nrk.no

Overrasket over norgessuksessen: – Jeg visste ikke at det var så populært hos dere

Olivia Lobato minnet følgerne på en ett år gammel låt. Først da ble det en hit.

18 år gamle Olivia Lobato herjer på hitlistene i både Norge og Sverige.

Dette til tross for at låta «Syrener» er et år gammel.

Nylig har hun vært i studio med Sebastian Zalo, og på TikTok covrer svensken og Ramón hverandre.

Nå skal den ferske «norgesvennen» spille på «VG-lista Rådhusplassen». Det blir en av hennes første konserter noen gang.

Intervju-fersk

– Det har vært gøy, men stressende selvfølgelig. Jeg har vært litt trøtt, men det er enklere å orke mer når man har mye å gjøre.

Olivia Lobato er på dagstur til Norge. Bare en halvtime før svensken skal gjøre sin første konsert her til lands, møter hun P3.no til et intervju backstage.

18-åringen har aldri blitt intervjuet i Sverige, men det skulle bare en Oslo-tur til for at journalistene skulle komme løpende.

– Hvor mange intervjuer har det blitt i dag?

– Ehh fire, dette er vel det fjerde.

Olivia Lobato har på seg en hvot top og en blå bukse. Hun står på en scene og synger mens hun har øynene igjen. Til høyre er det et trommesett, og til venstre er det en gitar.
FØRSTE GANG I NORGE: Olivia Lobato på scenen i Oslo sist uke. Foto: Markus Indrebø-Langlo, NRK P3

– Og språkmessig har det gått bra?

– Noen av dere har dialekt og det kan være litt vanskeligere å forstå. Men det meste forstår jeg ganske bra.

Oppmerksomhet fra utlandet var ikke noe tenåringen så for seg da hun begynte å lage musikk. Men for et par måneder siden begynte ballen for alvor å rulle – takket være TikTok.

Et år senere

Låta «Syrener» ble laget etter Olivias første studio-session. I dag ligger den an til å virkelig prege det skandinaviske lydbildet for sommeren 2022.

Men det var i 2021 man skulle tro låta skulle bli en sommerhit.

«Syrener» ble nemlig sluppet 14. mai 2021.

– Jeg slapp den jo for et år siden, og da gikk den ganske bra. Men det er jo en sommerlåt.

Låten handler om blomster og sommerflørter. Dermed var det kanskje naturlig at lyttertallene gikk nedover når høsten og kulda kom.

Men heller ikke høsten og vinteren varer evig, og når sommeren igjen begynte å nærme seg følte Olivia det var på plass med en aldri så liten påminnelse.

– Jeg tenkte jeg skulle minne følgerne mine på TikTok nå frem mot våren at låten fremdeles finnes. Og da fikk den jo plutselig trippelt så mange streams med en gang.

Hyppig TikTok-posting førte til at flere begynte å merke seg 18-åringen fra Stockholm. Låta ble covret av Ramón her i Norge, og hun fikk møte en annen suksessfull 18-åring: Selveste Lauren Spencer Smith.

– Jeg syntes det er kult med TikTok, men det er også litt vanskelig. Man vet aldri hva som kommer til å lykkes. Det er litt sjansespill hvor man alltid håper på det beste. Men når det går bra, så går det jo veldig bra!

Og mer skal det bli

Konserten hun skal spille i Oslo denne dagen er en av hennes første opptredener noen gang. Det har kun blitt noen få minikonserter.

– Jeg har gjort noen smågigger med sånn hundre publikummere. Det er jo også veldig stort for en nykommer i live-verden.

Også før disse mindre konsertene blir Olivia nervøs, men om noen uker skal hun spille på en konsert som er alt annet enn liten.

Nærbilde av Olivia Lobato. Hun holder en mikrofon inntil munnen. Hun har på seg en hvot top.
SNART KLAR FOR RÅDHUSPLASSEN: Olivia Lobato kjenner på nervene. Foto: Markus Indrebø-Langlo, NRK P3

17. juni skal stockholmingen innta scenen på «VG-lista Rådhusplassen». Foran om lag 70-100.000 publikummere.

– Jeg håper at det kjennes bedre å synge foran et hav av mennesker, enn intimt. Men jeg kommer til å bli nervøs.

At svensken skal spille på Rådhusplassen er ikke så unaturlig.

«Syrener» har i dag nesten 10 millioner avspillinger, og har vært høyere på topplistene i Norge enn i Sverige. Oslo er i tillegg stedet i verden hun har flest månedlige lyttere.

– Jeg forventet ikke at låta skulle spre seg i Norge. Det er jo veldig fint! Nå blir det jo et dobbelt så stort prosjekt. Mer å gjøre, mer jobb.

– Drømmen min har vært å bli stor i Sverige, og nå får jeg plutselig Norge på kjøpet.

Svensk pop

Olivia Lobato er ikke den første svenskspråklige artisten som får like stor, om ikke større, suksess i Norge. De senere årene har artister som Veronica Maggio, Miss Li og Victor Leksell blitt vel så populære i nabolandet.

– Hvorfor tror du vi nordmenn liker musikk på svensk?

– Vanskelig å si. Jeg visste ikke at det var så populært hos dere, men svensk musikk er jo bra, sier Olivia.

Agnes Lenz er styremedlem i Foreningen Nordens Ungdom. De arbeider for å styrke de nordiske språkfellesskapene. Hun jubler hver gang en låt på svensk får suksess i Norge.

– Jeg synes det er veldig fint at nordmenn hører på musikk på både dansk og svensk. Det er viktig fordi det åpner opp Skandinavia, og man skjønner at verden er større enn seg selv.

– Når man blir eksponert for musikk på svensk eller dansk så blir man bedre til å forstå det.

Lite bilde av Agnes Lenz. Hun har på seg en blå jakke og en hvot høyhalset genser. Hun smiler og har håret litt i alle kanter.
NORDENS UNGDOM: Agnes Lenz jubler over svensk suksess i Norge. Foto: Privat

Det er derimot langt ifra like vanlig at musikk på norsk får suksess i våre naboland. Men Agnes trekker frem et eksempel på når musikk på norsk virkelig var populært.

– Skam var med på å åpne opp for norsk musikk i andre skandinaviske land. Vi så at for eksempel at Gabrielle plutselig var veldig populær i Sverige.  

Olivia Lobato mener selv at svensk pop har en slags klang som er helt unik, men hun ønsker ikke at vi nordmenn putter henne i en «svensk pop»-bås.

– Jeg tenker at mye kan høres ganske likt ut. Jeg liker jo Veronica Maggio veldig mye, men jeg vil bli noe eget. Jeg skal ikke være noe kopi av det som har vært.

18-åringen lover at det kommer mer musikk over sommeren. Kanskje kommer det en EP. Og kanskje, bare kanskje, kommer det et samarbeid på tvers av grensene.

– Jeg var akkurat i studio og skrev sammen med Sebastian Zalo. Da fikk vi testet hvordan det går å samarbeide på tvers av språk, og det fungerte veldig bra!

MER OM MUSIKK:

SISTE FRA P3.NO:

Siste fra P3.no: