Lettere å bli gitarist

Skal dette revolusjonere måten vi lærer å spille gitar?

Er du av dem som kanskje har forsøkt å slite deg gjennom Lillebjørn Nilsens gitarbok, men finner det vanskelig å bli gitarist? Du er helt sikkert ikke alene. Her kommer imidlertid en nyhet som kanskje gjør det litt enklere å mestre strengene.

Adrian Holovaty er gründeren bak Soundslice. Foto: NTB Scanpix / Brian Kersey, AP Photo.
Adrian Holovaty er gründeren bak Soundslice. Foto: NTB Scanpix / Brian Kersey, AP Photo.

Til nå har du hatt to ting tilgjengelig, i tillegg til den gode gamle gitarboka, for å lære å spille gitar og ikke ønsker å ta gitartimer. Nettet er fullt av videoer med folk som briljerer med instrumentet, og det finnes tonnevis med såkalte «tabs» eller tabulatur som viser det hvor du skal plassere fingrene på gitarhalsen, til hvilke toner.

Synkronisert

Den nye oppfinnelsen heter Soundslice og kombinerer de to fenomenene.

Soundslice er et slags kombinasjon av video og tabulatur, bygget på programmeringsspråket til YouTube (HTML5 JavaScript). Her får du se tabulatur og video synkronisert.

Dermed får man det beste fra begge verdener og du kan også spille det hele av i halv hastighet, uten å ødelegge lyden. Det kreves heller ingen egen programvare eller applikasjoner for å bruke det, skriver Mashable.

– Mindre smertefullt

– Målet mitt var egentlig å lage noe som gjorde transkripsjon mindre smertefullt, sier gründeren bak prosjektet, Adrian Holovaty til Mashable.

– Jeg har brukt utrolig mange timer på transkripsjon, enten på papir eller med dårlige tekstfiler. Deretter har jeg måttet høre på musikken igjen for å se om jeg gjorde det riktig. Det fikk meg til å begynne å tenke at det ville være utrolig mye enklere om man hadde tabulatur synkronisert med den originale lyden, sier han videre.

Holovaty har jobbet med prosjektet de siste tre årene på fritida, før han i høst har begynt å fokusere på det på full tid. Med programmet han har utvikla kan man ta utgangspunkt i en hvilken som helst musikkvideo på youtube og lage tabulatur med en egen transkripsjonseditor.

På nettsidene til prosjektet har det blitt lagt ut eksempler på låter som er ferdig transkribert, som for eksempel temaet til “Super Mario Bros” og låtene “Yesterday” og “All of Me”.