Bandnavn til besvær

Hvordan skiller man bandene når de heter det samme?

Mange artister sammenligner det å spille i et band med å være i et ekteskap, men hva skjer når hvetebrødsdagene er over? Noen artister klarer å stå på egne ben, mens andre lever mer enn gjerne i gamle minner.

Geoff Tate på scenen med Queensryche under Norway Rock Festival i 2010. Foto: Rockman / Creative Commons.
Geoff Tate på scenen med Queensryche under Norway Rock Festival i 2010. Foto: Rockman / Creative Commons.

Søksmål

For tiden pågår det en stor krangel i metalbandet Queensrÿche. Etter at manageren/kona til vokalist Geoff Tate fikk sparken, reagerte frontmannen med å spytte på resten av bandmedlemmene under en konsert. Nå har bandet blitt splittet i to leire som fortsetter å turnere. Forvirrende nok går begge gruppene under det samme navnet – Queensrÿche.

Ifølge Ultimate Classic Rock endte det hele med en rettsak om hvem som hadde rettighetene til navnet. Avgjørelsen ble at begge utgavene kunne bruke navnet. Dermed har du muligheten til å oppleve to forskjellige band med nesten samme repertoar og helt like navn. Kanskje en våt drøm for fansen?

Opprinnelig var L.A. Guns bare ett band, men opphavsmann Tracii Guns sluttet i gruppa for å drive på med andre prosjekter. Etter noen år fant Tracii Guns ut at han ville bruke navnet L.A. Guns til en av sine egne band, og dermed kunne publikum bli lett forvirret om hvem som var hvem. Begge bandene turnerte rundt med det samme navnet i hele seks år, helt til Tracii Guns valgte å ta en pause med sin utgave.

I 1987 gav rockebandet Dinosaur ut skiva You’re Living All Over Me. Dessverre var det allerede en annen gruppe som het The Dinosaurs. Tilnærmet likt altså. Dette førte til søksmål, og denne gangen måtte det noen endringer. Dinosaur la bare Jr. til navnet, slik at de ble Dinosaur Jr. Noe som var akkurat nok til å unngå forvirring og søksmål – samt løfte bandet .

War med original lineup fra 1978. Foto: Wardrums / Wikimedia Commons.
War med original lineup fra 1978. Foto: Wardrums / Wikimedia Commons.

Ikke bare et problem i rocken

Funkbandet War, som er mest kjent for sangen «Lowrider» består nå bare av én av de opprinnelige bandmedlemmene, mens resten er musikere er blitt med senere. Samtidig har gruppa Lowrider Band fire av de fem gjenlevende originalmedlemmene. Selv om de offisielt har forskjellige navn, blir Lowrider Band sett på av tilhengere som det egentlige War.

Rettsystemet er bare ikke alltid enige med fansen om hvem som burde få lov til å bruke navnet.

Det britiske boybandet One Direction ble tidligere i år saksøkt for å ha tatt navnet fra et amerikansk band med samme navn.

LES: One Direction må kanskje skifte navn

Heldigvis for ungpikene som eventuelt hadde tatovert «One Direction» på ymse steder på kroppen, fikk det britiske popbandet beholde navnet sitt. Den amerikanske gruppa ble enig med sine venner over dammen, og skiftet navn til Uncharted Shores.

Uheldige konsekvenser

Det er ikke kun artister som rammes av navneforvirring. En 37 år gammel mann fra USA har fått en del uventet oppmerksomhet for navnet sitt. Han heter nemlig Justin Bieber, og har blitt fjernet fra Facebook etter at de trodde det var en «fake» profil for den 19 år yngre artisten.

Daglig blir han oppringt av stormforelskede unge jenter som krever å få snakke med Justin Bieber.

Intervju med den eldre Justin Bieber