De ukjente heltene

Enkelte musikere er langt mindre kjent enn musikken de har laget. Vi hyller de ukjente heltene.

Mange av de mest kjente låtene du hører på radio ble ikke skrevet av de som synger dem. Et av de mest kjente eksemplene er låta «I Will Always Love You», som ble udødeliggjort av Whitney Houston på soundtracket til Kevin Kostner-filmen The Bodyguard fra 1992. Men den ble opprinnelig skrevet av countrystjerna Dolly Parton og gitt ut på albumet Jolene i 1973.

Låta er fortsatt inne blant topp 10 på lista over tidenes mest solgte låter.

Linda Perry er ikke bare låtsrkiver, men også utøvende musiker. Foto: NTB Scanpix / Chris Pizzello, AP Photo.
Linda Perry er ikke bare låtsrkiver, men også utøvende musiker. Foto: NTB Scanpix / Chris Pizzello, AP Photo.

Men det er også mange eksempler på låter som er blitt store, men som er skrevet av folk som er langt mindre kjent enn låtenes status skulle tilsi.

En jevn strøm av låter

Ta for eksempel Linda Perry. Vet du hvem Linda Perry er? Ikke? Vel, det er ikke så rart. Hun var et av medlemmene av San Francisco-gruppa 4 Non Blondes, som fikk en one-hit-wonder med «What’s Up?» I 1992.

Siden har svært få sett eller hørt noe fra henne. Bortsett fra en lang rekke svært kjente artister, som har fått en jevn strøm med låter fra dama, som har klatra godt på listene. Pink, Christina Aguilera, Gwen Stefani, Courtney Love, Kelly Osbourne og Celine Dion er blant navnene som står på lista over hennes kunder.

Som låtskriver har blant annet vunnet to ASCAP-priser og var nominert til Grammy for Christina Aguileras «Beautiful».

Pink, «Get The Party Started»:

Christina Aguilera, «Beautiful»:

Et band du trolig heller ikke har stor kjenskap til er Badfinger. Et britisk rockeband som eksisterte på 60- og 70-tallet, men med tragisk endelikt.

Badfinger. Foto: Promo.
Badfinger. Foto: Promo.

«En av tidenes killer-låter»

Bandets eksistens opphørte fullstendig på 80-tallet, etter at to av bandets medlemmer tok sitt eget liv. Men grunnen til at vi tar dem med i denne oversikten er låta «Without You».

Låta, som en gang ble beskrevet av selveste Paul McCartney som «en av tidenes killer-låter» ble gjort virkelig stor av Mariah Carey i 1994, da den gikk til topps på lister i en rekke land verden over.

Det var imidlertid ikke første gang akkurat denne melodien nådde stor popularitet. Allerede i 1971 fikk artisten Harry Nilsson en stor hit med den samme Badfinger-låta, og gikk til topps i flere land, blant annet i USA.

Mariah Carey, «Without You»:

Harry Nilsson, «Without You»:

Vi tar et hopp fra de smekre balladers verden til en mer rocka type i Steve Stevens. Du har sikkert ikke hørt om ham heller.

Steve Stevens på scenen med Billy Idol. Foto: NTB Scanpix / Jordan Strauss, AP Photo.
Steve Stevens på scenen med Billy Idol. Foto: NTB Scanpix / Jordan Strauss, AP Photo.

«Rebel Yell»

Men mannen som ser ut som på scenen ser ut som personifiseringen av en rockegud, kan langt mer enn å klimpre på strenger og dra gnistrende gitarsoloer.

I utgangspunktet er Steve Stevens antagelig mest kjent som gitaristen til Billy Idol. Men det er ikke så mange som vet at det er nettopp ham som har skrevet en av hans største hits – «Rebel Yell».

I tillegg har han samarbeidet med folk som Michael Jackson og spilt gitar på låter som «Dirty Diana». Og om du har sett den legendariske fly-action-filmen Top Gun, med Tom Cruise. Ja, det er han som spiller gitar på hovedlåta til filmen.

