Artistene de ikke fikk

OL-arrangørene fikk ikke alle stjernene de ønska seg til avslutningsseremonien. En av de som faktisk var der må tåle sterk kritikk for sitt låtvalg.

Da de Olympiske Lekene i London søndag ble avslutta var det med et show sterkt preget av Storbritannia som en av verdens ledende nasjoner på popmusikk. Som det ble spekulert i på forhånd dukket både Take That, Madness, The Who, Jessie J, George Michael og Spice Girls opp for å avslutte London-lekene.

Ed Sheeran var en av artistene vi fikk se opptre på den olympiske scenen søndag. Foto: NTB Scanpix / Carl Court, AFP Photo.
Ed Sheeran var en av artistene vi fikk se opptre på den olympiske scenen søndag. Foto: NTB Scanpix / Carl Court, AFP Photo.

I tillegg fikk publikum se artister som Liam Gallagher (Beady Eye), Annie Lennox, Emeli Sandé, Kaiser Chiefs, One Direction, Tinie Tempah, Muse, Taio Cruz, Fatboy Slim, Pet Shop Boys og Ed Sheeran.

Så langt etter godbiter

Under den massive hyllesten til britisk popmusikk måtte arrangørene imidlertid se langt etter noen av de aller største godbitene de hadde på lista. På lista over artister og band som var ønsket til seremonien var både The Rolling Stones, The Sex Pistols, Kate Bush og ikke minst David Bowie ønska til det som skulle være en reise gjennom britisk musikkhistorie siden 60-tallet.

David Bowie, som ikke har turnert siden 2006, var selvsagt sterkt ønsket. Den for tiden New York-baserte 65-åringen gjør imidlertid svært sjeldent noen opptredener lenger, men hadde tillatt at Team Great Britain brukte ”Heroes” som sin offisielle låt, melder The Guardian.

Skryt fra Bush

David Bowie, her på scenen i 2004, opptrer ikke så ofte live lenger. Foto: NTB Scanpix / AFP.
David Bowie, her i 2004, opptrer ikke så ofte live. Foto: NTB Scanpix / AFP.

Kate Bush var en annen artist arrangørene hadde håpet å se i showet, som skal ha kosta omkring 15 millioner pund (nesten 140 millioner kroner). Hun er imidlertid også av typen som for tida ikke er spesielt glad i offentlige opptredener.

En remiks av hennes ”Running Up That Hill” hadde hun likevel tillat brukt og har i ettertid skrytt av showet på sin egen hjemmeside.

– Jeg håper dere alle likte remiksen av “Running Up That Hill” under den olympiske avslutningsseremonien. De laget virkelig et briljant show! skriver hun.

The Who måtte arrangørene spørre flere ganger før de stilte opp og spilte en medley som slutta med ”My Generation”.

Ifølge avisa kunne de ikke si nei til det enormt salgsfremmende stuntet før bandets planlagte USA-turné.

George Michael må tåle sterk kritikk for sitt valg av låter under avslutningsseremonien for OL søndag. Foto: NTB Scanpix / Kai Pfaffenbach, Reuters.
George Michael må tåle sterk kritikk for sitt valg av låter under avslutningsseremonien for OL søndag. Foto: NTB Scanpix / Kai Pfaffenbach, Reuters.

Kritikk av George Michael

En annen av artistene som faktisk stilte opp var George Michael. Dette var stjernas første opptreden siden han i fjor måtte avlyse en turné på grunn av lungebetennelse.

Den gamle Wham-sangeren var imidlertid den eneste som framførte en helt ny låt. Etter å ha spilt hitlåta ”Freedom” var det kanskje mange som venta låter som ”Faith” eller ” Careless Whisper”. Isteden overaska han publikum med den helt ferske singelen ”White Light”. Nå må han ifølge The Telegraph tåle sterk kritikk for valget etter å ha vært en av få som fikk framføre mer enn én låt.

En talsmann for sangeren hevder George Michael ikke brukte showet til å promotere sin egen musikk, men at han bare ville hylle det faktum at han fortsatt er i live.

– «White Light» handler om det faktum at i fjor var døden nær. Dette er låta han skrev om det og han ønska å framføre den for fansen for å feire at han fortsatt lever. Jeg synes det virka ganske passende, sier talsmannen.

Spice Girls sang under den olympiske avslutningsseremonien, akkurat slik det var blitt spekulert i på forhånd. Foto: NTB Scanpix / Gary Hornshorn, Reuters.
Spice Girls sang under den olympiske avslutningsseremonien, akkurat slik det var blitt spekulert i på forhånd. Foto: NTB Scanpix / Gary Hornshorn, Reuters.

Noen få dager før showet hadde han oppdatert sine følgere på Twitter og gjennom det røpet at han skulle opptre, da han skreiv at «Det olympiske albumet kommer, og vil inneholde min opptreden». «Og det kommer på iTunes – skamløs promotering, ja jeg vet» , skrev han videre.

Spice Girls klatrer på albumlista

Salget av musikken til artistene som var på avslutningsseremonien har, ikke overraskende, skutt i været. Blant annet er Spice Girls’ Greatest Hits-album plutselig oppe på en 11. plass på iTunes’ albumliste.

Og George Michael kan også gni seg i hendene over økt salg – noe han også gir uttrykk for på Twitter.

«White Light-EPen debuterer på 2. Plass på albumlista til iTunes. Takk alle sammen!» Skriver George Michael på Twitter.