– Befriende å høre noe så klartenkt og rent

Sondre Lerche mener Ukas Urørt Shikoswe er dødsbra.

Selv om Nora Shikoswe Hougsnæs (22) noen ganger skulle ønske hun spilte i band er ikke det noe man savner i musikken hennes. Bli kjent med henne gjennom mini-dokumentaren over og låta«This Here».

Urørt mener:

Shikoswe kan kunsten å si mye og fange lytteren med få elementer. Over en lekker produksjon formidler også hennes delikate stemme en fengslende tekst. En sikker vinner i høstlufta!

Forrige uke anbefalte tidligere Urørt vinner Side Brok Kjartan Lauritzen. Denne uka snakker musiker og låtskriver Sondre Lerche varmt om Ukas Urørt Shikoswe. 

– Nå for tiden er det mange som gjør store og veldig imponerende studioproduksjoner, og den virkelig gode og vakre låten og fortellingen er kanskje sjeldnere. Det var befriende å høre nettopp det i «This Here».

 

Knausgård, kunst og kaffe:

For ett år siden plukket Shikoswe opp Min Kamp bind 1 og kom på hvor glad hun er i å lese. Og plutselig befant hun seg på litteraturstudiet i Bergen. Etter videregående var jenta fra Ås innom en kunsthøyskole på Jylland der hun tilbrakte ett år med å skrive sanger og morgenbade i sjøen. Så havnet hun i København, der hun stort sett hang alene i et øvingslokale på Amager. Men det var før. Nå kan hun kalle seg bergensbasert musiker. Låta «This Here» ble til etter de eneste faste ritualene Shikoswe har når hun skriver musikk; en god del kaffe og noen sigg.

– De fleste låtene oppstår fra en udefinert stemning. Jeg har sjelden et spesifikt budskap når jeg går i gang med en låt, så egentlig handler det om å gjøre bildene i hodet om til noe konkret. Det er tilfellet med «This Here».

Foto: Christine Arctander
Foto: Christine Arctander

Subtil stjeling:

Hva inspirerer deg?
– Replikker i film kan ofte trigge noe for meg. Prøver å stjele så subtilt at ingen legger merke til det da.

Hvordan vil du selv beskrive musikken du lager?
Jeg tenker primært på meg selv som en som skriver, og så har musikken blitt en unngåelig del av det. For tiden kaller jeg det svevende pop. Liker å tenke at produksjonene fungerer som en luftig motpart til de noen ganger, litt tyngre tekstene.

Fremover har Shikoswe planer om EP-slipp og forhåpentligvis mye livespilling. Drømmegigen har hun også klart for seg i hodet:
– Jeg sitter ved et flygel i bunnen av et offentlig svømmebasseng (tømt for vann), og lyset som faller inn gjennom vinduene er eterisk.

Hva er ditt forhold til Urørt og har du noen favoritter?
– Jeg har alltid sett på Urørt som en av de få arenaene i norske musikkmedier hvor ikke det er menn som pusher 50 som velger hva som skal opp og fram. Finding Muzyamba er en favoritt. Han (de) lager musikk som utfordrer den norske hiphop-standarden synes jeg. Også er vi jo søsken, som en liten funfact.