Blir du mobbet på nett?
Bruk Hue er Norges største skoleturne mot nettmobbing.
De har seks råd til hva du bør gjøre dersom du blir mobbet på nett:
1. Ikke godta at noen behandler deg dårlig.
2. Fortell det til noen du stoler på.
3. Ikke svar på stygge meldinger og kommentarer.
4. Ta vare på bevis.
5. Blokker mobberen.
6. Søk hjelp og råd.
(Kilde: brukehue.com)
Under finner du informasjon om ulike nettjenester og hjelpetelefoner som kan hjelpe deg om du blir mobbet på nett:
Hvilke rettigheter har du som ung? Lurer du på noe? Nettstedet ung.no har samlet all offentlig informasjon til unge i Norge på ett sted. Her kan du også stille spørsmål, lese hva andre har spurt om og finne nyttige lenker som kan hjelpe deg når du lurer på noe.
Nettsted: ung.no
Har du vanskelige spørsmål om følelser, kropp eller helse? På Klara Klok svarer fagpersonell deg i løpet av en uke. De som svarer deg er leger, psykologer, helsesøstre og sexologiske rådgivere, blant annet. Målgruppen er deg mellom 10 og 25 år. Du er helt anonym når du stiller spørsmål.
Nettsted: klara-klok.no
- Hata på nett
- P3 og mP3 setter fokus på nettmobbing 29. september.
- Vi sender live på radio og P3.no fra Fyrstikkalleen videregående skole i Oslo.
- Hele NRK vil bidra med debatter og aktuelle saker om temaet.
- Reportasjeserie med Leo Ajkic på Facebook og NRK3.
Vil du prate med noen? På Røde Kors sin tjeneste «Kors på Halsen» kan du som er under 18 år chatte, ringe eller sende mail hvis du ønsker å snakke med noen. Tjenesten er åpen mandag til fredag mellom klokka 14 og 22. Det er anonymt og helt gratis.
Nettsted: korspahalsen.no
Telefon: 80033321
Ønsker du å slette noe fra internett? Blir opplysninger om deg misbrukt? Nettsiden slettmeg.no har tips og råd om hvordan du kan slette alt fra brukerkontoen din til bilder eller videoer fra ulike nettsteder og apper. De kan ikke slette noe for deg, men vet hvordan du bør gå frem for å få noe fjernet.
Nettsted: slettmeg.no
Telefon (man.-to. kl. 14-17): 911 29 392
E-post: hjelp@slettmeg.no
Har du blitt utsatt for straffbare forhold på internett? Det kan være for eksempel krenkelse mot privatlivets fred, ærekrenkelse, trakassering, rasisme, trusler eller grooming. Politiet trenger nøyaktig informasjon om forholdet du anmelder.
Å ta et skjermbilde, skrive ut nettsiden og lagre webadressen i et dokument er lure måter å sikre bevis på.
Forhold som dette må anmeldes til ditt lokale politikammer eller lensmannskontor.
Telefon til ditt lokale politi: 02800
Annen kontaktinfo til de ulike politidistriktene finner du her.
Rapporter til nettsamfunnet eller appen! Meld også fra om forholdet til nettsamfunnet eller appen det har skjedd på. Disse kan fjerne innhold, deaktivere brukerkontoer hvis nødvendig også samarbeide med politiet dersom det blir aktuelt.
Mistanke om seksuell utnyttelse av barn? Tips politiet! Har du tips som på noen måte gjelder seksuell utnyttelse av barn under 18 år, kan dette sendes inn direkte på Kripos sine nettsider. Et tips erstatter ikke en anmeldelse, men alle tips blir vurdert dersom du har mistanker.
Politiets nettpatrulje på Facebook har samlet informasjon og flere nyttige råd og tips til deg som har blitt utsatt for noe kriminelt på nett eller lurer på hvilke lover og regler som gjelder på nettet. Du kan lese dem her.