På mandag tilegnes Miksteip-sendingen til den kreative og arbeidsomme musikkprodusenten Rick Rubin.
Bransjesluggeren stiftet Def Jam Records da han fremdeles gikk på universitet i 1984 og har bidratt sterkt til å popularisere hiphop-musikk. Blant de i overkant av tjue artistene og bandene han har produsert musikk for, finner vi Beastie Boys, Run DMC og Jay-Z på merittlisten. Etter han forlot sitt eget plateselskap i 1988, etablerte Rubin Def American – et selskap som skulle huse blant annet The Jesus and Mary Chain og Slayer.
De siste årene kan han skilte seg med å ha stått bak Adeles suksess og ikke minst vært en betydelig hjelpende hånd på Kanye Wests meget omtalte Yeezus. Og listen fortsetter.
Tre tiår som superprodusent
Poenget er Rick Rubin har gjennom tre tiår begeistret musikkfans som har en fot i så å si hvilken som helst sjanger. Vi snakker alt fra country, heavy metal, folk, elektronika, hiphop. For å nevne noen.
I vår ble superprodusenten 50 år, og Miksteip-karene Ken Wasenius-Nilsen og Torkil Risan tilegner en hel sending til New York-produsenten. Vi spurte duoen om å ramse opp tre punkter som begrunner hvorfor Rubin fortjener hele to timer på rikskrigkastningen og plukke ut Rubin-produserte favoritter.
Karene forklarer:
Han sverger til sektleder-look og ser ut som en slags blanding av Charles Manson, Jesus og julenissen.
Han har produsert alt fra Tom Petty til Slayer til Kanye West til Weezer til Josh Groban. Det blir litt som om Timbaland ikke bare skulle produsere ting for Jay-Z og Nelly Furtado, men at han også hadde laget Arcade Fires Funeral, den nye Bring Me The Horizon-skiva og halve backkatalogen til Andrea Bocelli. Det skal egentlig ikke være mulig. Fyren må jo være et geni.
Fyren har holdt på siden 1980 og man kan telle på en penis hvor mange av disse årene han ikke har klart å lage minst én hit.
Wasenius-Nilsens Rubin-favoritter:
Danzig – «Mother»
– Da Glenn Danzig hadde skrevet denne låta, ringte han og vekket Rick Rubin midt på natta for å fortelle ham at nå hadde han skrevet en av verdens beste låter. Det hadde han helt rett i.
Jay-Z – «99 Problems»
– Jay-Z ringte til Rick Rubin i 2003 for å be om hjelp med å lage en låt. Da hadde ikke Rick Rubin produsert en hiphop-låt siden noe Sir Mix-a-lot-greier midt på nittitallet. Han gikk inn i studio med noen klassiske 80-talls-samples og endte opp med «99 Problems». Grei låt.
Risans Rubin-favoritter:
Johnny Cash – «Solitary Man»
– Omtrent samtidig som Quentin Tarantino forvandla John Travolta fra pinlig til cool igjen, gjorde Rick Rubin det samme med Johnny Cash. Det er Rick Rubins fortjeneste at Johnny Cash ikke huskes som en pilleknaskende hobbypredikant, som han jo var en lengre periode.
Tom Petty & The Heartbreakers – «Mary Jane’s Last Dance»
– Jeg var pinlig gammel da jeg skjønte hva Mary Jane egentlig betydde. For øvrig en av de låtene hvor refrenget er det desidert svakeste med låta. Send meg en PM hvis du vil vite om flere.