Countrylegender sammen igjen

Emmylou Harris og Rodney Crowell har hatt hver sin solokarriere i snart 40 år, etter at de spilte sammen første gang på 70-tallet. Nå har de gjenopptatt samarbeidet, og i mai spiller de sammen i Oslo.

I forbindelse med SXSW presenterte de en 40 minutters versjon av konserten med materiale fra den nye plata, Old Yellow Moon, pluss noen av sine egne sololåter. Ut fra konserten er det trygt å si at det er grunn til å glede seg til konserten i Oslo Konserthus.

Hør Old Yellow Moon i Spotify!

Emmylou og Rodney på scenen i Austin, Texas. Foto: Per Ole Hagen, NRK
Rodney Crowell på scenen i Austin, Texas. Foto: Per Ole Hagen, NRK

Første plate sammen

Old Yellow Moon er det første albumet de har spilt inn sammen, hvis vi ser bort fra at Rodney Crowell var medlem av Emmylou Harris’ Hot Band på 70-tallet. Han sang duetter med henne på 70-tallsplatene hennes – Elite Hotel, Luxury Liner og Quarter Moon in a Ten Cent Town. Mange mener dette representerer det beste hun har gjort på plate. Jeg vil personlig tilføye Wrecking Ball, produsert av Daniel Lanois fra 1995 på den lista.

 Old Yellow Moon debuterte på 4. plass på Billboards Hot Country Album-liste, som er Rodney Crowells høyeste listeplassering noen gang, mens Emmylou Harris har hatt flere 1. plasseringer på hitlistene med sine album.

Se duoen snakke om samarbeidet her:

Låtskriver og hitmaskin

Rodney Crowell er kanskje bedre kjent som låtskriver og også som tidligere svigersønn av Johnny Cash. Han var gift med Rosanne Cash fra 1979 til 1991 og skrev sanger for og produserte plater for henne, mens han skrev låter for seg selv og andre artister. Han hadde flere hits med sine låter, spilt av bl.a. Bob Seger, Crystal Gayle, the Nitty Gritty Dirt Band og Emmylou Harris. Rodney Crowell har også hatt god suksess som solartist med egne og andres låter.

Stor opplevelse

På konserten på den legendariske bluesklubben Antone’s i Austin under SXSW fikk vi høre låter fra plata i tillegg til enkelte av sololåtene deres. Emmylou Haris gjorde en gjennomført og god versjon av Townes Van Zandt-klassikeren ”Pancho and Lefty”, mens Rodney Crowell gjorde en tøff versjon av sin egen låt, som han skrev for Emmylou Harris på midten av 70-tallet, og som han siden har gjort til sin egen, ”Ain’t Living Long Like That”.

27. mai står de to sammen på scenen i Oslo Konserthus, og det kan være smart å sikre seg billetter tidlig til konserten. Det blir garantert en stor musikalsk opplevelse.

Emmylou Harris & Rodney Crowell – «Hanging Up My Heart»:

Tekst og bilder: Per Ole Hagen, musikkrettighetssjef i NRK.