Brukte musikken som terapi

Etter å ha opplevd jordskjelv i Nepal, fant Evelyn Mali trøst i musikken. Nå er hun Ukas Urørt.

– Vi visste at sjansen var der, men det er ikke noe en tenker over, at bakken plutselig kan oppføre seg som vann. Det var vel ingen som helt forsto det som foregikk med det første.

Da Evelyn Mali Moen Ljøkjell (24) var på den årlige reisen til Nepal med folkehøyskolen, fikk hun kjenne naturkreftene på kroppen. En uke inn i oppholdet inntraff jordskjelvet som skulle vise seg å være en stor påkjenning for Evelyn, ikke bare der og da, men også i ettertid. Musikken ble en viktig støtte.

– En stund gravde jeg meg bare ned. Musikken hjalp meg med å pushe meg selv, møte frykten og komme meg tilbake på beina igjen. Den har vært utrolig viktig, sier artisten fra Mosjøen.

Urørt mener:

I et svevende elektronisk landskap får visene til Evelyn Mali sin rettmessige plass. Med en god dose melankoli og en ærlig formidling, glir tankene til vakre landskap langs Helgelandskysten.

 

Terapeutisk studioarbeid

Promoter musikken din på Urørt
Promoter musikken din på Urørt

Etter jordskjelvet fikk Evelyn Mali påvist diagnosen posttraumatisk stresslidelse og slet lenge med angst. I studioet til BigHall Audio fikk Evelyn bearbeidet hendelsen.

– Jeg skrev låten «Bønneflagg» på flyet hjem fra Nepal. Det var veldig terapeutisk å ta den med inn i studio. Produsentene gikk virkelig inn i hendelsen sammen med meg og ville kjenne på alt jeg følte. Vi prøvde å gjenskape stemningen og buldringen fra jordskjelvet i mellompartiet, og la mye tanke og hjerte i låta.

Studiosamarbeidet resulterte i en EP der Evelyn sine viser fikk ny drakt.

– Før var jeg en typisk Nord-Norsk visesanger med kassegitar og i studio tok vi utgangspunkt i de eldre sangene mine. Vi endte opp med å pakke de inn i et nytt elektronisk landskap.

I låten «Undertona Av Uvær», som hun nå er Ukas Urørt med, vil Evelyn formidle det komplekse forholdet en kan ha til seg selv.

– En må akseptere at man har gjort feil og at man kommer til å gjøre feil, ting er ikke perfekt. Det er på en måte en huskelapp til meg selv, om å passe på det som er viktig i livet og ikke bry meg så veldig mye om resten.

Sondre Justad på Øyafestivalen 2016. Foto: Tom Øverlie, NRK P3
Sondre Justad liker Ukas Urørt Evelyn Mali. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Artist Sondre Justad liker sjangerkombinasjonen i låten «Undertona Av Uvær».

– Fin tekst og smakfull miks av visesjangeren og elektronika. Jeg kjenner jeg får hjemlengsel av å høre på låta!

Les også: Gudelach likte Luke Faas sin låt «Why Bother»

 

– Klisjeene er utrolig mye flauere på norsk

– Natur og landskap inspirerer meg veldig, sier Evelyn.

Hjemstedet har en stor plass i musikken til Evelyn, og til tross for at Mosjøen er et lite sted, har kulturtilbudene vært mange.

– Til å være en så liten by er det veldig mange som holder på med kunst og kultur. Det er mange festivaler og små arrangementer gjennom hele året.

Dialekten har hun også tatt med i musikken, og hun setter pris på nærheten og ærligheten den gir. Selv om det å skrive på norsk kan være utfordrende.

– Klisjeene er utrolig mye flauere på norsk enn på engelsk, de er vanskeligere å pakke inn. En må være mer bevisst på valg av ord og setninger.

Fremover skal jenta fra Mosjøen jobbe med nytt materiale, men hun blir også å se på scenen under Festspillene i Nord-Norge. Det store målet er å få spille i Kirkhelleren på Trænafestivalen.

– Det er kult å få spille på store konsertscener. Men det å stå inne i et fjell med naturen rundt seg hadde vært helt fantastisk.

Sjekk ut Evelyn Mali sine favoritter: