronny
– Jeg sover som en stein, men det blir bare litt lite av det. I natt sov jeg tre timer, forteller Ronny, som lørdag morgen har vært så trøtt at har sølt kaffe på seg selv og sovnet på sofaen og snorket mens Niklas var på lufta.
Men selv om gutta har vært trøtte, så mener de selv at det har gått relativt fint å sende liveradio likevel.
– Jeg har jo unngått å ta sikringa igjen, sånn jeg gjorde den første natta da jeg måtte tilkalle teknisk bakvakt for å få hjelp, så det er jo bra, sier Niklas fornøyd.
– Ja, vi styrer og surrer litt, men stort sett går det greit. Vi har jo, bank i bordet, ikke vært et sekund av lufta siden vi startet, påpeker Ronny.
Se hvor trøtt Ronny var lørdag morgen her:
Artikkelen fortsetter under videoen.
http://www.youtube.com/watch?v=VZpYRU-dVgI&feature=youtu.be
Forsøker tre døgn uten søvn
Line Jansrud fra NRK-programmet Newton er utdannet lege, og har alltid vært fascinert av hvordan søvn, og mangel på det, påvirker kroppen.
– Vi mennesker trenger søvn for å overleve, det er en tilstand av sterkt nedsatt bevvisthet der kroppen og hjernen får hvilt skikkelig, noe som er bra med tanke på hukommelse, innlæringsevne og konsentrasjon, forteller hun.
I en Newton-episode, som kommer på TV 26. oktober, har Line testet hva som skjer med kroppen når man er våken for lenge. I episoden forsøker hun å holde seg våken i 72 timer for å kjenne på konsekvensene av å gå uten søvn i tre døgn.
– Eksperimentet var min egen idé, for jeg synes det er så spennende med søvn. Vitenskapen har mye interessant å fortelle der. Det er kanskje litt merkelig å være så gira på en idé som skal gjøre meg så vondt, men det er så bra stoff, sier Line engasjert.
Får hjelp av døgnrytmen om morgenen
Som lege er Line vant til å jobbe nattevakt, så det første døgnet uten søvn gikk relativt bra. Døgnrytmen er både til hjelp og til hinder når du døgner. Omkring klokka fem på natta begynner for eksempel kroppen å jobbe mot deg.
– Det første man merker er at man blir veldig trøtt rundt femtiden, ved nadirpunktet når aktiveringskurven er på bunn. Da synker kroppstemperaturen, og det er gjerne da man får en knekk på nattevakt for eksempel, og begynner å hutre og fryse, men når morgenen nærmer seg derimot, får man hjelp av døgnrytmen, forteller hun.
Det er noe både Ronny og Niklas merket lørdag morgen i nitiden. Etter en trøttere periode fikk de begge seg en real oppsving etter at det ble skikkelig lyst ute.
– Jeg har fått en ekstrem boost, jeg føler meg lykkelig og i overraskende fin form, forteller Ronny.
– Ja, jeg føler meg som en varm teddybjørn, jeg er som en vandrende mennenskelig brownie, konkluderer Niklas.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Blir treigere i topplokket
Man skulle kanskje tro at man blir trøttere og trøttere for hver time man er våken, men slik er det altså ikke, for når man stimuleres av at det blir lysere ute og man begynner å høre lyder rundt seg, vekkes kroppen til live igjen.
– Det merket jeg alle tre dagene, men samtidig kjente jeg ganske tidlig at jeg begynte å bli treigere i topplokket, sier Line, og forklarer at søvndeprivasjon nemlig gjør at du blir dårligere til løse forskjellige oppgaver.
– Det har blitt gjort en rekke eksperimenter på dette, blant annet av Forsvarets forskningsinstitutt, der man fant ut at en soldat som har gått tre, fire dager med total søvndeprivasjon må erklæres stridsudyktig, at de gjør mer vondt enn godt i strid, forteller hun.
Line forklarer at man gjerne takler fysikse oppgaver godt, og at såkalte repetitive oppgaver som å kneppe skjorta du knepper hver dag ikke blir nedsatt. Problemet er når man må ta avgjørelser, resonere og vurdere.
– Kreativiteten og evnen til å tolke kompliserte sanseinntrykk blir svekket, og selv om man klarer å mobilisere over kortere tid blir den psykiske utholdenheten kortere. Jeg merket for eksempel at det å finne ord begynte å bli vanskelig allerede den andre dagen, sier hun.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Alle monner drar
Hvis vi setter dette i P3aksjon-kontekst, kan vi sammenligne dette med hvordan programlederne må holde fokus på prat, gjester og teknikk i studio under livesendingen. Hvis man er veldig trøtt kan det fort gå litt i surr.
Heldigvis for Ronny, Silje, Niklas og Ronny kan Line fortelle at det er svært lite søvn som skal til før kroppen takler litt mer stress.
– Man vinner mye på å bare én time søvn, for kroppen er ekstremt flink til å stjele til seg det den trenger av hvile. Så hvis programlederne får omtrent tre timer søvn om natta, vil de klare seg på det over en kort periode, forklarer Line.
Hun forteller at man i eksperimentet som ble gjort i militære fant at man etter ni dager med kun tre timer søvn er femti prosent av seg selv. Man vil dermed fortsatt klare å gjøre en jobb, selv om de ikke gjør den like bra, men hvis man går helt uten søvn fungerer man altså ikke i det hele tatt etter tre dager.
Myten om de åtte timene
Så helt uten søvn klarer kroppen seg ikke, det er en grunn til at søvndeprivasjon blir brukt som en torturmetode. Rotter har dødd etter 20 dager uten søvn, verdensrekorden uten søvn for et menneske er 11 dager.
– Men går du så lenge uten søvn kan du oppleve paranoia, hallusinasjoner og epileptiske kramper. Det er individuelt når du får disse symptomene, men alle har en høyere risiko for krampeanfall ved for lite søvn, det er noe av grunnen til at epileptikere alltid blir rådet til å ha en god søvnrytme, forteller Line.
Men hva er for lite søvn da? Svaret på det er enkelt, forteller legen og programlederen:
– Det med at man må ha åtte timer er helt feil. Noen trenger mindre andre mer, men mindre enn fem timer søvn er ikke anbefalt. Utover det, så er regelen at så lenge du ikke er dagtrøtt får du nok søvn.
Jeg kommer til å gå ut av teltet med heroinknekk i beina. Niklas
Niklas og Ronny er, på tross av lite søvn, i god form til å fortsette P3aksjonen.
- Ikke sov på dagtid.
- Ikke legg deg for tidlig, slik at du ligger lenge i sengen uten å få sove.
- Stå opp til samme tid hver dag.
- Ikke drikk, spis eller tren rett før leggetid.
- Ikke utsett deg selv for høy lyd rett før leggetid.
– Men vi har nok mista et par terskler på veien. Nå plumper vi ut med ting som vi kanskje ikke ville sagt ellers, som har gjort at lytterne har mista maska et par ganger, men det er jo litt av sjarmen, menr Niklas.
– Ja, her er det usensurert og ekte, samstemmer Ronny.
Niklas er så gira på grunn av den gode stemningen at han ikke merker hvor trøtt han egentlig er, og at formen bare kommer til å bli bedre og bedre.
– Summen vi har samlet inn blir større og større, spenningen blir høyere og høyere, tiden som er igjen blir kortere og kortere, så jeg kommer til å være på en oppadstigende rus helt til søndag klokken 23.00 – da kommer jeg til å gå ut av teltet med heroinknekk i beina.
Hvorfor sover gjengen så lite? Fordi det skjer så mye! Se noen bilder fra P3aksjonen her: