Mobber du uten at du vet det?

NETTMOBBEDAGEN: – Vi skal få folk til å tenke og skjønne konsekvensene av det de gjør

  • Hata på nett
  • P3 og mP3 setter fokus på nettmobbing 29. september.
  • Vi sender live på radio og P3.no fra Fyrstikkalleen Videregående Skole i Oslo.
  • Hele NRK vil bidra med debatter og aktuelle saker om temaet.
  • Reportasjeserie med Leo Ajkic på Facebook og NRK3.

Å bli avfulgt på av noen på Instagram, eller bli sletta som venn på Facebook trenger ikke nødvendigvis å være så dramatisk, men når du ser at alle i omgangskretsen din liker, kommenterer, og har et eget liv med hverandre på sosiale medier – et liv du ikke er med i, blir du da nettmobba?

29. september setter P3 fokus på hvordan unge behandler hverandre på nett. Det handler om alt fra den utestenginga og ignoreringa mange opplever, til fæle kommentarer og tydelig hets på nett.

Programleder Leo Ajkic er en av de som skal formidle noen slike historier denne uka.

– Det er mange kjipe folk der ute, folk som ikke skjønner konsekvensene av å plage andre. I hvert fall ikke nå som man kan være anonym på nettet, da slipper man liksom å forholde seg til de man mobber, sier Leo.

Les også: P3 dokumentar – å vokse opp uten venner

Er du en mobber?

I dagene før temadagen vår om nettmobbing får du se Leos møter med blant andre Bjarne som ble mobba for musikken han la ut på nettet, bloggeren Isabel Raad som lever av netthetset mot henne, og Sophie Elise som har opplevd å få spredd hevnporno. Og sist, men ikke minst, en av de som er med på å spre slike bilder av jenter.

Sistnevnte ble et spesielt møte.

– Jeg spurte han jo om han tenker over konsekvensene av det han gjør, og han hadde sin egen rasjonelle grunn. Han ville også ødelegge for enkeltpersoner, forteller Leo.

LES OGSÅ: Opplevde marerittet – nakenbilder av henne ble spredt på nett

I løpet av mobbedagen skal vi også lære mer om de som mobber.

– Vi skal jo få folk til å tenke og skjønne konsekvensene av det de gjør, for mange mobber jo ubevisst også. Samtidig er det viktig å vise flere sider av mobbesaken, da er det lettere å forstå hvorfor folk gjør dette, sier Leo.

Tidligere publisert innhold fra NRK om mobbing og netthets:

Animasjon fra P3-dokumentaren ««Å vokse opp uten venner«

– «Du har ikke blitt voldtatt ser jeg».


Kaja Hilleren skrev kronikk i Dagbladet med kritikk mot Sylvi Listhaugs innvandringspolitikk. I dagene som fulgte fikk hun grov hets via direktemeldinger på Facebook, tekstmeldinger og ikke minst i kommentarfelt. Her leser hun noe av dette høyt.

Møt en nettmobber


Rolf Erik Hanssen mobber andre på nett. Han gjør det for å provosere, og for å få en reaksjon. – Skulle jeg vært høflig og snill, ville jeg blitt spist opp av de andre, sier han.