Det middels store nyord-leksikonet for Øyafestivalen 2015

P3 gir deg en innføring i hvilke nyord du trenger å lære deg for å ha de beste samtalene på Øya.

Som festivaler flest, er Øya et eget mikrosamfunn. Alle samfunn med respekt for seg selv, utvikler sitt eget språk. Vi i P3 gir dere i denne artikkelen en grundig innføring et improvisert forslag til hvilke nyord som har mer eller mindre rot i Øyafestivalens virkelighet. Alfabetisk, som seg hør og bør.

Backstageballett: forsøk på å danse seg forbi vakten som passer på backstageinngangen. Utføres ofte helt uten festivalbånd.

Bransjekvalme: diagnose som oppstår når du går med en venn som gang på gang hilser på folk som er viktigere enn deg.

Dansbivalens: følelsen av ikke å være enig med resten av publikum om når dere skal danse og hvordan.

Frivillighetsfrivillige: en grein av frivillige som helt og holdent elsker å jobbe på festival. Rigging, backline, skiltbygging: de får ikke nok. Musikk bryr de seg ikke så mye om.

HBO-alibi: noe du og vennen din tyr til mellom konsertene når det også dette året går opp for dere at dere ikke har noe annet til felles enn Game of Thrones.

Holdningspause (se også synonym: idéisolat): noe hiphop-interesserte feminister trenger for å se Tyler, The Creator uten å få dårlig samvittighet. Holdningspause fører likevel nesten alltid til at bruksgruppen angrer seg, og deretter synger høyest på Silvana Imam for å fylle det såkalte kronikørvakuumet.

Indiesøvn: tilstand som utløses av at formiddagsbandet med innadvendt vokalist har et så lavt og uengasjerende energinivå at du sovner stående.

Kicksjokk: situasjon som oppstår når basstromma på Sirkus-scenen blir så tung og insisterende at din 46-årige onkel Toralf, som har ligget i koma siden en plutselig bilulykke i februar, endelig våkner til live. Familien er naturligvis lettet og lykkelige, men de vet ikke at du lånte en større sum penger av onkel Toralf på nyåret som han nå garantert kommer til å ville ha tilbake.

Kjøttforråd: et krampeaktig høyt sett med adjektiver som matanmelderne på Øya må bruke i artiklene sine for å forsvare at de får betalt for å spise burger.

Crowd-koordinat: kort beskjed i form av SMS eller snap, som raskt og effektivt signaliserer til vennene dine hvor du står hen i forhold til lydteltet. På tross av crowd-koordinatenes enkelhet, må avsenderen ofte ty til et såkalt oppfølgingsveiv med armen for å mer nøyaktig avgi posisjon.

Vinklingsangst: følelsen av å ville fortelle om det lolle Øya-oppholdet på instagram, men samtidig å slite med å finne et ironilag som ikke er brukt ennå.

Ølparallell: produkt man kan kjøpe som tilsvarer prisen av en halvliter.

Ølparallellør: betegnelse på den vennen du liker minst som i hver kø minner deg på produkter du kunne kjøpt for prisen av en halvliter.

Mer fra Øya

Se flere konserter fra Øya