Billig elektronika fra Hordaland

Ukas Urørt: Catnip Cloud beviser at man ikke trenger penger for å produsere musikk av høy kvalitet.

– Man kan gjerne sammenligne musikken min med et analogt kamera kontra et digitalt et. Kanskje ikke alt er like skarpt, men det er skaper en spesiell følelse i musikken, forteller Kjartan.

Kjartan Thorkildsen (23), også kjent som Catnip Cloud, studerer musikkteknologi ved NTNU. Gjennom musikken sin stiller han et stort spørsmålstegn til hva kvalitet i musikk egentlig er. Han bruker billige plastikk-keyboard fra 80-tallet og spiller inn vokal på laptopen sin hjemme på hybelen i Trondheim.

Kjartan begynte med musikk i 6. klasse på barneskolen, da han ble tvunget av sin mor til å gå på minst én fritidsaktivitet.

– Golf var ingenting for meg, så da gikk det fort over til gitar, forteller han.

I 14-års alderen begynte han å høre på punk og produsere egne riff. Etter noen år startet han et heavy-metall- band med noen kamerater. I dag lager han musikk innen den elektroniske sjangeren, med en del innslag fra indie og pop. Han synger og spiller mange instrumenter selv.

Urørt mener:

I tillegg til vakre melodilinjer som setter seg med en gang, er Catnip Cloud sine produksjoner fulle av kreativ og eksperimentell lydbruk. Dette gir egenart og det lille ekstra til hans elektroniske musikkunivers, og får oss til å ville høre musikken igjen og igjen.

Promoter musikken din på Urørt
Promoter musikken din på Urørt

Låt på 1,2,3

Catnip Cloud er Ukas Urørt med låta «Places». Den ble til ved at han klippet om en av sine eldre låter, «Time is an illution».

– Jeg kjørte keyboardsporet baklengs og dobbelt så sakte, la på litt effekter og noen trommer og slik fikk jeg fiksa melodien, forteller han.

Låta som har Tiril Hognestad på vokal har også blitt lastet opp på YouTube-kanalen «MrSuicideSheep», som er en av verdens største formidlere av indiemusikk. Kanalen har en enorm følgerskare, noe som førte til en langt større anerkjennelse for Kjartan.

Kjettingpreget musikk

– Jeg er veldig glad i å ta lyder vi kjenner fra hverdagen inn i musikken, for eksempel lyden av raslende kjetting. Helt dagligdagse lyder kan også bli musikk, forteller han.

Kjartan forteller at han fortsatt er litt skjelven etter at han mottok en tullefelefon fra Urørt-redaksjonen. Vi kunne fortelle at Kjartan hadde stjålet en del fra en Bertine Zetlitz-låt og puttet den i sin nye låt, men holdt ikke lenge før vi brast ut i latter og gratulerte med tittelen «Ukas Urørt».

– Dagen jeg fikk vite at jeg skulle bli Ukas Urørt var jeg i begge ender av den emosjonelle skalaen, forteller han.

Kjartan er allerede i gang med flere nye låter, men har laget sin egen strategi:

– Å lage veldig mye, slik at jeg kan velge ut de beste etter hvert, forteller han.

Med meg live nå for tiden har han en gitarist, trommis, bassist og seg selv på midi- kontroller.

– Det kuleste hadde vært å kunne få spille på Roskilde en gang.