Miksteip feirer riffet

På fredag vier Miksteip sendingen til riffet, grunnen til at vi spiller luftgitar. Les om duoens favoritter her!

Gitarist Slash på scenen. (Foto: NTB Scanpix, AP, Mark J. Terrill)
Gitarist Slash på scenen. (Foto: NTB Scanpix, AP, Mark J. Terrill)

Vi alle kjenner til gleden av å spille luftgitar når solodelen i en sang er i full effekt. Riffet i rockelåter bringer frem en barnlig begeistring – en følelse som sjelden toppes. Miksteip-duoen feirer nettopp dette på morgendagens sending.

Hør flere låtlister fra Miksteip her

Ken Wasenius-Nilsen og Torkil Risan har ofte temabaserte sendinger, og hva er bedre enn å kickstarte helgen med to timer tilegnet riffet? For å få innsyn i den forestående heder-sendingen, sendte duoen to favoritt-riff hver til P3 Musikk med påfølgende forklaring.

Hva er din favorittriff? Skriv i kommentarfeltet!

Mandag til fredag mellom klokken 9 og 11 styrer duoen musikken på P3.

Ken Wasenius-Nilsen om riff:

– De fleste låter kommer sigende ut av høytalerne dine. Noen låter kommer til og med dundrende ut av høytalerne dine. Men noen få låter er så massive, så kolossale, at de kjennes ut som om de har vandret jorda i millioner av år, før de nå endelig har funnet det for godt å stampe ut av høytalerne dine som en flokk brontosaurer. Det som gjerne kjennetegner disse låtene, er at de har noen kick-ass riff. Som for eksempel:

Guns N’ Roses – «Sweet Child o’ Mine»:
– Ørgasme. Det som er merkelig med denne låta, er at riffet bare er noe Slash satt å spilte på kødd i studio. For Slash var dette bare enkel oppvarming. Dette riffet skulle aldri ut i offentligheten. For Slash var det en like idiotisk tanke som om Cristiano Ronaldo skulle ha gitt ut en video utelukkende bestående av høye kneløft. Axl Rose, derimot, skjønte at dette var et av tidenes beste riff – og resten er historie.

David Bowie – «Rebel Rebel»:
– Dette er det riffet jeg har spilt aller mest luftgitar til. Derfor må denne med. Dessuten synes jeg det er litt fett å tenke på at det er David Bowie selv som spiller riffet. Fram til dette så hadde han pleid å få hjelp av gitargud Mick Ronson – men det er først når han prøvde på egenhånd at han skapte sitt aller, aller feteste riff.

Torkil Risan om riff:

– Jeg har bare ett kriterium til et godt riff: Det skal høres ut som det er skrevet med pikken – eventuelt med et annet forplantningsorgan. Her er to av mine favoritt-riff som er skrevet med pikken:

Muse – «Plug In Baby»:
– Dette riffet er skrevet av pikken til Matthew Bellamy. Den har også bestemt at det skal være mange pene dameansikt i musikkvideoen.

Lynyrd Skynyrd – «Sweet Home Alabama»:
– Denne låta er harry. Allikevel er den såkalt dritfett. Det er den låta jeg vet om som er mest avhengig av høyt volum. Lytteropplevelsen skjemmes unormalt mye ved for lav spilling.
For øvrig er det viktig at det er fredag, og at du har umiddelbar tilgang på venner og kjølig drikke når du hører dette åpningsriffet.

http://youtu.be/Y2iu05rg5Bo