Muser i musikken

Dette er damene som har inspirert de store musikerne.

Da Amy Winehouse døde for liten stund siden tok det ikke lange tiden før alle verdens artister kom med sine støtteerklæringer. Green Day skrev til og med en egen låt til den britiske soul-prinsessa, og viste med det at selv de mest slitne prinsessene kan vise seg som en skikkelig muse.

For det er musene det skal handle om. Disse damene som er så fantastiske at de ikke bare kaprer hjertene til verdens største musikere, men de blir også deres inspirasjon, på godt og på vondt. Her er vår topp 10-liste.

10. Amber Rose

Dama som har vært sammen med både Kanye West og Wiz Khalifa har satt sine spor.

Hun skal ha vært i tankene når Kanye skrev «Blame Game», en låt som mildt sagt inneholder noen småstygge gloser om Amber. Wiz har navngitt en EP etter sine store kjærligheter: Marijuana, og Amber Rose. Ep-en heter Amber Kush. Hør den her, for eksempel.

Wiz Khalifa med sin andre store kjærlighet i livet, Amber Rose. (Foto: Scanpix)

Les óg: P3.no har tatt en prat med en professor om cannabis-bruk

9. Brody Dalle

Brody Dalle er ekskona til Rancid-vokalist Tim Armstrong, og er for tiden gift med Queens of The Stone age-vokalist Josh Homme.

Da hun skilte seg fra Tim Armstrong gikk ikke dette ubemerket hen, og fans av både QOSA, Rancid og Dalles første band The Distillers engasjerte seg i bruddet.

Rancid-låta «Tropical London» skal visst handle om henne, og med strofer som «Now my heart’s been ripped wide open» skjønner man at Armstrong ikke tok bruddet særlig godt.

[audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2011/09/Tropical-London-Rancid.mp3|titles=Tropical London – Rancid]

Brody er selv musiker og en frontfigur i bandet Spinnerette. Sjekk ut video.

8. Beyoncé

Jay-Z og Beyoncé har kanskje ikke så mange låter som er direkte dedikerte til hverandre, men det er nok av småstrofer som hinter til motparten. I «Signs» synger Beyoncé om sin elskede steinbukk, eller capricorn, som ikke overraskende er stjernetegnet til Jay-Z. I «Soldier» synger hun om hvor godt hun liker guttene fra Brooklyn, mens «Roc» er en eneste lang kjærlighetserklæring til Jay-Z.

Hos Jay blomstrer romantikken i «Song for You,” “Lady” og “You’re All I Need”. Det er kanskje ingen «Something» men i låta «Party Life» har finner vi søte strofer som «Im on her bra strap/Shes on my dick/Aint nothing wrong with that/That’s my bitch».

Jay-Z skrev forøvrig «Crazy in love». Den tåler et gjenhør.

7. Sara Lownds

Bob Dylans første kone sies å ha vært en av de store inspirasjonene til albumet Blood on the Tracks fra 1975. Moderen til alle skilsmisse-album, hvor vi finner strofer som «You’re an idiot, babe/ It’s a wonder that you still know how to breathe.” I tillegg finner vi «Sara» fra 1976-albumet Desire. Låta «Sad Eyed Lady of the Lowlands» skal også handle om denne spesielle kvinnen. Bob Dylans sønn skal også ha uttalt at tidligere nevnte Blood on the Tracks skal være en eneste langs samtale mellom foreldrene.

[audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2011/09/Bob-Dylan-Sara.mp3|titles=Bob Dylan – Sara]

Sara og Bob Dylan mens de enda var gift. (Foto: Ap photo file)

6. Anna Gordy

Det er vel få album som er så fulle av referanser til sin kjære som det Marvin Gayes Here, my dear er. Det ble avtalt at alt av royalties fra plata skulle gå til skilsmisseoppgjøret mellom Anna Gordy og Marvin Gaye, og det skal ikke mange gjennomlyttinger til for å høre at Marvin var misfornøyd med hele ordninga.

[audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2011/09/Marvin-Gaye-Anger.mp3|titles=Marvin Gaye – Anger]

Hør hele spetakkelet i Spotify

Marvin Gaye gav kona en helt spesiell avskjedspresang da de skilte seg. Et helt album. (Foto: AP photo file/Scanpix)

5. Joni Mitchell og Joan Baez

En delt plass med to viktige kvinnelige artister som begge har fått to klassikere dedikert til seg. Crosby, Stills and Nash’ sin «Our House» er en låt skrevet av Graham Nash til Joni Mitchell under deres korte forhold, mens Bob Dylan skal ha skrevet «It ain’t me Babe» til folk-sangeren Joan Baez.

[audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2011/09/It-aint-me-babe-Bob-Dylan.mp3|titles=It ain’t me babe – Bob Dylan]
[audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2011/09/Our-house-CSN.mp3|titles=Our house – CSN]

Joan Baez sammen med Bob Dylan. (Foto: Wikipedia)

4. Edie Sedgwick

Edie Sedgwick var en av Andy Warholes muser og stjerner. Hun var modell, skuespiller og en av de store it-jentene på midten av sekstitallet i USA. La oss kalle hennes 60-tallets Blake Lively, bare mye kulere.

Hun spilte i mange av Andy Warholes kortfilmer, og var en del av hans Factory-kollektiv hvor alle hans stjerner var samlet på ett brett. Velvet Underground var et av bandene knyttet opp til Andy Warholes kunstnerkollektiv, og deres «Femme Fatale» handler om Edie.

[audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2011/09/The-Velvet-Underground-Femme-Fatale.mp3|titles=The Velvet Underground – Femme Fatale]

Edie Sedgwick i filmen Ciao! Manhattan (Foto: Court Pictures)

3. Marianne Faithful

Marianne skal visstnok være inspirasjonen til mange store låter i musikkhistorien. The Beatles’ «And your bird can sing» og Rolling Stones’ «Wild Horses» «You Can’t Always Get What You Want», og «I got the blues».

Marianne slo også gjennom som artist med Stones-låta «As tears go by», og levde et hardt artistliv hvor hun slet med narkotika i flere tiår. «Wild horses» er inspirert av Mariannes første ord da hun våknet opp etter et selvmordsforsøk som var «Wild Horses couldn’t drive me away»

[audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2011/09/Rolling-Stones-Wild-Horses.mp3|titles=Rolling Stones – Wild Horses]

Marianne Faithful. (Foto: Adel Productions)
Marianne Faithful. (Foto: Adel Productions)

2. Mayte Garcia

Danseren og koreografen som giftet seg med Prince var hans store muse i flere år. Hun var i utgangspunktet danser på Diamonds and Pearls-turnéen hans, og fikk stadig mer oppmerksomhet som for eksempel egyptisk prinsesse i filmen som kom sammen med konseptalbumet 3 Chains o’gold. De giftet seg i 1996, fikk et barn som døde like etter fødselen, og skilte seg i 1998.

Mayte har også sammen med tidligere Mötley Crüe-trommis Tommy Lee mellom 2000 og 2002. I selvbiografien hans Tommyland skriver han om Maytes betydning da han spilte inn albumet Never a dull moment.

«She was supportive, she had ideas, she was an honest critic, and she helped me in so many ways. To make that leap with my best friend and lover by my side was a first for me and it was amazing. «

[audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2011/09/Sexy-MF-Prince.mp3|titles=Sexy MF- Prince]

Prince sin store muse, Mayte Garcia. (Foto: Maytegarcia.com)

1. Patti Boyd

Åh, for en dame. Hun er en av verdens mest berømte «kjærester», og er egentlig bare kjent som og dama som først gifta seg med George Harrison i 1966, for å skille seg i `77 og gifte seg med hans gode venn Eric Clapton to år senere. Harrissons låter «For you blue», og «Something» handler om Patti Boyd.

Eric Claptons klineklassiker «Wonderful Tonight» og «Layla» skal visstnok skal ha blitt skrevet med henne i tankene, og for de som vil fordype seg i trekant-dramaet anbefales Patti Boyds bok Wonderful Tonight: George Harrison, Eric Clapton, and Me.

[audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2011/09/Something-The-Beatles.mp3|titles=Something – The Beatles]

Patti Boyd og George Harrison rett etter bryllupet sitt i 1966. (Foto: Scanpix)
Patti Boyd og George Harrison rett etter bryllupet sitt i 1966. (Foto: Scanpix)