Ble oppløst i Vågå

Veien mot toppen av VG-lista har bydd på både hardt arbeid og drama i kulissene for Oslo Ess – se intervju fra Lydverket her.

– Å holde på med så hyppig konsertspilling som vi gjør, fører til at man spiller på mange rare plasser. I februar havnet vi på bowlingen i Vågå, og spilte for et merkelig publikum, forklarer Oslo Ess-vokalist Åsmund Lande.

Se intervju og livespilling med Oslo Ess på Lydverket i kveld klokka 21.30 på NRK3. 

Katastrofekveld

– Det var kanskje 30 stykker som sto foran ved scenen og fulgte med på det vi gjorde. Lengre bak var det 200 folk som ikke brydde seg om musikken og det som skjedde på scena. I tillegg hadde vi dårlig lyd, forklarer Åsmund.

– Peter reiv av strengene på gitaren under den siste låta og gikk av, mens jeg sparka i et bord så jeg knakk tåa, sier bassist Knut-Oscar Nymo.

Bandet var frustrerte – blant annet fordi de følte av heftig turnévirksomhet gikk på bekostning av låtskriving – og rett og slett fordi et mål om å spille 200 konserter i løpet av et år tar på.

Oppløst på nachspiel

– Vi hadde spilt mye den perioden og vært oppå hverandre hele tida. Vi er egentlig veldig snille og ålreite karer, men jeg gikk vel egentlig inn for å tirre Åsmund den kvelden, sier Knut-Oscar i ettertid.

Irritasjonen var gjensidig, og bandkompisene begynte nesten å slåss. Bassisten avsluttet med et «fuck deg, fuck deg, fuck deg og fuck deg» til de andre bandmedlemmene – og sluttet i bandet.

– Vi var vel på en måte oppløst i fire timer. Det her skjedde ganske seint, og vi bodde i noen hytter oppe i Vågå. Da jeg våknet neste morgen halta jeg, med knekt tå,  opp til hytta til Åsmund og inn på rommet hans, rista i han og sa «Unnskyld, Åsmund», og ba om å få bli med i bandet igjen, forteller Knut-Oscar.

Til topps på VG-lista

Frustrasjonen var ute av systemet, og bandet kunne fortsette jobben med sitt kommende album. Et halvt år senere toppet nettopp det VG-lista.

– Vi skulle ønske vi hadde vært et kult sted da vi fikk vite at vi hadde gått til topps – på en helikoptertur, eller noe. Men neida, vi var på lærerrommet på Ree videregående skole, og var såvidt ferdige å spille for en gjeng 50 – 60-åringer. Telefon ringte på slutten av siste låta, og jeg tok den siden det var fra plateselskapet. Da sa han bare «Åsmund, dere er nummer en!». Det var vilt, forteller Åsmund.

Med seg på albumet Verden på nakken, venner i ryggen har oslobandet rapperen Onkl P.

Rock + rap = sant

– Vi møttes gjennom felles venner på puben. En kompis introduserte meg for Peter (gitarist i Oslo Ess, journ. anm), og sa vi burde samarbeide, men vår umiddelbare reaksjon var at vi ikke ville lage noe rockrap-greier ala «Stink» Bizkit. For oss var det viktig å bli kjent, sier rapperen.

– Vi hang sammen 24/7 et par uker, hørte på musikk og tøffet oss for hverandre, sier Åsmund.

– Jeg hang blant annet i studio under store deler av innspillingen til det nye albumet, og fikk se hvordan et ekte band jobber. «Fritt fram», låta jeg er med på, er vel et resultat av denne bli kjent-perioden, kokluderer Onkl P.

Se dem fremføre låta sammen i Lydverket onsdag klokka 21.30 på NRK3. 

Oslo Ess og OnklP på Lydverket. Foto: Tom Øverlie, P3.no
Oslo Ess og OnklP på Lydverket. Foto: Tom Øverlie, P3.no