De er perfekt, men verden er ikke det

Les kommentaren fra P3s musikksjef Mats Borch Bugge.

«We the new generation
We be running this nation
We the new generation»

– Amanda Delara, 20 år

KOMMENTAR

Unge folk i Norge er opptatt av å få seg familie og en god jobb. Klima og politikk er viktigere enn selvpromo og fest. Unge i Norge er streite, alvorlige og lettere bekymret for en tilsynelatende mørk fremtid. Musikalsk ser imidlertid både samtiden og fremtiden lys ut. Unge mennesker i Norge er nemlig eksepsjonelt driftige og flinke til å lage musikk. En rask kikk på hvem som har dominert P3s spillelister den siste tiden, avdekker noe oppsiktsvekkende. Sigrid, Turab, Alan Walker, Cezinando, Hkeem, Astrid S, Temur, Lüt, Julie Bergan, Amanda Delara og Kjartan Lauritzen er bare noen av navnene, og de er alle blant de siste som vil gå under samlebetegnelsen millennials – de fleste er med andre ord født det året Aquas «Barbie Girl» (som senere ble kåret til verdens dårligste låt) herjet som verst. For de som fortsatt lurer; de er alle rundt 20 år gamle.

Sjokket hadde akkurat lagt seg etter Karpe Diems fenomenale hattrick i Spektrum, da årets mest populære låt dukket opp. Først som Ukas låt på P3 radio, deretter i ikoniske SKAM. Kort oppsummert tok Hkeem og Temur det mest klassiske banneordet og la det gjentatte ganger på tracks kjøpt for noen hundrelapper på nettet. «Fy faen» er i dag historisk, med stor suksess også i resten av Norden. Norden nevnt, flere av de unge markerer seg også utenfor velferdsstatene. Sigrid ble hyllet etter sin opptreden på «The Late Late show» i USA i mai, og har også satt et solid avtrykk i Brexit-sonen – spesielt gjennom BBC.

Halve verdens Astrid S (21) og hele Norges Cezinando (22) har begge – fortjent nok – gitt oss hakaslepp gjennom hele 2017. Makan til rekker av konsistent sterke singler og sterk tilstedeværelse på Spotify og radio, er det trolig vanskelig å tangere. «Håper du har plass» må kunne sies å være noe så sjeldent som en moderne, skjelvende og sjelfull vuggevise av vår tid for en hel nasjon.

Tjueåringene er stjerner. Oppvokst med all verdens inspirasjon i umiddelbar nærhet, utstyr til å bli teknologioptimister av og ofte applauderende foreldre som støtteapparat; kombinasjonen bærer åpenbart frukter. Det er nærmest ingenting som ikke fenger lenger, i alle fall i den musikken som skapes av disse tjueåringene. På vegne av mange: Takk for musikken!

Et lite appendiks:
De som pushet/pusher tretti, de som sjonglerer artistkarrierer, høyere BOA, balansert vin, voksenferier og Instagram er ikke ute i kulda. Arif, Kygo, Anna Of The North, Linda Vidala & KingSKurkOne, Cashmere Cat, KREAM og Unge Ferrari. Alle har de gitt oss store deler av lyden på P3 i 2017 – men det skulle jo bare mangle – de er jo gamle og drevne.