Mindre ulovlig nedlasting

Nye tegn på at strømmingen er i ferd med å begrense den ulovlige nedlastinga.

Underholdningsbransjen har i lengre tid svart på utfordringa med ulovlig fildeling med å forsøke å blokkere tilgangen til fildelingsnettsteder.

Les også: Hjelper det å blokkere?

Rapporten «Online Copyright Infringement Tracker» er produsert av Kantar Media på oppdrag av britiske Ofcom som er et slags var på det norske post- og teletilsynet. Foto: Skjermdump.
Rapporten «Online Copyright Infringement Tracker» er produsert av Kantar Media på oppdrag av britiske Ofcom som er et slags var på det norske post- og teletilsynet. Foto: Skjermdump.

Redusert med en tredjedel

Nå men det kan vise seg at det er, som mange også har hevdet, de lovlige alternativene til ulovlig fildeling som gir mindre piratvirksomhet.

En ny undersøkelse fra britiske Ofcom viser at den ulovlig nedlastinga det siste året er blitt redusert med en tredjedel.

I undersøkelsen som ble gjennomfør fra mars til mai i år fant de ut at antallet ulovlig nedlasta låter var 199 millioner, mot 301 millioner i samme periode i 2012.

Norge er i en særstilling når det gjelder å la strømmetjenestene gjenreise musikkbransjen. Det vakte internasjonal oppsikt da Ifpi tidligere i år kunne fortelle at den totale omsetninga hadde økt med hele 17 prosent for første halvår i 2013.

Spotify og Wimp får «skylda»

I Danmark får nå tjenester som Spotify og WiMP «skylda» for at inntektene til den danske bransjen er gått opp med ni prosent siste året.

Inntektene fra strømmetjenestene har der økt med 108 prosent siden 2012.

Samtidig sier rapporten fra britiske Ofcom at så få som to prosent av nettpiratene står for tre fjerdedeler av de totale bruddene på opphavsretten. Og som vi vet fra før av: De verste piratene er også de beste kundene.

Rapporten «Online Copyright Infringement Tracker» er den fjerde i sitt slag fra Ofcom og man har hele tiden sett en jevn nedgang i ulovlig fildeling, samtidig som det har vært en økning i bruken av lovlige tjenester.

Samtidig kan det være tidlig å sprette sjampanjen. Fortsatt er nemlig en av seks nettbrukere pirater, i den forstand at de har strømma eller lasta ned noe ulovlig, mens én av ti (9 prosent) innrømmer å ha ha lasta ned musikk ulovlig.