– Astrid S synger bedre spansk enn Justin Bieber

Astrid S snakker ikke flytende spansk. Men hun er helt rå på å late som, synes Gabifuego.

– Jeg lagde den med et par venner, og det startet egentlig bare som en demo ment på tull, sier Gabriel Muñoz (21) til P3sommer.

Han er best kjent som gitaristen i Boy Pablo, men har nå gått solo under artistnavnet Gabifuego. Hans ferske singel «Contigo Tengo Feeling» er ukas låt på NRK P3.

Mange lyttere har latt seg forbløffe over å plutselig høre en kjent norsk popartist på det som låter som en latinamerikansk reggaeton-hit.

– Jeg lagde den i september i fjor, men den fikk et helt nytt liv nå, sier han.

Den startet kanskje som en spøk, men resultatet etter jammingen med vennegjengen ble så bra, at han bestemte seg for at han ville gi den ut. Låten ble opprinnelig skrevet som duett med kvinnelig gjestevokal, og det ble ikke hvem som helst.

Det er nemlig Astrid S som synger på låta – på spansk.

PÅ LUFTA: – Jeg er ikke vant med å høre den på radioen, og synes det er skikkelig stas. Låten er jo ennå ganske ny for meg, og jeg er ennå ikke i nærheten av å være lei av den, forteller Gabriel i et intervju med P3sommer, mandag 29. juni. FOTO: Eskil Olaf Vestre

Møttes på Spellemannprisen

Gabifuego forteller at han og Astrid S har felles venner, som fotograf Michael «Mike» Ray Vera Cruz Angeles, også kjent som Akam1k3.

Det var her det hele startet.

– En dag var jeg innom kontoret til Mike for å snakke om Gabifuego-prosjektet, og hun var der samtidig for å snakke om sine Astrid S-greier.

Gabifuego møtte også Astrid S på Spellemannprisen året før, og hos fotografen kom de igjen i prat.

– Det ble en god samtale, og jeg viste henne noe musikk. Vi begynte å snakke om å gå i studio, og jeg sa bare: «Jeg har allerede en låt jeg tror du vil like».

Det tok Gabifuego og Astrid S bare fire timer i studio, før låta var ferdig.

Bare tre uker senere havnet den på lufta hos P3.

For to år siden coveret Boy Pablo Astrid S sin «Hurts so Good»  live på P3. Først senere møtte Gabriel artisten bak originalen.

Lytt og herm

Gabifuegos låter som soloartist lener seg sterkt på reggaeton, en musikksjanger som oppsto i Puerto Rico på slutten av 90-tallet. Den kjennetegnes av en kombinasjon av latinamerikanske rytmer, dancehall og hiphop. Og sist, men ikke minst: spansk vokal.

– Dessverre kan ikke Astrid flytende spansk. Ikke for å «calle» henne ut på det, altså. Men til gjengjeld er hun er ekstremt flink til å synge, og til å etterlikne.

Det viktigste er egentlig bare å kunne imitere, synes Gabifuego. Han sang de spanske linjene for Astrid S, og hun skrev dem ordrett ned i notatboken sin, slik hun syntes de hørtes ut. 

– Vi ville det skulle låte så bra at du ikke tenker over at hun ikke kan spansk.

IMITERTE SEG FREM: Astrid S synger på spansk i ny låt. FOTO: Akrim Rashid, NRK P3

Måtte gjøre det bedre enn Bieber

– Reggaeton begynner å bli ganske stort i hele verden, forteller Gabifuego.

Stadig flere artister utenfor det søramerikanske kontinentet kaster seg på trenden. Selv synes han det ofte kan høres rimelig snodig ut når popstjerner som egentlig ikke kan spansk begynner å synge på språket.

– Ta «Despacito» med Justin Bieber. Når jeg hører på den, tenker jeg at man nok kunne fått det til å låte perfekt. Om man bare hadde gitt det litt mer tid.

Bieber hadde etter sigende ikke peiling på hva han selv sang. Det gjaldt forsåvidt også Astrid, røper Gabifuego. 

– Jeg fortalte henne først etter innspillingen hva linjene hun sang egentlig betydde. 

Dette betyr verset 🇪🇸

Vi ba Gabifuego oversette Astrid S-linjene på «Contigo Tengo Feeling». Det hele dreier seg om en sen kveld på byen, stjålne blikk og het romanse. Klassisk reggaeton.

Miranda veo que
når jeg ser på ham
Que este lo quiere suave
kan jeg se at han vil ha det sakte/forsiktig
Quiere que esta noche no se acabe
han vil at denne natten aldri skal ta slutt
Y el me mira los ojos fundio no sabe que hacer
og han ser meg i øynene, han smelter og han vet ikke hva han skal gjøre

Akkurat passe «cheesy»

Gabifuego har i likhet med Boy Pablos frontfigur Nicolás «Nico» Muñoz familiebakgrunn fra Chile. Først i sitt nye virke som soloartist omfavner han sin spanskspråklige side.

– Det var et år siden jeg bestemte meg for å starte dette prosjektet. Den gangen var jeg på Island for en turné med Boy Pablo, forteller Gabifuego.

Han annonserte til resten av bandet at han hadde lyst til å starte et soloprosjekt. Da må vi finne et navn til det, svarte de.

SOMMERLIG OG «CHEESY»: Jeg er en lite selvhøytidelig fyr, forteller Gabifuego til P3sommer. FOTO: Eskil Olaf Vestre

– Jeg syntes det var sinnssykt vanskelig, men vi brainstormet rundt det under en middag. Jeg sa jeg ville ha noe «cheesy», og så foreslo Esteban, som er storebroen til Nico, at jeg skulle kalle meg for Gabifuego. Gabi som Gabriel og fuego, som betyr flammer. Kan det bli mer «cheesy» enn det?

Han synes det ble i samme ånd som latinamerikanske reggaeton-stjerner.

– Alle de har jo sånne navn. Som hvem som helst kan forstå litt av, uten at man trenger så mye spanskkunnskaper. Og skal du ha noe som treffer overalt, så må det kanskje være litt rart.

Han er storfornøyd med valget han endte opp med.

– Det er dritgøy å rope navnet også! Så jeg prøver å gjøre det mest mulig i sangene mine.

Gabriel er vant til rampelyset etter karrièren i Boy Pablo, men til P3sommer innrømmer han likevel at han har hatt litt nerver rundt debuten som soloartist.

– Jeg har erfaring, men det er jo alltid skummelt å starte noe nytt. Spesielt nå som jeg skal starte et spansk prosjekt i Norge! Det er ganske loka greier. 

Gabifuegos aller første singel «Moviendo» kom ut i mai, og hadde gjestevers fra Reykjavik-rapperen GKR. En norsk utgivelse på spansk og islandsk, av alle ting.

 

P3.no har prøvd å komme i kontakt med Astrid S, men hun ønsker ikke kommentere saken.