Bringer John Lennon tilbake?

En kanadisk tannlege vil klone fram en ny utgave av John Lennon fra DNAet i en tann.

For to år siden kjøpte den kanadiske tannlegen Michael Zuk en av John Lennons tenner på en auksjon.

Tannen hadde hatt en reise fra dattera til Lennons hushjelp, som var stor Beatles-fan, og som beholdt den i familien fram til november 2011, da den ble auksjonert bort for over 30.000 dollar – over 183.000 kroner.

Tannlege Michael Zuk sammen med en statue av John Lennon og Paul McCartney. Foto: Kirsten Zuk.
Tannlege Michael Zuk sammen med en statue av John Lennon og Paul McCartney. Foto: Kirsten Zuk.

Vil bruke «mammut-teknologi»

Så skulle man tro at den kanadiske tannlegen kjøper tanna fordi han er stor fan av The Beatles og John Lennon. Det er han trolig også. Men han har helt andre planer enn bare å ha den i monter og skryte av «fangsten» til venner og kjente.

Michael Zuk har nemlig et håp om at man en vakker dag vil kunne klone fram nye mennesker.

Da han kjøpte tanna ble det hevdet at den var i en for dårlig forfatning til å kunne identifisere John Lennons DNA i sin helhet. Men i en pressemelding sier han nå at «forskere jobber med å klone mammuter og den samme teknologien kunne ganske sikkert også brukes for å gjøre kloninger av mennesker til en realitet».

– Bør være øverst på lista

Den kanadiske tannlegen mener å kjøpe Lennon-tanna kan vise seg å bli hans aller beste investering og sier at «det å potensielt kunne si at jeg hadde en liten del av æren for å bringe tilbake en av rockens aller største stjerner ville være helt utrolig».

– Det er mange som tidligere har tenkt på å klone berømte mennesker og jeg synes John Lennon burde være øverst på den lista, sier han i et intervju med BBC.

Det neste steget i prosjektet er å klare å få ut den fullstendige DNA-koden til Lennon fra tanna.

– Deretter er det bare å vente på at teknologien skal utvikle seg, men bare litt til for de kan allerede klone dyr fra bare små mengder DNA.

Han har laget en egen hjemmeside for prosjektet. Men han møter naturlig nok også stor skepsis. Selv om forskning på kloning av menneskelige stamceller har tatt store steg de siste årene er det store etiske og moralske spørsmål som reiser seg rundt en slik idé.

John Lennon (t.h.) på scenen med resten av The Beatles i 1964. Foto: NTB Scanpix / AP Photo.
John Lennon (t.h.) på scenen med resten av The Beatles i 1964. Foto: NTB Scanpix / AP Photo.