Årets fineste coverlåt?

Etter at han covret Sam Smith har Sondre Justad fått meldinger fra 16 år gamle gutter og 40 år gamle damer. Nå er «Bli hos mæ» listet på P3.

Sondre Justad og bandet hans skapte magi på P3.
Sondre Justad og bandet hans skapte magi på P3. (via @sondrejustad, Instagram)

Da den 23-årige nordnorske popkometen Sondre Justad besøkte Christine på P3 sist torsdag ble han, som alle andre gjester, bedt om å forberede en coverversjon av en aktuell låt.

For Justad falt valget på britiske Sam Smiths soulballade «Stay With Me» – oversatt til nordnorsk.

Etter å ha spilt den live på radioen, har begeistrede meldinger rent inn både hos Christine-redaksjonen og hos Justad selv. Nå er låta også listet på P3, og vil gå inn i rotasjon fra kommende uke.

– Det er helt villt. Jeg så ikke den komme, for å si det sånn, forteller en overrasket Sondre Justad til P3.

Sjekk ut den gåsehudfremkallende låta her:

Følte ikke låta

Han forteller at han ikke var forberedt på den overveldende responsen, og at han vurderte å droppe hele coverversjonen kvelden før han skulle fremføre den på radioen.

– Jeg synes Sam Smith-låta er veldig fin, og det virket spennende å gjøre en oversatt versjon. Men da jeg satt hjemme ved pianoet kvelden før følte jeg ikke låta i det hele tatt, og tenkte at jeg måtte droppe det, sier han.

– Jeg syntes det ble for mye føleri.

Neste morgen sto Justad tidlig opp for å jobbe videre med låta, og merket at noe hadde skjedd.

– Den hadde fått synke inn og følte at den var mer «min». Jeg måtte få den litt under huden. Det er jo en veldig følsom låt, men jeg kjenner meg egentlig litt igjen i den – jeg er heller ikke god på one night-stands, sier han.

– En selvfølge

Marie Komissar er musikkprodusent i P3, og med på å velge låtene som spilles på radiokanalen. Hun roser Justads coverversjon nettopp for å være ektefølt.

– Noen ganger oppstår det magiske øyeblikk når artister covrer andres låter hos Christine eller Ruben på P3. Det som er spesielt med denne, er at Sondre Justad har brukt tid og energi på å skrive om låta til norsk og greier å gi den en svært ektefølt fremføring, sier hun.

Hun legger til at når kanalen i tillegg har fått så mange positive tilbakemeldinger, er det en selvfølge at den listes til fast spilling på kanalen.

Hør hele Sondre Justads besøk hos Christine her. 

Utvider horisonten

23 år gamle Sondre Justad  fra Lofoten har den siste tida gjort suksess med singelen «Nu har du mæ». Den blander hans forkjærlighet for svensk pop med hans nordnorske særpreg, og er produsert av Thomas Eriksen, som har jobbet med blant andre Maria Mena, Charlotte Qvale og Gabrielle, i tillegg til eget materiale.

Coveren av Sam Smith går mer i retning av urban soul og r&b enn Justads eget materiale så langt, men nordlendingen sier han ikke er fremmed for uttrykket.

– Jeg jobber for tida med debutalbumet mitt, og har en del ballader som er litt i samme gata. Jeg er i ferd med å utforske mange forskjellige uttrykk, og det å gjøre denne coveren har absolutt vært inspirerende, og med på å utvide horisonten min, sier han.

Sondre Justads debutalbum kommer i 2015.

16 år gamle gutter og 40 år gamle damer

Denne uka spiller Justad på Parkenfestivalen i Bodø. Han sier han ikke hadde planlagt å spille «Bli hos mæ» – men at han kanskje må endre på planen.

– Dersom folk vil det, må jeg nok spille den. Etter at jeg spilte låta har jeg fått meldinger fra alt fra 16 år gamle gutter til 40 år gamle damer. Dét har aldri skjedd før.

Sondre Justad – «Nu har du mæ»: