Avhengig av kunst

UKAS URØRT: André Øy lærte å spille trompet gjennom Youtube, og når han lager musikk gjør han alt selv.

Fast bestemt på å gjøre alt selv, gikk André Innselset (23) nøye til verks da han lagde sitt siste album «Irrgrønn» under artistnavnet André Øy. Gitaristen måtte ikke bare lære seg å synge og produsere selv, han tok seg også tid til å lære seg trompet.

– Jeg lærte meg å spille akkurat de tonene jeg trengte, men jeg er sikker på at det kan komme litt blandet mottagelse fra profesjonelle trompetister, sier Ukas Urørt, Andrè Øy.

Urørt mener:

André Øys univers er helt unikt. Selv med merkelige lyder, maskinelt driv og tidvis mørke tekster er det voldsomt inviterende og fargerikt på grunn av hans supre meloditeft. Noe helt eget og småsært, men langt fra utilgjengelig.

 

Misunnelig på storbyens kulturtilbud

Promoter musikken din på Urørt
Promoter musikken din på Urørt

André Øy vokste opp i Hovdebygda på Sunnmøre der musikkmiljøet var nokså lite.

– Kulturtilbudet var ikke så stort, de som drev med musikk ble tvunget til å finne ut av ting selv, sier André Øy.

Selv om han har vært misunnelig på musikkscenene i Oslo og Bergen, har han også fått noe godt ut av det manglende kulturtilbudet.

– Det har vært en fordel siden det har ført til at jeg har utviklet et personlig lydbilde. Jeg tror det kan komme spesiell musikk fra isolerte musikere som sitter for seg selv og knoter.

Nå bor han i Bergen der han balanserer hverdagen mellom litteraturvitenskap-studiet og musikkarrieren. Uansett hvor sliten og uinspirert han er, setter han av noen timer hver dag til å jobbe med musikken og eksperimentere med lyd. Kunst er en stor del av hverdagen, og å være kreativ daglig, er viktig for artisten.

– Jeg klarer meg ikke uten musikk. Hvis jeg hadde mistet hendene mine i en bilulykke eller om noe skulle skje slik at jeg ikke fikk holde på med musikk, hadde jeg aldri klart å komme meg fra det.

Låten «Spare Jacket», som han er Ukas Urørt med, handler om hvordan en kan dra nytte av kunsten.

– Jeg prøvde på en måte å synge litt om hvordan kunst kan være en slags hjelp eller trøst, en slags reservejakke.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=9JdDMiBl4wE&w=560&h=315]

Les også om Tuvaband som var forrige Ukas Urørt:Drømmer om utlandet
 

Konsert-dvale

– De første konsertene ble jeg veldig misfornøyd med, sier André Øy.

Han har tidligere vært med i bandet Marble Pools som var Ukas Urørt i 2014. Da han skulle ha sine første konserter som André Øy, fikk han kjenne på noen av fordelene ved å spille i band.

– Det var et stort problem å overføre musikken til konsertscenen. Det var et mindre problem med Marble Pools der alle i bandet hadde sitt parti og sin rolle. Derfor gikk jeg inn i en dvale og takket nei til de konserttilbudene jeg fikk for å jobbe med liveuttrykket mitt. Til neste år skal jeg kjøre på!

Og selv om han ikke har spilt så mange konserter den siste tiden, har han ikke ligget på latsiden. I tillegg til mange sideprosjekter, har han også planlagt opp til flere albumslipp i løpe av de to neste årene.

– Jeg har kjempemye musikk jeg må få ut, men først kommer det sannsynligvis en EP til våren!

Sjekk ut André Øy sin spilleliste «Ein likandes kar»: