Årets beste låter

Emilie Nicolas har satt sine spor i 2018.

1. Emilie Nicolas – «Feel Fine»

Superlativene har blitt kastet etter Emilie Nicolas siden hun gjorde seg bemerket for et halvt tiår siden. Og det er ingen grunn til å stoppe med det når den jazzskolerte artisten fortsetter å levere såpass sofistikerte, men tandre popperler som fester grepet rundt hjertet. «Feel Fine» er lavmælt og ettertenksom, men desto vakrere i sin enkelhet. Tårekanalene blir pushet hardt her.
https://www.youtu.be/6u__EgUUf6U

2. Girl In red – «Girls»

Det må være lov å kalle dama bak Girl In Red, Marie Ulven, for et stjerneskudd. 19-åringen har gått fra å lage låter på rommet sitt i barndomshjemmet i Horten til å vinne Årets Urørt og spille live på P3 Gull. Ikke bare har hun vært et friskt pust på den norske musikkscenen, hun har også fått internasjonal oppmerksomhet for sin nesten avhengighetsskapende indie-pop og sine ærlige tekster om kjærlighet mellom to mennesker av samme kjønn. «Girls» drar deg rett inn i Ulvens univers, med tekster som «They’re so pretty it hurts / I’m not talking ‘bout boys, I’m talking ‘bout girls» og et musikalsk uttrykk som gir deg sommerfugler i magen.

3. Boy Pablo – «Feeling Lonely»

En funky og leken låt med substans, dette her. Det skal letes litt mellom hver gang noe sånt som dette kommer på banen, men åh, så herlig når det gjør det. Gitarriffene setter seg på hjernen, men på en god måte, og det er definitivt en låt som gjerne kan gå på repeat noen ganger i løpet av en kveld.

4. Emir – «Alltid»

Noen låter kryper seg oppover huden og setter spor som ikke kan viskes bort. Den dype bassen i møte med Emirs lyse toner gir frysninger, og produksjonen er plettfri. Emir ble spådd av P3 tidligere i år å være en av artistene som kom til å prege 2018, og det kan vi vel trygt si at han har.

5. Childish Gambino – «This is America»

Denne låta har ikke bare latt oss riste kroppene våre til den, den har ristet litt i alles politiske hjerter. Det er så deilig når gode låter har treffende budskap, og denne, sammen med en herlig musikkvideo, har satt Childish Gambino på kunst-kartet. Et fantastisk eksemplar på hva året 2018 har hatt å by på.

6. Robyn – «Honey»

I år fikk vi også et gledelig og svært etterlengtet gjensyn med Robyn, en artist man alltid kan regne med. Robyn kan man danse, gråte, le og synge med, og heller ikke på hennes sjuende album Honey skuffer hun. Tittelsporet kunne man høre første gang i den aller siste episoden av HBO-serien Girls allerede i 2017, men den gang i en helt annen drakt. Versjonen som fikk plass på albumet har en rungende house-beat, euforisk synth og signeres av Robyns friske vokal. Låta høres rett og slett ut som en lett bris på en glovarm sommerdag.

7. Travis Scott – «Sicko Mode»

Årets rapbanger? Sporet er (på en måte) delt opp i tre deler – med Drake og Swae Lee som gjester – hvor det skiftes mellom forskjellige stemninger uten at det forstyrrer flyten. Den krispe og hardtslående produksjonen hedrer Atlantas rike hiphop-historie. Da skulle det bare mangle at de involverte bak mikrofonen får lov til flekse muskler på denne fem minutter lange herligheten.

8. Hajk – «Dancing Like This»

Norske Hajk fulgte opp fjorårets debutalbum med smakebiter på andrealbumet Drama, som kommer i februar. Blant disse finner vi herlige «Dancing Like This», en fengende indie-pop-låt med ren produksjon, klar vokal og en oppbygging som gjenspeiler teksten. Det er mange indie-pop-låter som er lett å synge med på, men ikke like mange som får deg til å ville danse, det gjør «Dancing Like This».

9. Janelle Monáe – «I Like That»

«I Like That» er en sjelfull klinelåt og Dirty Computer-albumets høydepunkt. Sporet er funky og smart produsert av Organized Noize, trioen bak lyden til Outkast. Et av årets aller mest sensuelle spor som passer bra til, ja, du skjønner. Blant annet.

10. Myra – «Føler meg selv»

De afrikanske undertonene og rytmene som spretter frem mellom r&b-bassen og Myras myke rap gir denne låta det lille ekstra som gjør at den kan sies å være av de beste i 2018. Myra baner vei for kvinnelige hiphop-ere, og det ventes i spenning på hva hun har å by på i året som kommer.

11-25. Låter som falt utenfor topp ti, urangert

Anderson. Paak – «Tints
Lykke Li – «Deep End»
Mall Girl – «Slay Queen»
Drake – «God’s Plan»
ASAP Rocky + Skepta – «Praise The Lord (Da Shine)»
Drake – «In My Feelings»
Company Ink – «Emotion Mafia»
Shikoswe – «To The Dogs»
Brockhampton – «1999 Wildfire»
Ariana Grande – «thank u, next»
Lemaitre – «Rocket Girl»
Post Malone – «Better Now»
Amber Mark – «Love Me Right»
Ella Mai – «Boo’d Up»
SiR – «D’Evils»

Hør alle sangene her: