– Bitchy, men kul

Lumikide synes det er spennende å skrive tekster hvor de forsøker å sette seg inn i andre perspektiv og personligheter.

Som så mange andre band og artister, vil ikke Urørt-bandet Lumikide plassere musikken de lager i en bestemt bås. Men de tre medlemmene fra Tromsø, Kongsberg og Oslo, har en felles kjærlighet for åpen og ærlig musikk. De lager alt fra lavmælt og sårbare låter, til mer røffe og voldsomme – åpent og ærlig.

– Tekstene handler ofte om dårlige kjærlighetsopplevelser, om å være rastløs, forelska og litt om miljøvern. Vi synes det er spennende å skrive tekster der vi forsøker å sette oss inn i et helt annet perspektiv. I dette tilfellet ville vi utforske en litt bitchy, men kul personlighet.

Med låta «Breaking You Down» er Birgitta (vokal og synth), Axel (trommer) og Martin (gitar) blitt Ukas Urørt. De tre ble et band på jazzlinja ved Sund folkehøgskole og lagde låten da de satt og tullet med instrumentene sine.

– Vi satt i sofaen til Birgitta i Bergen og tulla rundt med synthen. Martin begynte å spille en veldig enkel gitargreie og vi fikk en idé om en rytmisk melodi med lite melodisk bevegelse. Tematikken for teksten vokste gradvis fram.

P3 URØRT MENER:

Stillfarne harmonier i tett klinsj med løs melodistruktur gjør «Breaking You Down» til en poplåt som vokser seg sakte, men sikkert, rett inn i hjertet.

Les og hør mer fra Lumikide her!

Hvordan går dere frem når dere lager musikken?
– Vi utfyller hverandre og har etterhvert utvikla flere framgangsmåter for hvordan vi lager musikken vår. Vi kan for eksempel ta utgangspunkt i en tekst eller en akkordskisse som en av oss tar med, og fullføre den sammen. Flere av tekstene våre skriver vi også sammen. Det kan foregå ved at for eksempel Birgitta forteller om en hendelse fra livet sitt, som vi diskuterer og utformer i plenum. Låtskrivingsprosessen er også ofte ganske spontan.

Hva er det mest interessante som har skjedd i karrieren så langt?
– Bortsett fra å være Ukas Urørt, må det være da folk satt på reinskinn mens vi spilte konsert på Svalbard Villmarksenter under Polarjazz i år. I forrige uke spilte vi også konsert i Greener Productions sitt studio i Trondheim, hvor folk satt både inne i studio og ute i kontrollrommet og hørte på lyden som ble innspilt. Det var en sykt kul opplevelse som ble filma, så det kan man se snart hvis man er interessert.

Lumikide coverkunst av Benedikte Olsen
Lumikide coverkunst av Benedikte Olsen

Hvilke andre band/artister inspirerer dere?
– Vi liker veldig mye forskjellig, alt fra improjazz til country. Selv om musikken ikke nødvendigvis likner på vår blir vi veldig inspirert av alle mulige sjangre, men i vårt eget musikalske landskap blir vi inspirert av folk som Hanne Hukkelberg, Mew, Beach House, Deerhoof og Blonde Redhead. Vi liker veldig godt hvordan alle disse jobber med både lyd og for. Alle sammen er artister med veldig individuelle uttrykk som vi ser opp til.

Andre favoritter på Urørt
LOVELOVELOVE, Tellef Raabe, Hanif Kawousi, Doffs Poi og Synne Sanden er alle artister som har inspirert oss og gitt oss masse støtte, og som vi oppfordrer alle til å sjekke ut.

Fremover skal Lumikide spille konserter og slippe en ny låt på musikkalenderen «Alternativ Julekalender». Tidligere Ukas Urørt Bendik Baksaas skal remixe låta «Breaking You Down» og de skal i studio og spille inn flere låter, før de slipper en EP om ikke lenge.