Mørkt, men gledesfylt

Hvordan takler du traumer etter en barndom på flukt? Livet i fattigdom? Eller panikkanfall? Den nye sesongen av Jeg mot meg retter søkelyset mot mer kompliserte utfordringer hos dagens unge.

Årets sesong er en mørkere utgave av NRK-serien som belyser ung helse i Norge. Men den er også preget av nærhet og varme.

I tre måneder har åtte nye deltakere rettet kameraet mot seg selv og dokumentert utfordringene de står i. Åpenhjertig gir de oss innblikk i vanskelige opplevelser; fattigdom, depresjon, rusmisbruk, ensomhet og traumer.

Psykolog Peder Kjøs har fulgt alle deltakerne tett i 12 uker. Han opplever at årets deltakere i større grad har utfordringer relatert til sosial urettferdighet.

– Der vi tidligere har rettet fokuset mot mer vanlige tilstander som angst og depresjoner har vi i år også deltakere med andre former for belastende livssituasjoner, forteller Kjøs.

Med dette fokuset håper Kjøs at serien kan skape gjenkjennelse hos noen og gi utvidet forståelse hos andre. Han har selv truffet foreldre som har opplevd at første sesong av Jeg mot meg åpnet en dør til den viktige samtalen.

– Mange kan kjenne seg alene med sine problemer, og vi håper serien kan skape et rom for dem til å kunne ta motet til seg og snakke med noen, sier Kjøs.
 

En gang i uken ble deltakerne samlet til gruppeterapi med psykolog Peder Kjøs der de snakket ut om sine utfordringer, drømmer og hva de frykter. Fotograf: Andris Visdal/Anti.

 

Dypere tematikk

– Vi ønsket å gå et skritt videre og gå litt dypere, samtidig som det er viktig å vise at deltakerne er helt vanlige ungdommer og at de kan komme seg gjennom utfordringene sine, forteller redaktør for programmet, Gitte Calmeyer.

Den nye sesongen byr på et par tankevekkere, mener Calmeyer. Spesielt er det et tema som skiller seg ut i år.

– Problemstillinger slik som hvordan det er å være flyktning i landet er nytt for sesongen. Vi ønsket å vise hvordan det er å være fremmed i Norge. Det er mange unge som sliter med å tilpasse seg livet etter traumatiske opplevelser. Det er viktig også å gi disse en stemme, sier hun. 

Første sesong av Jeg mot meg vant Tabuprisen i 2016. Nå håper Calmeyer at også den nye sesongen som har premiere i begynnelsen av september skal ha gjennomslagskraft.

– Responsen vi fikk gikk over all forventning. Vi ser viktigheten av å sette psykisk helse på dagsordenen på en mer personlig måte enn det som tidligere har blitt gjort, sier Calmeyer.

Se hele sesong 1 av Jeg mot meg her.
 

Årets deltakere

 

Amund (23)

Amund fra Stjørdal i Trøndelag droppet ut av ungdomsskolen og har brukt mye tid på å spille World of Warcraft. Nå vil han tilbake til det virkelige livet igjen, men står uten venner eller utdannelse.

Mariann (23)

Mariann bor i Ørsta i Møre og Romsdal, men er opprinnelig fra Afghanistan. Hun kom som flyktning til Norge som barn, og har opplevd mye vondt. Mariann har klart seg bra med jobb og stort sosialt nettverk, men nå er fortiden i ferd med å innhente henne.

Lynneth (18)

Lynneth fra Trømborg går siste året på videregående, men med tilbakevendende depresjoner og ADHD, kan dagene være utfordrende.

Torkel (25)

Torkel er en journaliststudent fra Bergen med kraftig angst og panikkanfall. Han sliter med å finne gode måter å håndtere det på, og tyr til selvmedisinering når det blir for ille.

Anja Catrine (22)

Anja Catrine fra Gol studerer på BI i Oslo. Hun er en populær blogger med nesten 70.000 følgere på Instagram. Men det er ikke mange som egentlig kjenner henne.

Fredrik (24)

Fredrik bor i Trondheim. Han har tilbragt mye av ungdomstiden på sykehus for å bli den han er nå. Skolegang og venner ble nedprioritert, og nå vil Fredrik skape seg en bedre tilværelse.

Susanne (18)

Susanne bor utenfor Grimstad med moren sin. Den lille familien sliter med å få endene til å møtes økonomisk, noe som formørker tilværelsen. Hun er redd for sin egen fremtid.

Jamal (25)

Jamal er norsk-somalier, født og oppvokst i Oslo. Allerede da han var 15 år flyttet han hjemmefra, og har siden den gang måttet klare seg selv. Som et resultat av dette, sliter han med å åpne seg for andre mennesker.