– Fitness-konkurranser er ikke for alle. Det finnes absolutt folk som driver med fitness og har kontroll, og mange trives med det. Men konkurransene er tøffe, og ikke alle er laget for det.
Tariq Arshad, en 25 år gammel mann fra Oslo med jobb i kriminalomsorgen, gikk «all in» da han stilte på en fitness-konkurranse i Sandefjord i 2017.
Han forteller om den ekstreme dietten han fulgte i fire måneder opp mot konkurransen, som å ikke drikke vann 18 timer før han skulle på scenen. Til slutt slet han å med omgås andre mennesker. Han var helt utslitt, til det punktet at han hadde blitt uvenn med alle rundt seg.
– På slutten av perioden med fitness satt jeg stort sett på rommet mitt og så på videoer av folk som spiste. Det var slik jeg fikk tilfredsstilt sulten, forteller han.
Tabubelagte temaer
Han mener fitness-regimet skyldtes at han jaktet drømmekroppen etter å ha blitt utsatt for kroppspress gjennom ungdomstida. Han opplevde at han som ung gutt ble utsatt for mange krav fra andre.
– Sånn og sånn skal brystkassa di se ut. Du skal ha runde skuldre, «six pack», bra ben. Du skal ha alt. Det gjør noe med hodet ditt, alle kommentarene vi gutta får. Jeg tror ikke at jenter ser på det på samme måte, jeg tror ikke de skjønner at de legger kroppspress på gutta.
Tariq minnes tida på ungdomsskolen. Allerede da merket han et kroppspress, spesielt fra jentene. Han forteller at det var derfor han startet med trening og mye fokus på mat. Det begynte med en interesse for hva kosthold kan gjøre med kroppen, men så tok det overhånd.
Tariq mener at vi snakker for lite om kroppspress mot gutter i samfunnet.
– Kroppspresset mot gutter er altfor stort, men vi gutta snakker ikke så mye om det oss i mellom, sier han.
Derimot skal det snakkes mye om vanskelige temaer og universelle påstander som unge mennesker er opptatt av i «Chattes», som har premiere søndag 26. januar på NRK TV. Tariq og Hoda Abo Joaila er medprogramledere i programmet som ledes av Faten Mahdi Al-Hussai som er kjent fra flere NRK-produksjoner.
Talkshowet publiseres hver søndag, og det har ambisjoner om å være et ærlig forum med mye galgenhumor og politisk ukorrekthet. Essensen er å ta tabubelagte temaer og snakke åpent om dem.
Krav fra 13-14 årsalderen
I Tariq sitt tilfelle vil han kaste lys på kroppspress mot gutter. Da han var i 13-14 årsalderen følte han at alt skulle «sitte». Tariq forteller at han leste en tekst om kroppspress på unge jenter, og Barbie. Han tenkte «ja, men har dere sett Ken-dukken?»
– Jeg tror gutter ikke tar hverandre så seriøst, det er det jentene tenker om deg som betyr noe. Jenter hyler høyt om at de skal ha smal midje og stor rumpe, og det presset er reelt. Men slutt å kommentere hva som bra og hva som er dårlig med kroppene til gutta, sier Tariq.
Se «Chattes» i NRK TV, og delta i debatten mellom 12-19.30 søndag.
Balansen tilbake
Dråpen som fikk begeret til å renne over var da han sto på scenen i Sandefjord og ble bedømt av jury og publikum. Han tenkte «nei, det her er ikke sunt for hjernen din, det her er ikke bra for hodet ditt.» Det tok to år før Tariq fikk et normalisert forhold til mat igjen.
– Jeg slet med dårlig samvittighet da jeg spiste vanlig mat. Da jeg begynte å legge på meg igjen i tiden etter konkurransen, nærmet jeg meg en normal kropp … men i hodet mitt var det ikke en normal kropp. 4% kroppsfett var normalt for meg. I stedet for å spise en smultring, spiste jeg 12. Det tok to år før jeg fikk et normalt forhold til mat. Jeg klarte ikke å finne balansen.
I dag har Tariq det bedre. Ting er i balanse. Nå trener han fordi det er en hobby og han har fått et godt forhold til mat igjen.
– Nå elsker jeg å trene igjen. Jeg spiser sunt, men jeg spiser det jeg har lyst på. Isteden for å få dårlig samvittighet, må du heller unne deg en kebab i ny og ne, hvis du har lyst på det.