– Bra for oss

Google forsøker å gjøre det vanskeligere å finne piratkopiert materiale. Det synes The Pirate Bay er fint.

Søkemotorgiganten Google har bestemt seg for å hjelpe musikkbransjen og resten av underholdningsindustrien i sin kamp mot piratkopiert innhold som spres på nettet. Hensikten med deres oppdaterte søkealgoritme er at søkeresultater for piratnettsteder som The Pirate Bay, eller den typen innhold de videreformidler, vil bli vanskeligere å finne.

To av gründerne bak The Pirate Bay, Fredrik Neij (til høyre) and Peter Sunde synes neppe det er noe problem at Google gjør treff etter innhold de også kan finne på deres nettsted mindre synlig hos seg. Foto: NTB Scanpix / Jonathan Nackstrand, AFP Photo.
To av gründerne bak The Pirate Bay, Fredrik Neij (til høyre) and Peter Sunde synes neppe det er noe problem at Google gjør treff etter innhold de også kan finne på deres nettsted mindre synlig hos seg. Foto: NTB Scanpix / Jonathan Nackstrand, AFP Photo.

Økt konkurransekraft?

Kritiske røster har sagt at Google med dette vil øke sin egen konkurransekraft gjennom å utelate sine egne nettsteder, som YouTube, fra det nye regimet. Men en talskvinne sier at dette ikke er tilfelle.

Les også: The Pirate Bay-gründer ankar til EU

– Denne oppdateringa gjelder alle nettsider, inkludert våre egne, som YouTube og Blogger, heter det i en uttalelse til BBC.

Folka bak den kanskje største, eller i hvert fall mest kjente piratnettstedet – The Pirate Bay, sier imidlertid at dette kan være bra for dem.

– Får mer trafikk

I en ny bloggpost sier de at endringene i Googles søkemotor ikke er noe stort problem for dem, heller muligens en fordel.

«At Google ranker treff til våre linker lavere er bra for oss. Vi får mer direkte trafikk når folk ikke finner det de leiter etter med Google, og heller går direkte til The Pirate Bay», skriver de.

Les også: – Få jenter som laster ned fra nett

Og som de også korrekt påpeker, kommer «en svært lav andel av vår trafikk fra søkemotorer som Google. Og når du tenker over det vil du forstå hvorfor: Vi er konkurrenter. The Pirate Bay er en søkemotor, akkurat som Google. Vi bare spesialiserer oss på andre metoder og lenker».

De innrømmer imidlertid at de er skuffa over Googles beslutning, hevder at underholdningsindustrien er «korrupt» og sammenlikner det med et diktatur.

«Det er egentlig ganske ironisk; en industri som lager morsomme filmer om diktatorer hvor diktatorene kaller USA for et diktatur, prøver å diktere hvordan ting skal være på områder der de ikke har noen rett til å gjøre det».