– Det er ingen regler i musikk

Ukas Urørt: Atten år gamle Jimi Somewhere lager melankolsk urbanmusikk, men ønsker å være utforutsigbar.

Han går fortsatt på videregående, og har laget kun en knippe låter som kan høres på Memoria EP.

Urørtredaksjonen har lagt merke til den talentfulle artisten Jimi Somewhere (18), som forklarer at låten «Escape» «handler om å føle seg alene, usikker og forelsket».

Urørt mener:

Jimi Somewhere er et rett frem gullfunn av det urbane slaget. Attenåringen fra Ormåsen har ved hjelp av sine Internett-venner klart å kombinere både lekent, innovativt, mørkt, utfordrende, rent, rått og tidsriktig til en dritbra låt som har fått repeatknappen til å gjøre nytte for seg.

Hva er historien bak «Escape»?

– «Escape» sampler «Modern, Normal» av en kanadisk indiegruppe ved navn Memoryhouse. Jeg fant «Modern, Normal» i vinterferien og skrev hele teksten bare der og da. Da jeg kom tilbake til internatet viste jeg Ole (Jimi Somewheres produsent som går under navnet Milo Orchis) samplet og han lagde nesten hele instrumentalen på dagen. Det er faktisk den første sangen vi lagde ordentlig sammen, forteller han og tilføyer at gjesteverset er gjort av rapperen Kyle Ennui som han ble kjent med via Internett.

Hvordan vil du selv beskrive musikken du lager?

– Det meste er ganske melankolsk og ambisiøst. Jeg har jo bare laget seks sanger hittil så har ikke funnet et fast sound. Jeg vil ikke ha et fast sound heller. Jeg vil være uforutsigbar og overraske med hvert prosjekt.

Jimi Somewhere er Ukas Urørt med låten "Escape". Foto: Martin Kopperud
Jimi Somewhere er Ukas Urørt med låten «Escape». Foto: Martin Kopperud

Nevn en konkret låt du har blitt inspirert av.

– «Drugs» av Kevin Abstract endret livet mitt ganske mye. Det var den første gangen jeg hørte en så innovativ sang fra en soveromsartist på min alder. Jeg så liksom meg selv i Kevin. Det var laget av en 17 åring på videregående som slet med de samme tingene jeg slet med. Han sang så ærlig om det. Han åpnet også øynene min for hvordan man kan bygge opp sanger. Det er ingen regler i musikk. Det er ingen regler i kunst. Han ga ut en sju minutter lang sang om å føle seg fortapt i verden, være ung og slite med å finne seg selv hvor han synger og rapper over ganske annerledes produksjon enn jeg har hørt før som en singel.

Hvordan går du frem når du lager musikk?

– Det må som oftest treffe meg. Det funker aldri når man skal tvinge det frem. Da jeg og Ole fortsatt gikk på skole sammen hadde vi mange netter i helgene hvor vi lagde musikk fra klokka 11 til 6 på morgenen. Da startet vi som oftest med å se en film eller noe får å vekke en stemning.

Hva inspirerer deg?

– Akkurat nå er musikken min mye inspirert av å vokse opp. Forelskelse. Minner. Sommer. Bare livet generelt, egentlig. Alt som skjer rundt meg, og alt jeg og vennene mine går gjennom og opplever.

Hva skjer fremover?

– Jeg og Ole har starte å jobbe på debutalbumet mitt. Planen er å gi det ut neste sommer. Jeg har tittel allerede og har startet på noen av sangene. Jeg vil gjøre det så bra som mulig. Vi skulle egentlig gi ut et album denne sommeren, men jeg følte meg ikke klar. Det ligger en stor tyngde på ordet album for meg. Jeg har også en plan om å flytte til Los Angeles innen neste år med Ole.

Hvilken låt skulle du ønske du hadde skrevet?

– Jeg skulle ønske jeg skrev «Baby Blue» av King Krule. Veldig enkel, men vakker og effektiv tekst. En av mine favorittsanger.