– Denne rollen er forbanna kraftig

Arcade Fire svarer på kritikken om den transseksuelle rollen, spilt av skuespiller Andrew Garfield, i videoen til «We Exist».

Forrige uke slapp Arcade Fire musikkvideoen til singelen «We Exist» med selveste skuespiller Andrew Garfield, kjent fra blant annet The Amazing Spider-Man-filmen fra i fjor. I videoen setter Garfield på seg både parykk, BH og kjole, og spiller en transseksuell som prøver å fortelle sin far at han er homofil.

Videoen har blitt hyllet på internett og mottatt strålende kritikker, men noen har også rynket på nesen. Én av dem er vokalist i Against Me!, Laura Jane Grace, som skiftet kjønn for et par år siden.

Skiftet kjønn

– Kjære Arcade Fire, kanskje når dere lager en video for en sang som heter «We Exist», dere bør bruke en faktisk transseksuell skuespiller i stedet for Spider-Man?, skrev hun på Twitter.

Laura Jane Grace, som ble født Thomas James Gabel, har vært vokalist i det amerikanske rockebandet Against Me! siden de startet i Florida i 1997. Men i 2012 kom overraskelsen at Tom Gabel, mannen med den dype og flotte punkstemmen, fortalte at han skulle bli kvinne.

Les også: Musikalsk kjønnsforvirring
Se: John Doe covrer Against Me! hos Christine

I helga valgte frontmannen i Arcade Fire, Win Butler å svare på kritikken fra Laura Jane Grace.

Konstant trussel om vold

Det Montreal-baserte musikkollektivet befestet sin posisjon som et av verdens største alternative rockeband med sitt kritikerroste sistealbum, Reflektor, som ble sluppet i fjor.

I et nylig intervju med nettsiden Advocate fortalte Butler at ved å gi rollen til en filmstjerne som Garfield, ville bidra til å gjøre videoen mer virkningsfull for seerne.

Vokalist Win Butler fra Arcade Fire. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
Vokalist Win Butler fra Arcade Fire. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

– For en homofil gutt i Jamaica er det forbanna kraftig å se skuespilleren som spilte i Spider-Man i denne rollen, sier han til nettsiden.

Videre forteller han at låta ble skrevet i Jamaica, og at store deler av Reflektor har jamaicanske undertoner. Han sier at «We Exist» er laget på en reaksjon av øyas åpenbare antihomofile kultur.

– Vi møtte noen unge homofile i Kingston og innså at de er under en konstant trussel om vold, forteller han og fortsetter:

– Å møte barna i Jamaica og deretter forestille seg samtalen mellom en homofil sønn og hans far – forklarer hvordan «We Exist» ble født.

Daddy it’s true, I’m different from you, but tell me why they treat me like this?

Valgte riktig rolle for videoen

«We Exist» handler blant annet om homofiles rettigheter og videoen ble spilt inn på årets Coachella-festival i California.

I videoen følger vi karakteren Sandy til en lokal bar der hun blir invitert på dansegulvet, kún for å bli trakassert av en gjeng med menn. Møtet blir voldelig og Sandy lar tankene ta henne med inn i en drømmeverden. Når Sandy stirrer inn i speilet, er personen som ser tilbake en person som fortsatt prøver å finne ut hvem den er.

Se og les P3-dokumentaren: Mann uten penis

Regissør for musikkvideoen, David Wilson, fortalte at han vurderte å bruke en transseksuell skuespiller i videoen, men at valget havnet på Garfield på grunn av hans lidenskap for prosjektet.

– Jeg tenkte i begynnelsen: Er dette riktig person – eller bør vi bruke en transseksuell person?. Men så fikk jeg en telefon fra Andrew, og hans engasjement og lidenskap for prosjektet var overveldende, sier han og fortsetter:

– Å være så følelsesmessig involvert i en musikkvideo av en skuespiller av det kaliberet er en helt spesiell ting. Derfor ble det helt naturlig å velge han.

Arcade Fire – «We Exist»: