Tar friår for å være artist

– Målet mitt er å gi ut musikk som jeg liker, og som forhåpentligvis alle liker. Alt det andre er bonus, skjønner du?

Det er ikke mange norske artister som kan falle tilbake til medisin-studiene om ikke artistkarrieren skulle gå veien. Godt plantet i sofaen i et leilighetskompleks i Trondheim forteller Amanda Tenfjord at å satse på musikken aldri var resultatet av en plutselig tanke om, «Yes, jeg skal drive med musikk!».

– Musikken har alltid vært der, helt siden jeg var ung. Jeg begynte å ta sangtimer og spille piano. Og så spilte jeg litt i korps, og så ja. De siste årene har det bare blitt mer og mer.

Amanda Tenfjord spilte i Kulturkirken Jakob under årets Bylarm. Foto: Tom Øverlie.

22-åringen har på kort tid rukket å gjøre seg bemerket med musikk i skillet mellom pop og elektropop, sjangeren hvor man finner norske artister som Astrid S. og Sigrid.

– Manageren min sa at hvis Adele og Lorde fikk en baby, så er det meg.

Hun skriver sanger med rot i ekte hendelser, og hva som skjer i hennes eller venners liv.

– Det er ofte kjærlighet eller vanskelige livsting. Valg. Livet. Å bli voksen!

Hva er det du ønsker at folk skal få ut av å høre på musikken din?

– Målet er at det skal fremkalle følelser. Det er derfor jeg lager musikk. Noen er mer energiske, og da vil jeg at publikum skal bli glade, danse og ha det gøy. Også har jeg to rolige.

– Da vil jeg at de skal gråte. Neida!

Amanda smiler og rister på hodet.

– Jeg vil jo ikke det. Men bare fremkalle følelser hos folk.

-Peker ikke ut de jeg skal mingle med

Amanda har høstet god kritikk for blant annet “First Impression”, som ble laget i samarbeid med Askjell Solstrand, kjent for å jobbe sammen med artister som Aurora og Sigrid.

Ålesund har jo både Ingrid Helene Håvik og Sigrid – og nå deg. Føler du at du er blitt en del av en slags Ålesund-klan?

– Hm, ja. På en måte. Det er litt morsomt, for alle vi har hatt den samme sanglæreren, og Sigrid og jeg gikk i samme klasse. Men det er sykt random egentlig. Men jeg er fra Tennfjord da, ikke Ålesund, forteller Tenfjord bestemt.

For ett år siden valgte Amanda å ta pause fra medisinstudiene og satse fullt på musikken.

Siden det har bandet hennes opptrådd på Lindmo i beste sendetid, og imponert en fullsatt Byscenen-sal under bransjefestivalen Trondheim Calling. Tenfjordingen forteller i forkant at Bylarm at hun ikke tenker særlig over at festivalen er en bransjefestival, og at de rette folkene torlig kommer til å bli interessert uansett, så lenge hun leverer bra nok fra scenen.

– Jeg var på Trondheim Calling, og det er ikke sånn at jeg på en måte peker meg ut noen jeg skal mingle med. Det er først og fremst fokus på musikken.

Den siste tiden har hun skrevet ny låt sammen med Lasse Lokøy (Sløtface), noe hun beskriver som en fin prosess i en artisttilværelse preget av samarbeid og ulike meninger. Hun forteller at hun av og til nærmest glemmer hva hun selv mener.

– Det var gøy å skrive en sang sammen med Lasse. Og da glemmer man alle forventinger og folk rundt. Det er det beste.

Det er viktig for Amanda Tenfjord å levere bra fra scenen. Foto: Tom Øverlie.

Nervøs i tre dager før konsert

Det relativt ferske bandet til Amanda spilte første konsert sammen i November, og har hatt en rekke konserter siden det – deriblant i England og Tyskland. Hun beskriver gruppa som variert, og forteller at det gjerne er henne selv som er mest stressa i forbindelse med konserter.

Er det mindre nerver når du skal spille nå enn ved deres første konserter?

– Jeg nervøs i tre dager før vi spilte på Trondheim Calling. Det var helt sjukt. Amanda forteller om varierende grad av nerver i forkant av konsertene, men at å spille i utlandet føles mindre skremmende.

– Å spille i Norge er skumlere enn å spille i England for eksempel. Der kjente vi ingen og kunne ha litt friere tøyler. Her er jeg hjemme. Jeg kjenner folka som står i publikum, og det er skummelt. En uke i forkant forteller Amanda at nettopp nervøsiteten gjerne er utgangspunktet for hennes beste konserter.

– Trondheim Calling ble jo skikkelig bra! Så jeg tror Bylarm blir bra.

Du har ikke begynt å få nerver ennå?

-Nei, nei. Jeg er ikke så ille.

Om under en måned drar Amanda Tenfjord på turné for å varme opp for Highasakite. Sammen skal de spille på noen av norges største konsertarenaer.

22-åringen forteller ivrig og smilende at hun tror det blir spennende, og at det er ekstra fint å varme opp for noen man faktisk liker. Samtidig legger hun ikke skjul på at jobben kan bli krevende.

-Ja, det er jo support. Det er ingen hemmelighet at det ikke bare er lett, tror jeg. Folk kommer ikke for å høre på oss – de kommer for å høre Highasakite. Så vi må jo vise at vi er gode, da.