Bare Jaa9

Etter snart to tiår i samarbeidsprosjekter, går Jaa9 solo med selvproduserte “Oppi Her”.

“På tide at noen sier det som det er”, rapper Jaa9 i den ferske singelen “Oppi Her”. Låta er den første smakebiten fra hans aller første soloplate.

– Greia her var ikke stort verre enn at jeg hadde en beat jeg var veldig fornøyd med, og en tanke om å prøve å si en del ganske utbredte politisk korrekte meninger på en ganske ukorrekt måte for å få det til å høres litt mindre korrekt ut.

– Da jeg begynte å rappe satt jeg ganske useriøst og lagde beats, så for meg var det litt naturlig å starte soloskiva mi med å prøve og gå tilbake dit igjen. Bruke det jeg har lært meg langs veien og sånn sett vise litt hva som er utviklet siden “Bondegrammatikk”, forteller Jaa9 og refererer til Jaa9 & OnklPs debutalbum fra 2003.

God tid

De aller fleste trenger ingen forklaring på hvem Jaa9 er. Johnny Engdal Silseth har spyttet linjer siden begynnelsen av 00-tallet, da som en del av rapgruppa Ridderne av det norske hus og kollektivet Dirty Oppland.

Sammen med OnklP har han blitt en av de viktigste artistene på den norske hiphop-scenen. Det er først nå 36-åringen slipper musikk som bare Jaa9.

Selv om man jobber på et prosjekt alene, så jobber man aldri alene.

– Jeg har god tid til det nå. Jeg, Onkl og Akjeft fra Dirty Oppland har leid oss inn i DATmusic i Urban Soundstudios på Løkka et par dager i uka. Etter mange år med hopping fra studio til studio er det så utrolig digg å ha en liten base der det er mange andre kreative kule folk som både jobber og er innom i løpet av en dag, både for røverprat, samarbeid og utveksling av ideer.

– Selv om man jobber på et prosjekt alene, så jobber man aldri alene dersom andre folk jobber på sine prosjekter ved siden av deg, er vel moralen her.

Les mer: Norges kuleste onkel

Dobbelt så mye

For Jaa9 har den største forskjellen å jobbe som soloartist vært tiden, ikke minst når man produserer låta selv, som på den nye singelen “Oppi Her”.

Er man et pretensiøst brødhue som på død og liv skal lage beaten selv, så er det jo fire ganger så mye jobb.

– Jeg og Onkl hos en typ Slipmats Lie Skåre kan knocke ut ei låt på to-tre timer, bare. Men alene, bare på rappinga, så er det jo dobbelt så mye å skrive, understreker Jaa9 og legger til:

– Og er man et pretensiøst brødhue som på død og liv skal lage beaten selv i tillegg, så er det jo fire ganger så mye jobb når man må fikle så mye for å få det bra som jeg må, ha ha.

Samtidig beskriver han gevinsten som dobbelt så stor når han først blir fornøyd og på den kommende plata står han heldigvis ikke helt alene.

– Nå skal jeg heldigvis ikke stå for beatsa på mer enn et par spor, ellers ville nok ikke skiva vært ferdig før jeg har mistet/revet av meg håret.

– Så lenge de er happy og jeg selv blir fornøyd

På spørsmål om hvilken forventninger han har rundt solokarrieren og hvordan den blir mottatt, får vi igjen bekreftet hvorfor Jaa9 muligens er Norges mest joviale rapper.

Jeg va’kke kulest i gata i 04 og det er jeg ikke nå heller.

– Jeg har vært med på for mye over for lang tid til å skulle sitte her som en 36 år gammel grevling med voldsomme forventninger eller ambisjoner om å skulle ta over noen verden, altså.

– Jeg va’kke kulest i gata i 04 og det er jeg ikke nå heller, men jeg vet det er en del folk som er spente på hva jeg skal finne på for sprell. Så lenge de er happy og jeg selv blir fornøyd med låter, så er alt sammen suksess for min del!

Sjekk ut “Oppi Her” nedi her: