Musikk til shoppingturen

Vi har samlet låter som handler om shopping og salg – i disse julesalgstider.

Blant butikker i Norge foregår det akkurat nå en ellevill (for å bruke et velkjent reklameuttrykk) priskrig på matvarer. Pepperkaker, julemarsipan, risgrøt, vossakorv og flere andre matvarer selges til spottpris over hele landet. Matvarekjedene fortviler, forbrukere strømmer til butikkene, andre tar avstand og vi – Vi lager lister med apropos-låter.

Her er noen av låtene som ble spilt hos «Jørn» på P3 i dag, hvor lytterne tok for seg låter relatert til salg og shopping:

Jessie J + B.O.B – Price Tag

Monsterhiten til britiske Jessie J fra debuten «Who You Are» gikk sin seiersgang på P3s spillelister I 2011 og kritiserer folk som kjøper dyrt for å vise hvor rike de er. Noe Jessie J aldri har gjort selv. Neida.

The (International) Noise Conspiracy – Up For Sale

https://www.youtube.com/watch?v=fwbleH55CCk

Kort tid etter Refused splittet startet Dennis Lyxzen opp The (International) Noise Conspiracy, som spilte radiovennlig kommunist-rock. Men selv om innpakningen var av den mykere sorten er Lyxzen tekstmessig like anti-kapitalist som alltid. Plata selges for øvrig til fullpris i nettbutikkene.

Macklemore & Ryan Lewis – Thrift Shop

En av de store låtene i 2012 som ble skrevet som et tilsvar til rappere som «flasher» dyre merkeklær og dollar$, Macklemore på sin side er mer gira på å handle på den lokale gjenbruksbutikken. Etter hvert har han også fått en forkjærlighet for moped. Litt av en type.

Sleater Kinney – Price Tag

Comebacket til 90-tallsheltene i Sleater Kinney var av det positive slaget. Åpningslåten på «No Cities to Love» kritiserer (ikke overraskende) forbrukersamfunnet. Hadde alt bare vært som i Portlandia, eller hva, Carrie?

Turbonegro – Sell Your Body

Death punk-pionérene i Turbonegro tilbyr en annen form for salg som har vært mye i mediene i det siste.

Dolly Parton – The Bargain Store

Dolly Partons femte nummer én-singel, på den amerikanske countrylisten som soloartist, handler egentlig om en kvinne i et destruktivt forhold, pent pakket inn i en salgsmetafor om en brukt vare hos en lavprisbutikk.

Ingenting – Salg i dag

Rølpe-veteranene i Ingenting med den kanskje mest passende låten til priskrigen i norske butikker for tiden. «Dår e salg i dag, så sedd i gang å kjøb deg i hjel». Ikke overraskende ender låta med at protagonisten kjøper seg pils.

Broken Bells – The Mall And Misery

Superduoen Broken Bells (Danger Mouse og James Mercer fra The Shins) bidrar med en låt om det å fylle andre tomrom i livet sitt med materialistiske goder.

J-Live – Old Shit

https://www.youtube.com/watch?v=y-w2KIAgotI

Den amerikanske rapperen J-Live er også av den forsiktige sorten når det kommer til salg og shopping. Ikke står han fremst i Apple-køen heller; «Still use an iPhone 5, ya mean.
And that’s only cuz my 4 was in the washin’ machine».

Flere låter som burde med på lista?
Del gjerne i kommentarfeltet under.