Artistene som flykta

M.I.A, Freddie Mercury og Bob Marley er noen av musikerne som har bakgrunn som flyktninger.

Eben Jr.

Landets foreløpig eneste(?) utøver innen sjangeren afrobeat på norsk er født i Liberia og kom til Norge etter 13 år på flukt. Han bosatte seg først i Vadsø sammen med faren og de elleve søsknene. Ebenezer Akoi Jr. har du hørt sammen med Nico D på P3 i sommer med «Lyn fra klar himmel».

OMVR

27-åringen som egentlig heter Omar Mohamed Ahmed flykta med sin somaliske familie fra Libya til Norge da han var ett år gammel.  Artisten har du hørt på P3 i hele år med «Hold You Back» og «Dawn After the Night».

Noora Noor

Norges ukronede souldronning kom til landet som ni år gammel flyktning fra Somalia. Til TV2 sier hun at hun setter seg veldig inn i situasjonen i Middelhavet, og tenker at hun selv kunne vært i en av båtene. Noora Noor har gitt ut tre album, men har laga mye musikk med andre artister og er denne høsten en av featuring-artistene på soullegenden Teddy Pendergrass sin nye best-of-plate.

XOV

Svenske Damian Ardestani som kaller seg XOV har opplevd en rakettlignende karrierekurve (den er fortsatt på vei oppover). Han ble oppdaga av popstjerna Lorde, som fikk låta hans med på Hunger Games: Mockingjay part 1 og dermed var mye gjort. Nå hører du ham rett som det er på P3. Ardestani flykta som ettåring fra Iran, og i et nylig intervju med P3 sier han at han på grunn av bakgrunnen sin føler sterkt med krisa i Syria og Europa om dagen.

Sivas

En av Danmarks største hiphop-artister i 2015 heter Sivas. Han ble født i Teheran i Iran, men familien og han flykta til Danmark hvor de bosatte seg i Brøndby i 1990. Som musiker har han gitt ut to EPer (d.a.u.d.a I og II) der han blander dansk, engelsk, arabisk, tyrkisk og gateslang, en miks som er blitt betegna som «ghettodansk».

Rita Ora

Rita Sahatçiu ble født i Pristina i Kosovo i 1990 av kosovo-albanske foreldre. Etternavnet betyr «klokkemaker» på albansk, men faren la til Ora som betyr «klokke» for at det skulle være lettere å uttale da de hadde flykta fra krigen på Balkan til London. Rita Ora ga ut sitt foreløpig eneste album i 2012, men er stadig å høre sammen med andre artister og se på britiske TV-show.

M.I.A.

Mathangi «Maya» Arulpragasam ble født i London, men da hun var et halvt år gammel flytta familien hennes til Sri Lanka. Der ble faren hennes ble medlem i en støtteorganisasjon for tamilene, noe som førte til at familien ble splitta og forfulgt av regjeringshæren. Moren flykta med barna først til India, før de flytta tilbake til London da Maya var elleve år gammel. Etter å ha tatt artistnavnet M.I.A. kalte hun opp debutplata etter faren som hun hadde minimalt med kontakt med på Sri Lanka og i ettertid.

K’naan

Keinan Abdi Warsame ble født i Mogadishu i Somalia, men flykta da han nærmet seg tenåra. Borgerkrigen starta i 1990 og tre kompiser av K’naan ble skutt og drept av en geriljakriger. Familien flykta til New York der de oppholdt seg i et halvt år, før de slo seg ned i Toronto i Canada. K’naan ble kjent for verden da hans låt «Wavin’ Flag» ble valgt av Coca-Cola som deres offisielle låt til fotball-VM i 2010.

Wyclef Jean

Norgesaktuelle Wyclef Jean flykta fra hjemlandet Haiti til USA der han starta The Fugees sammen med amerikanerne Lauryn Hill og Pras Michel på starten av 90-tallet. Hiphop-gruppa ble noen av dét tiårets største popstjerner med debutalbumet. Som soloartist opplevde han suksess i åra rett etter at gruppa ble oppløst, og i november står han igjen på scenen her i landet.

Freddie Mercury

Queen-vokalisten (den originale) ble født Farrokh Bulsara på Zanzibar. Da han var 14 år flykta Freddie sammen med familien til England. Arabare og folk med indisk opphav, som familien Bulsara, ble massakrert i store antall på øya som i dag er en del av Tanzania. Etter å ha tatt kunstner-etternavn ble Freddie Mercury en av 1970- og 80-tallets største superstjerner sammen med bandet sitt. Han døde av lungebetennelse etter å ha blitt smitta av HIV-viruset og utvikla AIDS i 1991.

Bob Marley

Reggaens superstjerne ble skutt i hjemmet sitt på Jamaica i desember 1976 som følge av sitt engasjement for People’s National Party. Marley gjennomførte en støttekonsert for partiet tre dager etter han, kona og manageren ble skutt av maskerte gjerningsmenn. Dagen etter den opptredenen flykta han til Miami hvor han døde i 1981 av hjerneslag som følge av kampen mot hudkreft.

Mika

Michael Holbrook Pennimann vokste opp i Libanon, men flykta sammen med mor og far og fire søsken til Paris på grunn av krigen i hjemlandet på 80-tallet. Senere flytta familien til London og artisten som er kjent for låta «Grace Kelly» som var den mestselgende singelen i Norge i 2007.

Regina Spektor

Regina Spektor ble født i Moskva i 1980, men da kommunistpartiet starta reformer for å endre Sovjetunionen, benytta familien hennes muligheten da «perestroika» førte til større åpenheten i landet, og flytta til New York. Som artist har hun gitt ut fem album, gjennombrudd-plata heter Soviet Kitsch.