Billy Idol, «Rebel Yell»:

Michael Jackson, «Dirty Diana», med Steve Stevens på gitar:

Og mens vi er i rockens verden må vi innom mannen som har skrevet en rekke hitlåter for band som Bon Jovi, Aerosmith, Kelly Clarkson, Ricky Martin, Dream Theater, Cher, Bonnie Tyler og Alice Cooper.

Desmond Child. Foto: NTB Scanpix /  Bennett Raglin, AFP Photo.
Desmond Child. Foto: NTB Scanpix / Bennett Raglin, AFP Photo.

«I Was Made For Lovin’ You»

Mange kjenner Desmond Child i utgangspunktet som låtskriveren til Kiss. Han var med på å skrive en av bandets aller største hitlåter – «I Was Made For Lovin’ You», som kom ut i 1979. Senere skulle han skrive en rekke andre låter sammen med Paul Stanley.

for Jon Bon Jovi og Richie Sambora var det også naturlig å kontakte Child da de var på utkikk etter en ny låtskriver. På 80-tallet skrev han stadionklassikere som «You Give Love a Bad Name», «Livin’ on a Prayer», «Bad Medicine» og «Keep the Faith» for Bon Jovi.

Han har i tillegg blant annet skrevet nesten alle låtene på Alice Cooper-albumet Trash, inkludert «Poison», men har også laget melodier for langt «snillere» artister som Ricky Martin, Cher, Kelly Clarkson og Michael Bolton.

Kiss, «I Was Made For Lovin’ You»:

Bon Jovi, «Livin’ On A Prayer»:

Etter dette er det naturlig også å sneie innom Russ Ballard, som spilte gitar i diverse band på 60- og 70-tallet. Han har imidlertid gjort seg aller mest bemerka som låtskriver for andre, som blant andre Roger Daltrey, Agnetha Fältskog og Bad English.

I rockekretser er han kanskje aller mest kjent som mannen bak låta «God Gave Rock and Roll to You», gjort kjent av Petra og Kiss. I 1975 spilte bandet Hello inn Ballard-låta «New York Groove», som senere ble langt mer kjent da Kiss-gitarist Ace Frehley tok låta med på sitt soloalbum.

Kiss, «God Gave Rock and Roll to You»:

Ace Frehley, «New York Groove»:

Han er broren til skuespilleren Jon Voight og unkelen til Angelina Jolie. Sjøl er han langt mindre kjent enn de låtene han har laget skulle tilsi.

Chip Taylor. Foto: Sachyn / Wikimedia Commons.
Chip Taylor. Foto: Sachyn / Wikimedia Commons.

«Wild Thing»

Hans egentlig navn er James Wesley Voight, men han er best kjent under artistnavnet Chip Taylor.

Han har spilt i Norge flere ganger og er for mange her hjemme kanskje best kjent for sitt samarbeid blant andre med Paal Flaata.

Nett-tv: Chip Taylor skrev sang etter 22. juli

72 år gamle Chip Taylors aller mest kjente øyeblikk på stjernehimmelen er antagelig da The Troggs hadde en kjempehit med låta «Wild Thing», eller da Jimi Hendrix framførte den samme låta live i 1967.

Han har i tillegg skrevet låter for artister og band som Willie Nelson, Evie Sands, Linda Ronstadt, Emmylou Harris og The Hollies. For ikke å snakke om evig legendariske «Try (Just a Little Bit Harder), gjort tidløst udødelig av Janis Joplin.

Hør Joplin-låta her:

I en oversikt som dette er det umulig å komme unna Jimmy Webb.

Han debuterte som låtskriver så tidlig som i 1965 og har låta «By the Time I Get to Phoenix» som en av sine største suksesser. Den er ifølge en oversikt fra en amerikansk rettighetsorganisasjon den tredje mest spilte låta i USA mellom 1940 og 1990.

Men Jimmy Webb har også skrevet låter for en rekke andre artister, som har solgt til både gull og platina. På kundelista finner vi navn som Glen Campbell, The Supremes, Frank Sinatra, Elvis Presley, Art Garfunkel, Amy Grant, Linda Ronstadt, R.E.M., Donna Summer, Barbra Streisand og Carly Simon.

Hør Mark Knopfler synge Jimmy Web-låta «The Highwayman»: