Årets beste internasjonale låter

De beste sangene fra den store verden er kåret av P3s musikkredaksjon.

2014 snegler seg ubønnhørlig mot slutten. Snart kan studier, jobb og andre hverdagslige sysler skyves bakover i hodet til fordel for en velsignet periode med høytid, snøengler, surkålmetthet og stille dager innendørs.

Men først må vi ta en nærmere titt på musikkåret som straks takker for seg. I den anledning har P3s musikkfolk på nett og radio – programledere, journalister, anmeldere og produsenter – kranglet, truet, grått og lobbyert seg fram til en felles liste over kremen av 2014-lyd.

Les også: Årets beste norske låter

Tidligere har vi presentert våre norske og internasjonale favorittplater fra i år. I dag er listen over årets beste låter klar – også den stemt fram av P3s musikkmedarbeidere på radio og nett.

Spilleliste: Årets beste låter (Spotify) | Årets beste låter (WiMP)

1. FKA Twigs – «Two Weeks»

2014 var gjennombruddsåret for britiske FKA Twigs, og på dette høydepunktet fra debutplaten LP1 klaffer alt: En uimotståelig melodi møter et åpent, dirrende arrangement og en eksplisitt tekst, formidlet av en de mest sjelfulle vokalistene akkurat nå. Fremtiden er her og nå, og lysende r&b er lydsporet.

2. Chris Brown – «Loyal» (feat. Lil Wayne & Tyga)

Han fremstår vel ikke akkurat som noen kjernekar, Chris Brown. Men musikalsk begynner han å bli svært vanskelig å hate, og elegante «Loyal» stikker seg ut som en soleklar favoritt på bunnsolide X.

3. Tinashe – «2 On» (feat. Schoolboy Q)

Denne DJ Mustard-produserte godbiten har fått mangt et dansegulv til gynge i år – og Aaliyah-sammenligningene til å hagle i Tinashe Jørgensen Kachingwes retning. Store sko å fylle, men 21-åringen er definitivt på riktig spor.

4. Future – «I Be U»

Det myke og det harde møtes sjeldent mer overbevisende enn i Futures hulkende crooner-univers. «I Be U» snubler seg basstungt mot hjerterota og blir værende der.

5. Ariel Pink –  «Put Your Number In My Phone»

Tross en tidvis frustrerende eksentrisk og køddete personlighet: Ariel Rosenberg skriver låter som om det skulle stå om livet. «Put Your Number In My Phone» er, tross sin kontemporære tittel, som snytt ut av nesegrevet til popmusikkens gullalder på 60-tallet.

6. Ji Nilsson – «Heartbreakfree»

Da Gwen Stefani slapp comeback-singelen «Baby Don’t Lie» tidligere i år, påpekte mange en påfallende likhet med svenske Ji Nilssons «Heartbreakfree». Vi vet hvilken av låtene vi foretrekker.

7. Waters – «Got To My Head»

Neida, gitarene er ikke modne for å stues bort riktig ennå. Og med et gigantisk, allsangbart poprefreng leverte Waters det et annet nettsted helt korrekt kalte «en high five av en låt».

8. Taylor Swift – «Shake It Off»

Taylor Swift har (i det minste midlertidig) lagt countryen på hylla og satt alt fokus inn på å servere oss gode poplåter som svir seg fast i hjernebarken. På «Shake It Off» treffer hun blink.

9. Sia – «Chandelier»

Jada, videoen og dansen har bidratt sterkt til at denne sangen ble en monsterhit. Men låten er i seg selv gedigen, hektende og smellvakker.

10. Jenny Lewis – «Just One of the Guys»

The Voyager er tidligere utropt til årets internasjonale plate av P3s musikkredaksjon, og albumets fineste og mest nynnbare øyeblikk er «Just One Of The Guys», som er spilt inn i samarbeid med Beck.