De beste minnene

Vi har gravd fram minneverdige reportasjer fra Lydverkets historie. Se klassikerne her – og husk historiens siste Lydverket-sending på NRK2 klokka 21.15 i kveld.

Lydverket går inn i TV-historien i kveld – og vi kan se tilbake på 10 år med musikkjournalistikk på skjermen. Redaksjonen har gjennom hele historien gjort intervjuer med store og smale navn, laget reportasjer du ikke har kunnet se noe annet sted, og hjulpet nye artister opp og fram.

Se gamle reportasjer fra de ti årene lengre ned i saken! 

– Jeg tror og håper at Lydverket har vært viktig og kjærkomment for norsk musikk – til og med kanskje viktigere etter hvert, fordi plattformen og arenaen har endret seg så veldig. Nettet har jo overtatt for både visning og lytting av musikk, men Lydverket har vært det eneste seriøse musikkjournalistiske programmet på TV hvor flere enn de som aktivt oppsøker musikk kunne oppdage nye ting, sier Ingerid Stenvold, som var programleder i 2008-2009.

Les: Siste kveld i musikkens tjeneste

– Lydverket har vært en arena for band som ikke er store nok for Skavlan, Stjernekamp eller Idol eller hva det måtte være. Det har vært en plass for fenomener litt på utsiden, fortsetter Rune Nilson, som var Lydverkets første programleder fra 2002 til 2004.

Husk siste sending på NRK2 klokka 21.15 i kveld. 

Stjernemøter

Å jobbe med musikkjournalistikk fører nødvendigvis til at man treffer bpåde store og små artister. De tidligere programlederne sitter på mange gode minner. Siri Høstmælingen, som var programleder i samme periode som  Nilson, var i begynnelsen av tjueåra da hun reiste verden rundt i musikkens tjeneste.

– Det var jo drømmejobben å kunne reise rundt 22 år gammel og treffe favorittbandene. Jeg husker da vi var i LA og var skikkelig jetlaggede og fikk sove på sofaen til Black Francis i Pixies – et av mine desiderte favorittband.

For Mona B. Riise, som var programleder i fire år fra 2004, er møtet med en legende det beste minnet.

– Av de største opplevelsene var kanskje å møte Dolly Parton. Jeg ble skremt da hun kom inn I rommet for hun ser ikke helt vanlig ut etter tiår med plastiske operasjoner  I tilegg hadde hun en voldsom grorudpalme av en parykk , som Thomas (fotograf) fant ut vi måtte kutte I bildeutsnittet så det ikke skulle bli for distraherende. Men da hun begynte å fortelle om historien bak Jolene og alle de andre fantastiske låtene hun har skrevet, var alt det glemt. Dolly er verdens kuleste dame og knallskarp.

 Arkivgull

Vi har gravd i arkivet og funnet frem reportasjer du kan mimre til – og som gir en liten smakebit på hva som har skjedd i musikkverdenen de siste ti åra. Vi skulle gjerne vist deg alt som har vært gjort i løpet av de ti årene – men må nøye oss med et knippe minneverdige musikkøyeblikk. Nyt dem, og frisk opp den  musikkhistoriske kunnskapen i samme slengen:

Artister for Obama (2008)

I forkant av presidentvalget i USA i 2008 var engasjementet fra Obama-elskende artister enormt. De lagde videoer, skrev tekster og arrangerte støttekonserter. Særlig hiphopartistene var ivrige, men også rockeveteraner som Bruce Springsteen og Michael Stipe var tydelige i sin støtte til den demokratiske presidentkandidaten. I år så vi lite til den samme støtten – men så har jo også de store visjonene om «hope2 og «change» blitt hakket blassere de siste fire årene.

Skjegg og musikk (2008)

I 2008 var den skjeggete bølgen av indierockere såpass oppsiktsvekkende og forfriskende at det var på sin plass å lage en tv-reportasje om det. Som reporter Njål Engesæth konkluderer; det lages mer bra musikk av menn med skjegg enn av menn uten skjegg.

Bra trommis! (2007)

Det er lett å glemme hvem som spiller trommer i et band. Trommisen er jo ofte han rare, nerdete, litt dumme som sitter bakerst og ikke sier så mye. Eller hva? Lydverket konfronterte blant andre verdens mest kjente trommis, Dave Grohl, med teorien.

På tur med Kvelertak (2010)

Kvelertak er et av Norges viktigste band, og er blant de fire som spiller på historiens siste Lydverket-sending onsdag 28. november klokka 21.15. For bare drøyt to år siden var de såpass ferske at Lydverket valgte å sende dem til England for å spille på BBC Introducing-scenen på Reading- og Leeds-festivalen, til et av det norskspråklige bandets første møter med utenlandske fans og journalister:

Röyksopp på MTV Awards (2002)

Også Röyksopp spiller på den historiske, siste sendinga til Lydverket – for anledningen sammen med Susanne Sundfør. I 2002 åpnet duoen fra Tromsø MTV Europes store prisutdeling Barcelona. I tillegg vant de pris for årets beste video med «Remind Me». Lydverket ble med på det store MTV-sirkuset.

Black Metal (2003)

Lydverket var blant det første norske mediet som tok det særnorske black metal-miljøet på alvor. Se møtet med de viktige banda i sjangeren:

Intimkonsert med PJ Harvey (2007)

Noen få, heldige fikk oppleve en av de siste tjue åras viktigste artister innen den alternative rocken live i et studio på Marienlyst. Vi gir deg utdrag fra konserten:

 

Fever Ray utkledd som ugle (2008)

Intervjuet med den sære elektronikaartisten fra Sverige er et av Ingerid Stenvolds beste minner fra Lydverket-tida.

– Premisset for intervjuet var at hun skulle få ha på seg en maske og være amlt og utkledd som en slags ugle. I tillegg krevde hun å få manipulere stemmen etter intervjuet. Vi hadde en lang diskusjon om hvorvidt det var noe vi ville gå med på, men vi tenkte det kunne bli kult.

Stank Ass Hoe (2004)

Det var store forventninger til debutalbumet til Jaa9 og OnklP i 2004. Lydverket ble med da gutta spilte inn «Stank Ass Hoe» sammen med Rune Rudberg.

 Loddefjord (2009)

I begynnelsen av 2009 var John Olav Nilsen og Gjengen, Lars Vaular og Fjorde Baby! nye navn i musikknorge. De gjorde seg først bemerket gjennom Urørt, og Lydverket besøkte dem hjemme i bydelen Loddefjord i Bergen i perioden da de alle var i ferd med å få sine respektive gjennombrudd.

Stones Throw (2005)

Takket være produsentgeniet Madlib fikk det lille Los Angeles-selskapet Stones Throw stadig mer oppmerksomhet utover 00-tallet. Reporter Håvard Bråthen var den første journalisten som fikk besøke Madlib i hjemmestudioet sitt.